Hefboom: beleggen met een hefboom uitgelegd

Wanneer je gaat beleggen met CFD’s zal je al snel de term hefboom of leverage tegenkomen. Dankzij de mogelijkheid om met een hefboom te beleggen kan je met een klein vermogen toch in grote mate profiteren van kleine koersschommelingen. Het beleggen door middel van een grote hefboom brengt echter de nodige risico’s met zich mee.

Dit artikel maakt deel uit van de korte cursus beleggen in CFD's.

Hefboom en het multipliereffect

hefboom beleggenBij CFD trading kan je, wanneer je dat zelf wilt, gebruik maken van een hefboom. Een hefboom wordt altijd als een verhoudingsgetal weergeven, bijvoorbeeld 1:50. Wanneer de hefboom 1:50 bedraagt betekent dit dat je met een vermogen van €1000 maarliefst €50.000 kan beleggen. Je kan dan dus een grotere hoeveelheid aan effecten toevoegen aan je portefeuille.

Hoe werkt een hefboom?

Eigenlijk is een hefboom het beste te vergelijken met een lening. De broker financiert een groot deel van de positie en het verschil tussen de openings- en sluitingskoers zal uiteindelijk worden verrekent met je eigen saldo. Je bent op geen enkel moment de eigenaar van het effect; de broker zal zowel de koop als verkoop regelen. Bij beleggen in CFD’s heb je dus geen verdere verantwoordelijkheden aangezien je nooit de fysieke eigenaar bent van het effect.

Voordelen van een hoge hefboom

Een groot voordeel van een hoge hefboom is het feit dat je ook met een laag vermogen hoge koerswinsten kunt behalen. Wanneer de koers van een aandeel bijvoorbeeld met een euro stijgt en je maakt gebruik van een hefboom van 1:50 dan verdien je direct €50,00. Wanneer de koers echter een euro daalt zal je hetzelfde bedrag verliezen. De winst of het verlies op je positie wordt doorgaans verrekent met je saldo. Het verschil tussen de openingskoers en de sluitingskoers bepaalt dus je resultaat.

Pas wel op met een hefboom!

Je zal niet de eerste zijn die direct met een hefboom van één om vierhonderd een positie opent. Met een hogere hefboom komen ook hogere risico’s, aangezien elke euro aan koersdaling een veel hoger verlies met zich meebrengt. Het hefboomeffect kan dus twee kanten op werken en het is belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan. Gebruik in het begin dus geen al te hoge hefboom en ga dit nuttige instrument pas inzetten zodra je weet hoe je geld kunt verdienen met beleggen. Zodra je dit door hebt kan de hefboom je winst immers enorm vergroten!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!