fbpx

Hefboom: beleggen met een hefboom uitgelegd

Wanneer je gaat beleggen, heb je de keuze om een zogenaamde hefboom of leverage toe te passen. Maar wat is een hefboom precies? Een hefboom maakt het simpel gezegd mogelijk om met een klein bedrag een grotere investering te doen. Hierdoor kan je in sterkere mate profiteren van koersschommelingen. Maar hoe werkt een hefboom precies en welke risico’s zijn er verbonden aan het beleggen met een hefboom?

Wat is een hefboom?

Wanneer je belegt, kan je gebruik maken van een hefboom. Een hefboom wordt altijd weergeven als een verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:40. Dit getal geeft de multiplier aan. Een hefboom van 1:40 betekent dat je voor elke eigen ingebrachte euro een belegging plaatst van 40 euro. Met een bedrag van bijvoorbeeld €1000 kan je dan €40.000 beleggen. Een hefboom maakt het dus mogelijk om grotere investeringen te doen.

Een duidelijke uitleg van de werking van een hefboom

Hoe werkt een hefboom?

Je kunt gebruik maken van een hefboom bij een online broker. Hier zie je een overzicht van online brokers alwaar je met een hefboom kunt beleggen. Het toepassen van de hefboom gaat eigenlijk automatisch. Je koopt simpelweg voor een groter bedrag aan aandelen dan je daadwerkelijk bezit. Maar hoe verwerkt de broker de hefboom bij de belegging?

Eigenlijk is een hefboom het beste te vergelijken met een lening. De broker financiert een groot deel van de belegging. Wanneer je de belegging sluit wordt de winst of het verlies vervolgens verrekend met je beleggingssaldo. Laten we dit toelichten aan de hand van een simpel voorbeeld.

Voorbeeld handelen met een hefboom

In dit voorbeeld gaan we ervanuit dat je €1000 op je beleggingsrekening hebt. Je besluit vervolgens om voor dit bedrag aandelen aan te schaffen tegen een prijs van €10. Wanneer je de positie opent is de koers dan ook €10. De koers stijgt gedurende de dag en wanneer de koers de €12 aantikt sluit je de positie weer. Wat zouden de resultaten zijn van deze beleggingen met en zonder hefboom?

Zonder hefboom: de koers is €2 gestegen en voor €1000 kon je 100 aandelen kopen. Deze 100 aandelen zijn €2 in waarde gestegen. Je totale winst bedraagt in dit geval €200 of 20%.

Met hefboom: je besluit een hefboom van 1:30 toe te passen op je belegging. Je kan nu voor €30.000 aan aandelen kopen. Je bezit dan 3000 aandelen. Deze aandelen zijn €2 in waarde gestegen. Je totale winst bedraagt in dit geval €6000 of 600%.

Zoals je ziet is het resultaat een stuk hoger uitgepakt bij het gebruik van een hefboom. Bedenk echter wel dat hetzelfde had kunnen gebeuren in tegengestelde richting. Bij een dalende koers had je dus ook sneller met een groot verlies te maken gehad! In de tabel zie je nog eens duidelijk de vergelijking tussen de investering zonder en met hefboom.

Investering  €1000  €1000 
 Hefboom  - 1:30
 Aantal aandelen  100 3000
 Winst   €200 €6000

Voordelen van een hefboom

Een groot voordeel van een hefboom is dat je met een laag bedrag grotere investeringen kunt doen. Je hoeft immers niet het volledige bedrag van de investering op je beleggingsrekening te hebben.

Een tweede voordeel van een hefboom is dat je makkelijker kunt speculeren op kleine koerswijzigingen. Door een hefboom te gebruiken kan je immers meer verdienen aan een kleine stijging. Actief handelen wordt op die manier dus interessanter.

Pas wel op met een hefboom!

Met een hogere hefboom komen ook hogere risico’s. Dit komt doordat elke euro aan koersdaling een hoger verlies met zich meebrengt. Het hefboomeffect kan dus twee kanten op werken en het is belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan.

Gebruik in het begin dus geen al te hoge hefboom en ga dit nuttige instrument pas inzetten zodra je weet hoe je geld kunt verdienen met beleggen. Zodra je dit door hebt kan de hefboom je winst immers enorm vergroten!

Bij een hefboom is het belangrijk om voldoende geld op je account te hebben. Wanneer het bedrag op je rekening niet meer voldoende is om je positie open te houden, ontvang je een zogenaamde margin call. Lees hier meer over de risico’s van beleggen met leverage.

Pagina in het Engels 

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!