Beleggen in aardgas & aardgas aandelen: hoe doe je dat?

Wil je beleggen in aardgas? Door de sterk schommelde prijzen kan een investering in aardgas goed uitpakken. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste beleggen in aardgas aandelen? En hoe komt de prijs van aardgas tot stand? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen! Ook bespreken we hoe het conflict tussen Rusland en Oekraïne in 2023 de aardgasprijzen & markt beïnvloeden.

Hoe kan je beleggen in aardgas?

Wil je weten hoe je kunt beleggen in de koersschommelingen van gas? Je kan zowel direct als indirect beleggen in aardgas. Lees hieronder hoe je dit kunt doen!

Optie 1: aardgas aandelen kopen

Je kunt indirect investeren in aardgas door aardgas aandelen te kopen. Shell en Gazprom zijn voorbeelden van bedrijven die aardgas produceren.

Wil je aardgas aandelen kopen? Het is verstandig om aardgas aandelen te kopen bij een professionele partij. Hieronder zie je direct bij welke brokers je in aardgas aandelen kunt investeren:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logo update* Ontvang tot 5,5% rente op euro rekeningen & tot 7,9% op dollar rekeningen
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!
RisicowaarschuwingJe kapitaal loopt risico.

Optie 2: actief beleggen in de grondstof met CFD’s

Je kunt ook actief speculeren op het prijsverloop van aardgas. Dit doe je normaal gesproken met CFD’s. Interessant aan deze manier van beleggen, is dat je ook een short positie kunt openen. Met een short positie speculeer je op een dalende koers.

Wil je speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van aardgas zonder risico uitproberen? Open dan een gratis demo bij een broker:

Optie 3: beleggen in aardgas met ETF’s

Je kunt ook met ETF’s investeren in aardgas. ETF staat ook voor exchange traded fund. Een ETF is een fonds dat vrij verhandeld wordt op de beurs. Er bestaan diverse aardgas fondsen die de prijs van de grondstof proberen te volgen. Klik hier om meer te lezen over de werking in ETF’s.

Wat is aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof die veel gevonden wordt in olievelden. Bedrijven die actief zijn in olie produceren dan ook vaak aardgas.

Vraag en aanbod op de aardgasmarkt in 2023

De prijs van aardgas komt in sterke mate tot stand door het spel van vraag en aanbod.

De grootste producenten van aardgas in de wereld zijn:

  • Verenigde Staten
  • Rusland
  • Iran
  • China
  • Canada

De grootste consumenten van aardgas in de wereld zijn:

  • Verenigde Staten
  • Rusland
  • China
  • Iran
  • Canada

De prijs van aardgas komt tot stand door handel. Nederland importeert bijvoorbeeld veel aardgas en betaalt hier geld voor. De grootste exporteurs van aardgas wereldwijd zijn:

  • Rusland
  • Australië
  • Noorwegen
  • Verenigde Staten
  • Canada

Dit verklaart dan ook direct de enorme stijging van de aardgasprijs. Sinds Rusland de oorlog is begonnen in Oekraïne bestaat er veel onzekerheid over de levering van aardgas aan Europa. Veel landen in Europa zijn daarom bezig met het inslaan van grote voorraden waardoor de vraag en prijs explosief toenemen.

Hoe kan je hierop inspelen? Zelf denk ik dat bedrijven die oplossingen bieden goed kunnen presteren. Denk hierbij aan bedrijven die vloeibaar gas vervoeren of bedrijven die kernenergie leveren.

Bedrijven die veel aardgas nodig hebben om te produceren en de prijzen niet goed kunnen doorrekenen zullen het juist slechter doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bouwbedrijven.

aardgas prijs

Ontwikkeling van de aardgasprijs. Bron: https://lumiworld.luminus.be/up-to-date/waarom-stijgen-de-energieprijzen/

Hoe komt de prijs van aardgas tot stand?

De prijs van aardgas wordt door de volgende factoren beïnvloed:

1. Globale vraag & aanbod

Wanneer je wilt bepalen of het slim is om aardgas te kopen op de lange termijn, dan moet je kijken naar de globale vraag. De vraag naar aardgas in Nederland kan bijvoorbeeld afnemen. De vraag in opkomende economieën zoals China kan dan alsnog stijgen.

Ook op de korte termijn kan je kijken naar het spel van vraag en aanbod. Wanneer de exporterende landen besluiten om minder gas te leveren dan kan dit de prijs opdrijven.

2. Wereldeconomie

De prijs van aardgas hangt gedeeltelijk samen met de wereldeconomie. In economisch goede tijden is er meer vraag naar aardgas. Aardgas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, waarvan we meer nodig hebben wanneer er veel geproduceerd wordt.

3. Weer

Ook het weer heeft een belangrijke invloed op de prijs. Zowel extreem koude winters als warme zomers kunnen leiden tot een stijging van de koers. In koude winters wordt aardgas gebruikt om woningen te verwarmen en in warme zomers wordt aardgas gebruikt om woningen af te koelen.

4. Dollar

Ten slotte heeft de dollarprijs ook invloed op de koers van aardgas. De prijs van aardgas wordt genoteerd in dollars. Bij een lage en dus goedkope dollar stijgt de prijs van aardgas vaak. Dit komt doordat importeurs buiten Amerika het aardgas dan goedkoper kunnen inslaan.

 

Aardgas beleggingen

Wat zijn de voordelen van beleggen in aardgas?

  • Schaarste: aardgas is een natuurlijke grondstof met een beperkte voorraad. Zelf bij een gelijke vraag, kan de prijs op de lange termijn toenemen.
  • Hoge vraag: de energiebehoefte neemt steeds verder toe, waardoor de prijs van aardgas verder kan toenemen.
  • Spreiding: door te beleggen in aardgas kan je risicospreiding toebrengen binnen je beleggingsportefeuille.
  • Bescherming tegen inflatie: door te beleggen in aardgas, kan je je portefeuille beschermen tegen inflatie.

Wat zijn de risico’s van beleggen in aardgas?

  • Volatiliteit: de prijs van aardgas is erg volatiel; zeker op de korte termijn kan je dan ook met een koersverlies te maken krijgen.
  • Dollar koers: de prijs van aardgas wordt genoteerd in dollars. Je kunt dan ook geld verliezen wanneer de dollar minder sterk wordt.
  • Transitie: zeker met de oorlog in Oekraïne zijn steeds meer landen bezig met het zoeken naar meer groene energiebronnen.

In welke aardgas ETF’s kan je investeren?

Een goed voorbeeld van een aardgas ETF is de VelocityShares 3X Long Natural Gas ETF. Dit fonds volgt de prijs van aardgas zo nauwlettend mogelijk. Er wordt een hefboom toegepast binnen het fonds waardoor fonds sterker beweegt dan de prijs van aardgas zelf. Hierdoor lopen zowel je positieve als negatieve resultaten snel op.

Een andere optie is de United States Natural Gas Fund of UNG. Dit fonds is gericht op de koers van aardgas binnen Amerika. Je kan dit fonds gebruiken om te speculeren op prijsstijgingen en -dalingen van de grondstof. Ook met Wisdomtree Natural Gas investeer je in Amerikaanse gas futures (die minder in prijs zijn gestegen dan de Europese).

Wil je juist speculeren op een dalende aardgasprijs? Dan kan je gebruikmaken van de WisdomTree Natural Gas 1X Daily Short. Pas wel goed op; short posities innemen is risicovol en in het huidige beursklimaat is dit nog risicovoller!

In welke aardgas aandelen kan je beleggen?

In dit deel van het artikel bespreken we in welke aardgas aandelen je kunt beleggen. Voordat je het aandeel koopt, is het belangrijk dat je de toekomstplannen van het bedrijf goed onderzoekt.

1. Gazprom

In een ver verleden was Gazprom één van de grootste bedrijven van de wereld. Na de beurscrash van 2008 is het bedrijf flink weggezakt. Toch is het Russische Gazprom nog één van de grootste spelers op de gasmarkt. Wanneer je belegt in het bedrijf, is het belangrijk om te onthouden dat het bedrijf ook actief is op de oliemarkt.

De Chinese markt is het belangrijkste voor het bedrijf. In 2014 sloot het bedrijf een contract af voor 30 jaar om 38 miljard kubieke meter aardgas te leveren aan de rode reus. Het bedrijf heeft toegang tot 18% van de wereldwijde voorraden waardoor dit zeker geen problemen zal opleveren.

Wel is het belangrijk om de politieke stabiliteit goed in de gaten te houden. Rusland heeft de toegang tot gas in het verleden gebruikt als drukmiddel. Dit soort instabiliteit kan de winstgevendheid van een bedrijf als Gazprom onder druk zetten. In het Rusland – Oekraïne conflict zie je bijvoorbeeld dat Gazprom gas leveringen als wapen gebruikt om Europa onder druk te zetten.

Instabiliteit op de gasmarkt leidt echter vaak tot hogere prijzen, wat weer gunstig is voor de winstgevendheid van het bedrijf.

2. EQT Corporation

EQT Corporation is de belangrijke actieve partij in de aardgassector in Amerika. Met de voorraden waar EQT toegang toe heeft, kan het bedrijf ruim 10 miljoen huishouders voor 15 jaar van aardgas voorzien.

Het bedrijf exploiteert overigens niet alleen aardgas: EQT is ook actief in het aanleggen van pijpleidingen. Door de grootte van het bedrijf kan je met een investering in EQT vrij stabiel beleggen in de aardgassector. Er is echter niet zoveel ruimte voor groei als bij de kleinere, meer speculatieve ondernemingen in Amerika.

Beleggen in aardgas

3. Antero Resources

Antero Resources houdt zich bezig met een speciale vorm van aardgas: natural gas liquids. Deze vorm van gas is makkelijker te vervoeren en wordt doorgaans verhandeld tegen een hogere prijs.

4. Kinder Morgan

Kinder Morgan is verantwoordelijk voor de infrastructuur die gas verplaatst door Amerika. Het bedrijf had aan het einde van 2021 meer dan 70.000 mijl aan pijpleidingen en verwerkt ruim 40% van de gebruikte aardgas in Amerika. Deze infrastructuur is niet makkelijk te vervangen, waardoor het bedrijf een vrij stabiel rendement neerzet.

5. Cheniere Energy

Cheniere Energy is een ander Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van vloeibaar aardgas (LNG). Vloeibaar aardgas kan per schip worden vervoerd, waardoor de hele wereld van voorraad kan worden voorzien. Het bedrijf heeft lange termijn contracten, waardoor er een stabiele cashflow binnenkomt.

Andere aardgas bedrijven om dit de gaten te houden

Strategie: beschermen tegen een zwakke dollar

Sommige mensen gebruiken aardgas om te hedgen tegen een zwakke dollar. Wanneer de dollarprijs laag staat, zie je dat de prijs van aardgas stijgt. Bedrijven kunnen aardgas dan voordeliger kopen wat gunstig is voor de prijs.

Overigens zit er wel een plafond aan de stijging van de aardgasprijs. Veel bedrijven hebben de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende bronnen van energie. Wanneer de prijs van gas te hoog wordt, kiezen ze eerder alternatieve energiebronnen.

Wat is de actuele prijs van aardgas?

In de onderstaande aardgas grafiek zie je hoe de actuele CFD prijs van aardgas zich ontwikkeld. Met de knoppen kopen en verkopen kan je direct een belegging openen:

Veelgestelde vragen over beleggen in aardgas

Je kunt beleggen in het prijsverloop van gas door gebruik te maken van derivaten. Een derivaat volgt het prijsverloop van een onderliggend effect zoals aardgas. Futures worden vooral gebruikt door professionele beleggers, terwijl CFD’s toegankelijker zijn voor beleggers met een kleinere beurs. Onthoud dan beleggen in derivaten risicovol is!

De ontwikkeling van de aardgasprijs hangt sterk samen met de ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne. Wanneer Rusland aardgas als wapen blijft gebruiken, dan kan de prijs in de winter van 2023 opnieuw fors stijgen. Er is in ieder geval veel volatiliteit op de markt: houd hier rekening mee!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *