Plus500 handleiding: hoe kan je beleggen bij Plus500?

Wil je beleggen bij Plus500, maar zie je door de bomen het bos niet meer? In deze handleiding van het Plus500 platform leer je alles wat je moet weten om te beginnen met beleggen bij Plus500.

Hoe maak je een account aan bij Plus500?

Wanneer je nog geen demoaccount hebt aangemaakt bij Plus500 kan je dat gratis doen. Voor het openen van een demoaccount hoef je slechts een mailadres en wachtwoord in te voeren. Pas zodra je met echt geld gaat handelen moet je meer gegevens achterlaten. Daarom is oefenen extra belangrijk! Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Plus500:

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Plus500 account aanmaken

Lees dit voordat je gaat beleggen

Hoe werkt beleggen bij Plus500?

Voordat je gaat beleggen bij Plus500, is het belangrijk om te onthouden dat je niet in aandelen of grondstoffen zelf belegd. Bij Plus500 maak je in plaats daarvan gebruik van CFD’s. Een CFD is een derivaat waarmee je kunt speculeren op koerswijzigingen. Maar hoe werkt dit precies in de praktijk?

Wanneer je een CFD koopt op een aandeel Apple, dan speculeer je daarmee op een koersbeweging. Je wordt vervolgens nooit daadwerkelijk de eigenaar van het aandeel. CFD’s zijn dan ook bedoeld voor korte termijn speculatie en zijn niet geschikt voor investeringen op de lange termijn. Plus500 is dan ook vooral geschikt voor de actieve belegger die wilt profiteren van volatiliteit op de beurs.

Hoe open je een positie bij Plus500?

Het openen van een positie is het starten van een belegging. Dankzij de gebruiksvriendelijke software kan je binnen het platform alle bekende aandelen vinden. Wanneer je bijvoorbeeld CFD-aandelen Apple wilt kopen dan ga je naar de categorie aandelen en vervolgens naar de categorie VS, hier vind je het aandeel Apple en kan je op de kopen knop drukken. Je kunt vanzelfsprekend ook van de zoekfunctie gebruikmaken om een aandeel te vinden waar je in wilt beleggen.

Handleiding Plus500 beleggen

Kopen en verkopen bij Plus500: illustratieve prijzen.

Wanneer je vervolgens op kopen drukt opent het orderscherm. Binnen dit scherm geef je aan voor welk bedrag je een beleggingspositie wilt openen. Wanneer je op de knop kopen drukt wordt de positie binnen je account geopend.

Plus500 positie openen

Hoe kan je een short positie openen bij Plus500?

Een voordeel van beleggen met CFD’s bij Plus500, is dat je ook een positie kunt openen op een dalende koers: dit heet ook wel een short positie. Met een short positie behaal je een positief beleggingsresultaat wanneer de koers daalt en verlies je geld wanneer de koers stijgt. Door op de knop verkopen te drukken kan je een short positie openen binnen de Plus500 software.

Plus500 short positie

Hoe kan je een order plaatsen?

Je hoeft een beleggingspositie bij Plus500 niet direct te openen: het is namelijk ook mogelijk om gebruik te maken van een order. Je gebruikt hiervoor de optie kopen als de prijs. Je kunt hier de prijs invullen waarop de positie moet worden geopend. Vergeet niet dat je order blijft bestaan: wanneer de marktomstandigheden veranderen is het belangrijk om je positie weer te sluiten. Op die manier voorkom je dat je zonder dat je dat wilt toch een beleggingspositie opent.

Order plaatsen Plus500

Automatisch je winst en verlies pakken

Wanneer je een positie opent binnen de software van Plus500, dan kan je er ook voor kiezen om automatisch je winst of verlies te pakken. Door de optie sluiten bij winst te selecteren kan je een prijs instellen waarbij je automatisch je winst pakt. Met de optie sluiten bij verlies selecteer je juist een prijs waarbij je automatisch je verlies pakt.

Er bestaat geen garantie dat de prijs die je invult ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Wanneer de markt sterk beweegt kan je een nadeligere prijs ontvangen: je verlies kan dan verder oplopen. Bij sommige CFD’s kan je daarom een gegarandeerde stop toepassen tegen betaling. Je betaalt hiervoor extra transactiekosten, maar je bent er wel zeker van dat je belegging volgens je plan wordt uitgevoerd.

winst verlies order Plus500

Hoe werkt de hefboom bij Plus500?

Een belangrijk onderdeel binnen deze handleiding is de hefboom bij Plus500. Bij Plus500 kan je posities openen die tot wel 30 keer groter zijn dan je inzet, zonder dat je meer dan het bedrag op je account kunt verliezen. Wanneer je bijvoorbeeld begint te beleggen met een bedrag van 1000 euro, kan je met maar liefst 30.000 euro handelen in CFD’s. Het moment waarop je de beleggingspositie sluit, bepaalt vervolgens je winst of verlies.

De hefboom wordt automatisch toegepast op je belegging. Bij elke CFD zie je onder de informatie welke hefboom je toepast. Door te kiezen met welk bedrag je belegt, bepaal je hoeveel risico je loopt. Het is belangrijk om te onthouden dat zowel je potentiële winst als je potentiële verlies toenemen wanneer je een hefboom toepast. In de volgende paragraaf illustreren we dit met een voorbeeld.

Hefboom Plus500

Voorbeeld van hefboom beleggen

Je kan ervoor kiezen om het volledige bedrag van een belegging in te leggen. Wanneer je een aandeel koopt met een prijs van € 1000 leg je de volledige € 1000 in. Wanneer de koers vervolgens 10% stijgt dan behaal je een positief resultaat van € 100 en wanneer de koers 10% daalt behaal je een negatief resultaat van € 100.

Je kan er ook voor kiezen om het aandeel te kopen met een hefboom van 1:2. Je stort dan € 500, maar koopt daarmee het CFD-aandeel van € 1000. Wanneer de koers nu met 10% stijgt behaal je opnieuw een rendement van € 100. Tegenover je oorspronkelijke inleg is dit echter een rendement van 20%: een hefboom vergroot je resultaten dus sterk.

Dit is ook direct het gevaar van de hefboom: wanneer je niet oppast kan je het volledige geldbedrag op je Plus500 rekening verliezen.

Hoe kan je beleggingen beheren?

Onder open posities kan je de resultaten van al je open beleggingen zien. Het is hier ook mogelijk om beleggingen handmatig te sluiten. Het is aan te raden om je beleggingen goed te volgen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld de mobiele applicatie van Plus500 te installeren.

Hoe werken de marges bij Plus500?

Bij Plus500 krijg je te maken met twee type marges: de initiële marge en de onderhoudsmarge. De initiële marge geeft het vrije bedrag aan dat je nodig hebt op je rekening om een belegging te openen. Wanneer de initiële marge 20% bedraagt, dan moet je in ieder geval 20% van de waarde van de belegging op je account hebben. Op een aandeel van € 1000 zou de initiële marge dan € 200 bedragen.

De onderhoudsmarge geeft het bedrag aan dat op je rekening moet staan om de positie open te houden. Wanneer de onderhoudsmarge 10% bedraagt, dan moet je in ieder geval 10% van de waarde van de belegging op je account hebben. Op een aandeel van € 1000 zou de onderhoudsmarge dan € 100 bedragen.

Neemt je belegging sterk in waarde af en kom je in de buurt van de onderhoudsmarge? Dan bestaat er het risico op een margin call. Plus500 vraagt je dan om geld bij te storten. Wanneer je dit niet doet, worden je beleggingen automatisch gesloten en verlies je de volledige inleg. Bij Plus500 ben je beschermd tegen een negatief saldo waardoor je nooit meer kunt verliezen dan het bedrag dat je op je account stort.

Let erop dat al je beleggingen meetellen voor de marge. Een goede belegging kan je marge verhogen, terwijl een slechte belegging al je andere beleggingsposities in gevaar kunnen brengen.

Wat is de nachtpremie?

Bij Plus500 betaal je ook een nachtpremie over je beleggingen. Je betaalt de nachtpremie alleen wanneer je de belegging langer dan een dag open laat staan. Een deel van het bedrag voor je belegging wordt gefinancierd door Plus500: hier betaal je rente over. De hoogte van de rente kan je vinden onder informatie bij iedere CFD. Let erop dat je tijdens het weekend en op speciale feestdagen vaak direct meerdere dagen nachtpremie moet betalen, aangezien de handel dan dicht is.

nachtpremie Plus500

Wat is de spread bij Plus500?

Je betaalt wanneer je gaat beleggen bij Plus500 geen vaste commissie: hierdoor kan je ook met een kleiner bedrag beleggen bij deze broker. Je betaalt echter wel een spread. De spread is het verschil tussen de bied- en de laatprijs. Je betaalt dit verschil over elke CFD die je koopt en verkoopt. Onder informatie kan je terugvinden wat de spread is van het effect waarin je wilt handelen. Veel spreads zijn dynamisch, wat betekent dat ze verschillen afhankelijk van de marktomstandigheden. Hieronder zie je een voorbeeld met illustratieve prijzen.

Plus500 spread

Hoe worden je beleggingsresultaten bepaald?

Wanneer je beleggingen opent, zie je van iedere positie of je op een winst of verlies staat. Pas zodra je de belegging sluit wordt de winst of het verlies definitief. Tot die tijd kan er dus nog van alles gebeuren!

Blijven oefenen!

De software van Plus500 is erg gebruiksvriendelijk. Het open en sluiten van posities gaat als vanzelfsprekend en de grafieken zijn makkelijk af te lezen. Toch zal het voor veel mensen in het begin wennen zijn. Het is dan ook aan te raden om eerst te beginnen met het gratis demoaccount om vervolgens aan de slag te gaan met echt geld.

Veelgestelde vragen over Plus500

In het laatste deel van onze Plus500 uitleg beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het Plus500 tradingplatform.

Hoe kan je de demo resetten?

Je demo wordt bij Plus500 automatisch gereset zodra het saldo onder de € 200 staat. Je kunt zo lang als je wilt gebruik maken van de Plus500 demo.

Hoe kan je de taal veranderen?

Plus500 is beschikbaar in meer dan twintig talen. Voordat je inlogt kan je rechtsboven eenvoudig de taal veranderen.

Plus500 taal veranderen

Hoeveel kost Plus500?

Je kunt gratis gebruikmaken van het demo platform van Plus500. Wanneer je met echt geld gaat beleggen betaal je een spread over je beleggingen. Wanneer je de posities langer dan een nacht open laat staan betaal je ook een nachtpremie. Plus500 rekent daarnaast ook inactiviteitskosten en kosten voor het omrekenen van valuta.

Hoe verdient Plus500 geld?

Plus500 verdient geld door het berekenen van transactiekosten. Elke keer als je een positie opent, verdient Plus500 een kleine spread.

Wat is de minimum storting / opname?

Het minimum bedrag om te storten bedraagt bij Plus500 € 100. Je kunt bij Plus500 ook in één keer minimaal € 100 opnemen. Er worden bijna nooit kosten berekend door Plus500 voor het storten en opnemen van geld. Alleen wanneer je meer dan vijf keer in een maand geld opneemt, betaal je hiervoor kosten.

Hoe kan je het Plus500 account sluiten?

Je kan je Plus500 account verwijderen door contact op te nemen met de klantenservice van Plus500.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

56 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *