Beleggen tijdens het coronavirus

Het coronavirus verspreid zich snel en heeft een sterke invloed op de wereldwijde economie. De paniek is ondertussen ook toegeslagen op de internationale beurzen. Toch kan je juist in deze situatie als belegger sterk profiteren van de omstandigheden. In dit artikel bekijken we op welke manieren je geld kunt verdienen door slim te beleggen tijdens de uitbraak van het coronavirus. Ook bekijken we welke aandelen wellicht interessant zijn en kan je hier lezen hoe de economie zich in de toekomst kan ontwikkelen.

Geld verdienen met het coronavirus

Het klinkt een beetje cru: geld verdienen met het coronavirus. Toch zijn het juist de crisissen die vaak mooie mogelijkheden bieden voor de slimme belegger. Er zijn tegenwoordig verschillende strategieën die je kunt toepassen om juist te profiteren van tijden van chaos en dalende koersen. Maar welke strategie kan je nu het beste toepassen? We bekijken op welke manier je kunt inspelen op de situatie.

Methode 1: actief handelen

Wil je op de korte termijn inspelen op de situatie met het coronavirus? Dan is het slim om actief te handelen. Met actieve handel heb je namelijk de mogelijkheid om orders te plaatsen op dalende koersen. Dit noemen we ook wel short gaan. Wanneer je short gaat behaal je een positief rendement wanneer de koers daalt en een negatief rendement wanneer de koers stijgt.

Het coronavirus en de paniek rondom het virus hebben een sterk negatieve invloed gehad op de ontwikkeling van de beurskoersen. Door short te gaan op de juiste aandelen kan je hier dus van profiteren. Dit kan je doen door gebruik te maken van CFD’s. Met een demo kan je actief handelen gratis & zonder risico uitproberen:

Opties

Wil je wat meer risico lopen en nog actiever speculeren? Dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van opties. Met opties kan je speculeren op koersdalingen en koersstijgingen van verschillende aandelen en indexen. Je kan op opties door middel van CFD’s weer een extra hefboom toepassen. Wanneer je de juiste opties koopt kan je binnen een dag soms wel tientallen tot honderden procenten aan rendement behalen.

Wil je weten waar je beleggen in opties zonder risico met een demo kunt uitproberen? Gebruik de onderstaande knop om gratis de verschillende demo’s te vergelijken:

Methode 2: zoeken naar koopjes

Mensen reageren vaak extreem in tijden van paniek. Wanneer de eerste dominostenen vallen, zie je dat er een versneld proces tot stand kan komen. Mensen dumpen hun aandelen zonder dat ze de daadwerkelijke situatie goed analyseren. Toch zie je dat er na een crisis vaak weer een flink herstel volgt. Hieronder zie je bijvoorbeeld de grafiek van het herstel van de aandeelkoersen na de kredietcrisis van 2008:

AEX herstel crisis 2008

Het is dan ook slim om op zoek te gaan naar koopjes. Veel aandeelkoersen dalen sterker dan je zou verwachten op basis van de bedrijfsresultaten. Het is waarschijnlijk dat het virus op een gegeven moment onder controle is en dat bedrijven gewoon weer verder gaan zoals weleer. Natuurlijk leiden veel bedrijven nu verliezen: door het virus neemt de afzet af en daardoor ook de winstgevendheid.

Deze problemen zijn echter zelden structureel. Het kan daarom erg aantrekkelijk zijn om aandelen te kopen in verder goed functionerende bedrijven. Wanneer je dit gaat doen is het belangrijk om een goedkope broker te kiezen zodat je rendement niet verdwijnt door de te hoge transactiekosten. Door op de onderstaande knop te drukken kan je direct zien waar je het goedkoopste aandelen kunt kopen:

Wat is het coronavirus nu eigenlijk precies?

Voordat je gaat beleggen tijdens de uitbraak van het coronavirus, is het belangrijk dat je begrijpt wat het virus nu precies is. Het coronavirus is niet één virus. Het coronavirus bestaat uit een familie van vele honderden virussen die verschillende symptomen kunnen veroorzaken. Symptomen lijken op die van verkoudheden, maar er kunnen ook ademhalingsproblemen optreden.

Bij de huidige uitbraak gaat het om COVID-19 wat één van de zeven leden van de familie is die op mensen kunnen worden overgedragen. De eerste besmettingen vonden plaats aan het einde van december in China. Door het koppige, communistische partijbestuur van China lukte het niet om de uitbraak te beperken met een wereldwijde epidemie als gevolg.

Op het moment van schrijven (29 februari 2020) zijn er ruim 80.000 wereldwijde besmettingen waarvan 3.700 buiten China. Ook zijn er tot nu toe 2.800 mensen aan het coronavirus overleden. Het virus is ondertussen onder andere opgedoken in Zuid-Korea, Italië en Iran. Gelukkig is het virus niet extreem dodelijk. Experts schatten dat het virus in slechts twee tot drie procent van de gevallen dodelijk zal zijn. Het virus is vooral gevaarlijk voor de oudere en zwakkere.

coronavirus beleggen

Wat is het effect van het coronavirus op de beurzen?

Het coronavirus heeft een negatief effect op de beurskoersen. De koersen van de grootste aandelenbeurzen zijn in de week van 24 tot 29 februari rond de tien procent gedaald. Dit geldt ook voor de Nederlandse AEX die in een week tijd ruim 13 procent verloor. De bedrijven in de AEX zijn momenteel een slordige 90 miljard euro minder waard. Hieronder zie je hoe de koers zich ontwikkelt tijdens het coronavirus:

Ook andere internationale beurzen doen het slecht. De belangrijkste beursindexen van Wall Street daalden ruim tien procent door de gevolgen van het coronavirus. De beurs heeft niet zo’n slechte week gekend sinds de kredietcrisis van 2008.

Welke aandelen gaan onderuit?

Er zijn maar weinig bedrijven die de dans ontspringen. Toch zijn er bepaalde aandelen die het bijzonder slecht doen tijdens de uitbraak van het coronavirus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aandelen gericht op de luchtvaart, toerisme, auto’s, grondstoffen en techniek. Denk je dat deze dalingen te overdreven zijn? Dan kan je juist op zoek gaan naar mooie koopmomenten.

Hoe doen de veilige havens het?

Tegelijkertijd zie je dat ook de koersen van andere effecten bewegen. Veilige havens zoals goud en de Zwitserse frank stijgen. Dit komt doordat mensen tijdens het coronavirus op zoek naar relatief veiligere investeringen. De prijs van olie daalt juist. De vraag naar olie zal naar verwachting flink afnemen doordat de algehele handel en industrie stil is komen te liggen.

Wat is het effect van het coronavirus op de economische toekomst?

De effecten van het coronavirus op de toekomstige economie zijn naar de verwachting nog beperkt. Er wordt een zogenaamd V-vormig herstel verwacht. Het coronavirus zal leiden tot beperkte groeivertraging waarna er weer groeiherstel kan optreden. De gevolgen van het coronavirus zijn namelijk niet structureel van aard. Er is niet direct iets mis met de bedrijven waarvan de aandelen dalen.

Bovendien kunnen we op meer monetaire en fiscale steun rekenen van de overheid wanneer het coronavirus een negatieve impact blijft hebben. Het IMF heeft aangegeven dat de mondiale groei nu nog maar uitkomt op 0,1%. Momenteel zien we al dat zowel de VS, Europa, Japan en China kwantitatieve verruiming uitvoeren wat een positief effect zal hebben op de aandeelkoersen.

coronavirus dalende koersen

Ontwikkeling van vraag

Het coronavirus heeft ook andere interessante gevolgen. Zo zie je dat de hypotheekrente flink daalt. Dit kan natuurlijk gunstig uitpakken voor de huizenmarkt aangezien vastgoed nu beter te betalen is. Een ander gunstig effect is de afname van de uitstoot van CO2, China stoot bijvoorbeeld 25% minder uit. Door de afname van het gebruik van olie dalen de prijzen van brandstof waardoor de consumenten weer meer te besteden hebben. Dit kan de economie ook weer verder stimuleren.

Ook zie je dat door het coronavirus de vraag naar veel producten is afgenomen. Bedrijven laten de prijzen van producten als gevolg dalen wat de bestedingen weer verder kunnen stimuleren.  Wanneer de coronacrisis te lang aanhoudt kan het ten koste gaan van banen wat wel structurele dalingen als gevolg kan hebben.

Pandemie en globalisering

Komt er uiteindelijk een volledige pandemie? Dan zal de paniek opnieuw inslaan en zal je zien dat de aandelenkoersen verder zullen dalen. Gelukkig kan je hier als slimme belegger op inspelen door bijvoorbeeld short te gaan.

De coronacrisis zal in ieder geval de globalisering meer afremmen. Internationale regio’s die sterk afhankelijk zijn van internationale handel zullen het minder goed doen. Europa is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van handel en kan dan ook wat sterkere klappen verwachten dan bijvoorbeeld Amerika.

Wie wint in tijden van de coronacrisis?

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Bedrijven met een sterke online aanwezigheid kunnen het juist verrassend goed doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webshop als Alibaba. Meer mensen zullen hun spullen online bestellen wanneer ze niet meer de deur uit willen gaan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bedrijven die het mogelijk maken om online eten te bestellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Meituan dianping.

Met welke aandelen kan je profiteren van het coronavirus?

In tijden van crisis zijn er altijd partijen die profiteren. Als belegger kan het verstandig zijn om te investeren naar bedrijven die diensten leveren die tijdens een crisis extra populair kunnen zijn. Hieronder bekijken we enkele aandelen die het extra goed doen of kunnen doen tijdens de coronacrisis.

Alpha Pro Tech

Wat voor producten worden populair wanneer een virus de populatie bedreigt? Precies! Producten die het mogelijk maken om je te beschermen. Het bedrijf Alpha Pro Tech speelt goed in op deze vraag. Het bedrijf produceert zogenaamde N-95Particulate Respirator-gezichtmaskers. Ze hebben de productie flink opgevoerd en kunnen de vraag amper bijhouden. De aandelenkoers is in ieder geval flink gestegen tijdens de uitbraak van het coronavirus. Denk je dat de crisis nog langer doorgaat? Dan kan beleggen in Alpha Pro Tech zomaar verstandig zijn.

Novavax

Novavax is een Zweeds bedrijf dat zich onder andere heeft beziggehouden met het ontwikkelen van medicijnen tegen het ebola en verkoudheidsvirus. Deze medicijnen zijn nog steeds niet op de markt. Ondertussen is Novavax ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Wanneer dit lukt zal de koers van het bedrijf flink stijgen. Beleggen in Novavax is erg speculatief en de resultaten hangen sterk samen met het resultaat van het ontwikkelingsproces.

Novacyt

Een ander bedrijf dat profiteert van het coronavirus is Novacyt. Dit bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen van diagnostische tests. Het bedrijf heeft een veelbelovende test voor het coronavirus naar buiten gebracht. Wanneer deze test volledig wordt goedgekeurd binnen de Verenigde Staten, dan kan dit het aandeel een verdere boost geven. Beleggen in aandelen Novacyt is erg speculatief maar ook potentieel erg winstgevend.

Philips

China en andere landen die te maken krijgen met de uitbraak van het coronavirus zullen op zoek gaan naar leveranciers van medische apparatuur. Een mogelijke kandidaat hiervoor is het bedrijf Philips. Weet het bedrijf nieuwe contracten binnen te slepen? Dan kan dit zomaar een positieve boost geven aan de koers van het aandeel!

Online shoppen

Aandelen die zich bezighouden met online shoppen kunnen het ook goed gaan doen in de toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Chinese Alibaba. Verspreid het virus zich verder naar Amerika? Dan kan het zomaar zo zijn dat ook Amazon met meer bestellingen te maken krijgt. In de algemene linie zullen mensen meer tijd online gaan doorbrengen. Bedrijven die vooral geld verdienen met het internet zullen het dan ook naar verwachting beter gaan doen.

Vliegtuigmaatschappijen

Beleggen in vliegtuigmaatschappijen kan nu ook goed uitpakken. Het aandeel Air France – KLM heeft bijvoorbeeld harde klappen te verduren gehad. Dit is niet vreemd wanneer je bedenkt dat het bedrijf grote hoeveelheden vluchten heeft moeten schrappen. Wanneer het in de toekomst weer beter gaat met het bedrijf dan kan dit zomaar bijdragen aan een gunstige verdere koersontwikkeling.

Veilige havens

Veilige havens zoals obligaties, de Zwitserse franc, goud en de Bitcoin kunnen allemaal profiteren van paniek. Deze stijgingen zullen waarschijnlijk vooral plaatsvinden op de korte termijn. Je kan hier als snelle belegger natuurlijk alsnog prima van profiteren.

Wat moet je met je huidige beleggingen doen?

Je vraagt je misschien af wat je met je huidige beleggingen moet doen tijdens de coronacrisis. Is het bijvoorbeeld aan te raden om je aandelen te verkopen? Waarschijnlijk niet. De effecten van het coronavirus zijn naar verwachting eerder van tijdelijke aard. De bedrijven voeren hun werk niet anders uit. Het is het virus als externe factor die de koersen zo sterk beïnvloed.

Wel kan je ervoor kiezen om je portefeuille te beschermen door bijvoorbeeld put opties te kopen. Je ontvangt bij een forse daling van de aandeelkoersen dan een geldbedrag. Hiermee kan je de daling van je portefeuille compenseren. Dit is eigenlijk een vorm van een verzekering. Bedenk wel dat je voor een verzekering een premie betaalt: het beschermen van je portefeuille door middel van put opties is dan ook niet gratis!

Je kan de coronacrisis ook als een mooie kans zien. Je kan de dalende koersen gebruiken om gunstige beleggingsresultaten neer te zetten. Die kan je doen door op zoek te gaan naar interessante koopjes. De markten zullen na het uitroeien van het virus weer langzaam herstellen. Hier kan je als slimme belegger mooi van profiteren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *