fbpx

Voordelen en nadelen van beleggen in CFD’s

Beleggen in CFD’s is nog steeds erg populair. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen en nadelen van beleggen in CFD’s? In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen en nadelen op een rij zodat je kunt besluiten of handelen in CFD’s wat voor jou is. Weet je nog niet wat CFD’s zijn? Lees dan eerst hier wat CFD’s precies zijn.

De voordelen in het kort

De nadelen in het kort

Voordelen van beleggen in CFD’s

Handelen met een hefboom

Bij CFD’s kan je een zogenaamde hefboom inzetten. Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleiner bedrag een grotere belegging uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld een multiplier gebruikt van één om tien kan je met 100 euro 1000 euro investeren. Hier kan je op twee manieren gebruik van maken:

  • Je hebt minder geld nodig om een belegging van bepaalde grootte te openen.
  • Je kunt sterker profiteren van een kleine koersschommeling.

Wil je meer weten over de werking van een hefboom bij beleggen? Lees dan dit artikel.

Speculeren op een koersdaling

Bij het handelen in CFD’s kan je zowel speculeren op stijgende als dalende markten. Je hebt bij het gebruik van CFD’s namelijk de mogelijkheid om short te gaan. Wanneer je short gaat, behaal je een positief resultaat wanneer de koers daalt. Dit maakt de CFD een uitstekende optie om te profiteren van dalende markten of slecht nieuws. Meer weten over short gaan? Lees dan onze uitgebreide uitleg over short gaan.

CFDs profiteren dalende markt

Het is eenvoudig & flexibel

Het is voor de gemiddelde belegger redelijk eenvoudig om CFD’s te begrijpen. Je kunt CFD’s namelijk eenvoudig gebruiken om te handelen in bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen of bekende indexen zoals de AEX. De prijzen van de CFD’s volgen de daadwerkelijke prijzen van de effecten.

Bovendien bieden CFD’s de nodige extra functionaliteiten die het handelen ermee extra aantrekkelijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om orders te gebruiken. Met orders kan je beleggingen bij een bepaalde prijs automatisch openen of sluiten. Hier lees je er meer over. Er zijn echter nog meer voordelen verbonden aan CFD's.

De kosten zijn relatief

Een groot voordeel van CFD’s zijn de relative transactiekosten. Bij online brokers betaal je normaal gesproken een zogenaamde spread. De spread is een vast percentage van de waarde van de belegging. Er wordt echter geen commissie gerekend. Hierdoor kan je ook met een kleiner bedrag goede resultaten behalen met beleggingen in CFD’s. Je kunt hier meer lezen over de kosten van CFD’s.

Uitgebreid aanbod

Ten slotte is het uitgebreide aanbod een groot voordeel van CFD’s. Bij de meeste online brokers kan je tegenwoordig kiezen uit CFD’s op aandelen uit allerlei regio’s. Ook is het mogelijk om te handelen in bijvoorbeeld valuta’s, grondstoffen, opties, indexen en cryptocurrencies. Door dit uitgebreide aanbod is er voor iedere belegger wel iets interessants te vinden. Bekijk hier het aanbod van goede brokers.

Nadelen van beleggen in CFD’s

De nadelen van een hefboom

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan het handelen met een hefboom. In de praktijk behalen veel consumenten een negatief resultaat met hefboomproducten. Dit komt veelal doordat ze te grote risico’s nemen. Het is belangrijk om te bedenken dat het toepassen van een hoge hefboom de resultaten in een stroomversnelling brengen. Het is daarbij altijd belangrijk om voldoende marge op je account vast te houden.

Je kan hier meer lezen over hoe de margin call bij hefboom beleggen precies werkt. Ook kan je meer lezen over de risico’s van een hefboom.

Financieringskosten

Een ander nadeel van CFD’s, is het feit dat je financieringskosten moet betalen. De broker legt het grootste deel van de belegging immers in. Doordat je financieringskosten betaalt, zijn CFD’s minder geschikt voor beleggingen op de langere termijn. Je kunt CFD’s dan ook beter gebruiken voor beleggingen korter dan een jaar.

Je hebt meer tijd nodig

Een ander nadeel van beleggen in CFD’s, is het feit dat je ook meer tijd moet investeren. Wanneer je aandelen fysiek opkoopt en een portefeuille start, hoef je er slechts weinig aandacht aan te besteden. Wanneer je aan de slag gaat met CFD’s, ben je echter een actieve handelaar. Het is daarom belangrijk om wat meer tijd te besteden aan je CFD beleggingen.

tijd CFDs

Psychologische druk

Ten slotte is het nog belangrijker (en misschien wel lastiger) om het hoofd koel te houden bij beleggingen in CFD’s. Doordat het erg makkelijk is om grote beleggingen te openen is een hogere mate van zelfbeheersing vereist. Veel mensen gaan gedreven door hebzucht in de eerste instantie te ver en verliezen daardoor de gehele inleg. Je leest meer over de emotie hebzucht in het artikel over emoties bij beleggingen.

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

We kunnen met overtuiging zeggen dat beleggen in CFD’s de nodige voor- en nadelen met zich meebrengt. Het moge duidelijk zijn dat voor veel mensen de voordelen tegen de nadelen opwegen. Dankzij de introductie van CFD’s is het voor beginnende beleggers mogelijk om ook met kleine bedragen te handelen in onder andere aandelen en valuta’s.

Ben je overtuigd en wil je beleggen in CFD’s uitproberen? Dat kan tegenwoordig met een demo! Je kan natuurlijk ook ons volledige overzicht van brokers bekijken.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!