Voordelen en nadelen van beleggen in CFD’s

CFD trading is nog steeds erg populair. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen en nadelen van beleggen in CFD’s? In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen en nadelen op een rij zodat je kunt besluiten of handelen in CFD’s wat voor jou is.

Wat zijn CFD’s?

Voordat we ingaan op de grootste voordelen en nadelen van CFD’s, behandelen we kort wat CFD’s zijn. Met CFD’s kan je speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van bijvoorbeeld een aandeel. Het is mogelijk om een hefboom in te zetten waardoor je met een klein bedrag een relatief grote positie kunt innemen.

Wil je meer weten over beleggen in CFD’s?Lees hier hoe CFD trading precies werkt.

Wat zijn de grootste voordelen van CFD’s?

Wat zijn de belangrijkste nadelen van CFD’s?

  • Hefboom risico’s: een hefboom brengt ook extra risico’s met zich mee
  • Financieringskosten: de financieringskosten maken beleggingen op de lange termijn onmogelijk.
  • Tijd: je hebt meer tijd nodig voor het actieve beleggen in CFD’s.
  • Psychologische druk: de psychologische druk ligt hoger bij beleggingen in CFD’s.
  • Extra spread: je betaalt de spread over je volledige belegging.
  • Geen echte aandelen: je kunt nooit mede-eigenaar worden van het bedrijf.

Wat zijn de voordelen van CFD’s?

Hieronder bespreken we de voordelen van beleggen in CFD’s.

Handelen met een hefboom

Bij CFD’s kan je een zogenaamde hefboom inzetten. Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleiner bedrag een grotere belegging uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld een multiplier gebruikt van één om tien kan je met 100 euro 1000 euro investeren. Hier kan je op twee manieren gebruik van maken:

  • Je hebt minder geld nodig om een belegging van bepaalde grootte te openen.
  • Je kunt in sterkere mate profiteren van een kleine koersschommeling.

Wil je meer weten over de werking van een hefboom bij trading? Lees dan dit artikel:

Speculeren op een koersdaling

Bij het handelen in CFD’s kan je zowel speculeren op stijgende als dalende markten. Je hebt bij het gebruik van CFD’s namelijk de mogelijkheid om short te gaan. Wanneer je short gaat, behaal je een positief resultaat wanneer de koers daalt. Dit maakt de CFD een uitstekende optie om te profiteren van dalende markten of slecht nieuws.

Wil je meer weten over short gaan? Lees dan ons uitgebreide artikel over dit onderwerp:

 

CFDs profiteren dalende markt

CFD’s zijn transparant

Het is voor de gemiddelde belegger redelijk eenvoudig om de koersen van CFD’s te begrijpen. De koers van een CFD volgt de koers van het achterliggende effect vrij nauwkeurig. Wanneer het aandeel Coca-Cola stijgt, dan stijgt de CFD doorgaans ook in waarde.

Bovendien bieden CFD’s de nodige extra functionaliteiten die het handelen ermee extra aantrekkelijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om orders te gebruiken. Met orders kan je beleggingen bij een bepaalde prijs automatisch openen of sluiten. Hier lees je er meer over. Er zijn echter nog meer voordelen verbonden aan beleggen in CFD’s.

De kosten zijn relatief

Een groot voordeel van CFD’s zijn de relatieve transactiekosten. Wanneer je een aandeel koopt bij DEGIRO dan betaal je hier een vaste commissie op van minstens € 2. Bij Plus500 worden er geen commissies berekend en betaal je alleen de spread.

Bij online CFD-brokers betaal je meestal alleen de spread. De spread is een vast percentage van de waarde van de belegging. Hierdoor kan je ook met een kleiner bedrag goede resultaten behalen met beleggingen in CFD’s.

Wil je meer weten over de exacte kosten van beleggen in CFD’s? Lees dan ons artikel over dit onderwerp:

Uitgebreid aanbod

Ten slotte is het uitgebreide aanbod een groot voordeel van CFD’s. Bij de meeste online brokers kan je tegenwoordig kiezen uit CFD’s op aandelen uit allerlei regio’s. Ook is het mogelijk om te handelen in bijvoorbeeld valuta’s, grondstoffen, opties, indexen en cryptocurrencies. Door dit uitgebreide aanbod is er voor iedere belegger wel iets interessants te vinden.

Dit maakt CFD trading erg flexibel. Met één account hebt je direct toegang tot alle globale markten. Bij de meer traditionele brokers moet je hier vaak extra voor betalen. CFD’s zijn dan ook erg geschikt voor beleggingen in meer exotische beleggingsproducten.

Wil je weten waar je het beste kunt profiteren van de voordelen van beleggen in CFD’s? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste CFD brokers:

Je verliezen zijn beperkt

Een ander voordeel van beleggen in CFD’s, is dat je de volledige controle hebt over je verliezen. Je kan namelijk een stop loss instellen. Met een stop loss wordt je positie automatisch gesloten bij een bepaald verlies.

Let er wel op dat je voor de ultieme bescherming een gegarandeerde stop loss moet plaatsen. Met een gegarandeerde stop loss betaal je nooit meer dan er staat aangegeven. Voor een gegarandeerde stop loss betaal je wel extra transactiekosten. Verder is het goed om te weten dat je nooit meer geld kunt verliezen dat je stort op je beleggingsaccount.

CFD’s verlopen niet

Wanneer je belegt in opties of futures, dan krijg je te maken van een vervaldatum. Dit betekent dat de positie op een bepaalde datum automatisch wordt gesloten. Bij CFD’s is dit in dit meestal niet het geval. Hierdoor heb je meer flexibiliteit bij je CFD-beleggingen en kan je de positie langer openhouden.

Uitproberen met een demo

Een ander groot voordeel van CFD beleggen, is het feit dat je de mogelijkheden vaak gratis kunt uitproberen met een demo. Veel beleggers verliezen in het begin geld doordat ze nog geen idee hebben wat ze precies doen. Door eerst te oefenen met een demo kan je geheel zonder risico ontdekken of deze manier van traden wat voor je is.

Wil je weten waar je CFD beleggen gratis zonder demo kunt uitproberen? Gebruik de onderstaande knop om direct de demoaccounts van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken:

Wat zijn de nadelen van CFD’s?

Hieronder bespreken we de nadelen van beleggen in CFD’s.

De nadelen van een hefboom

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan het handelen met een hefboom. In de praktijk behalen veel consumenten een negatief resultaat met hefboomproducten. Dit komt vaak doordat ze te grote risico’s nemen. Het is belangrijk om te bedenken dat het toepassen van een hoge hefboom de resultaten in een stroomversnelling brengen. Het is daarbij altijd belangrijk om voldoende marge op je account vast te houden.

Je kan hier meer lezen over hoe de margin call bij hefboom beleggen precies werkt. Ook kan je meer lezen over de risico’s van een hefboom.

Financieringskosten

Een ander nadeel van CFD’s, is het feit dat je financieringskosten moet betalen. De broker legt het grootste deel van de belegging immers in. Doordat je financieringskosten betaalt, zijn CFD’s minder geschikt voor beleggingen op de langere termijn. Je kunt CFD’s dan ook beter gebruiken voor beleggingen korter dan een jaar.

Je hebt meer tijd nodig

Een ander nadeel van beleggen in CFD’s, is het feit dat je ook meer tijd moet investeren. Wanneer je aandelen fysiek opkoopt en een portfolio start, hoef je er weinig aandacht aan te besteden. Wanneer je aan de slag gaat met CFD’s, ben je echter een actieve handelaar. Het is daarom belangrijk om wat meer tijd te besteden aan je CFD-beleggingen.

tijd CFDs

Psychologische druk

Ten slotte is het nog belangrijker (en misschien wel lastiger) om het hoofd koel te houden bij beleggingen in CFD’s. Doordat het erg makkelijk is om grote beleggingen te openen is een hogere mate van zelfbeheersing vereist. Veel mensen gaan gedreven door hebzucht in de eerste instantie te ver en verliezen daardoor de gehele inleg. Wil je leren hoe je je emoties beter kunt beheersen wanneer je gaat handelen in CFD’s? Lees dan dit artikel:

Extra spread betalen

Wanneer je met een hefboom belegt, betaal je transacties over je volledige belegging. Wanneer je een hefboom van 1:10 inzet dan koop je ook tien keer zoveel aandelen op. Het is dan belangrijk om te onthouden dat je de spread over alle aandelen die je koopt betaalt. Je profiteert natuurlijk tegelijkertijd ook van de potentiële winst van je belegging.

Je belegt nooit in echte aandelen

Een ander nadeel van CFD’s, is het feit dat je met CFD’s nooit in een echt aandeel kunt handelen. Je ontvangt met een CFD dan ook nooit stemrecht, waardoor je niet kunt meebeslissen binnen het bedrijf. Wanneer je echt eigenaar wilt worden van een bedrijf, moet je het aandeel zelf kopen.

Wegen de voordelen van CFD’s op tegen de nadelen?

We kunnen met overtuiging zeggen dat beleggen in CFD’s de nodige voor- en nadelen met zich meebrengt. Voor veel mensen wegen de voordelen tegen de nadelen op. Dankzij de introductie van CFD’s is het voor beleggers mogelijk om ook met kleine bedragen te handelen in onder andere aandelen en valuta’s.

Wel is het belangrijk om te onthouden dan er risico’s verbonden zijn aan beleggen met CFD’s. Oefen daarom eerst voldoende met een gratis demo voordat je een eerste storting doet. Ben je overtuigd en wil je CFD trading uitproberen? Dat kan tegenwoordig met een demo! Je kan natuurlijk ook ons volledige overzicht van brokers bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *