Is beleggen in ETF’s verstandig?

ETF’s komen steeds vaker in het nieuws, maar is beleggen in ETF’s nu eigenlijk verstandig? In dit artikel bespreken we of het slim is om te investeren in ETF’s

ETF’s in het kort

Je kunt ETF’s gebruiken om passief in een index te beleggen: je volgt dan bijvoorbeeld een mandje aandelen genoteerd aan de Amsterdamse beurs. In dit artikel kan je in meer details lezen wat ETF’s precies zijn en hoe ze werken.

Je kunt ETF’s kopen en verkopen bij een online broker. Het is verstandig om een voordelige ETF broker te kiezen: op die manier voorkom je dat je veel geld verliest aan transactiekosten. Je kunt aan de slag bij één van de volgende ETF brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Is beleggen in ETF’s verstandig?

Investeren in ETF’s kan zeker verstandig zijn! Veel beleggers maken de fout om te veel te handelen terwijl ze daar de kennis niet voor hebben. Ze betalen dan constant transactiekosten en timen de beleggingen verkeerd wat veel geld kan kosten.

Investeren in ETF’s is bovendien niet voor iedereen geschikt: je moet bijvoorbeeld voldoende geld hebben dat je kunt missen voor de lange termijn.

Toch zijn ETF’s voor de meeste mensen de meest geschikte belegging. Door de hoge mate van spreiding en lage kosten zijn ETF’s geschikt voor het opbouwen van vermogen.

Een ETF gaat niet zomaar failliet

Het kan slim zijn om te investeren in ETF’s, omdat de kans op het verliezen van je volledige inleg eigenlijk volledig verdwijnt. De kans dat één bedrijf failliet gaat, is natuurlijk altijd aanwezig. De kans dat tientallen bedrijven die in een index zijn opgenomen plotseling failliet gaan is echter praktisch gezien nul. Wanneer dit gebeurt, zou de hele wereld in brand staan.

Wanneer je op zoek bent naar een relatief minder risicovolle belegging dan kan een ETF dan ook een verstandige keuze zijn

Minder volatiliteit

Een ander voordeel van ETF’s, is dat ze minder volatiel zijn. Eén aandeel kan plotseling flink in waarde stijgen of dalen onder invloed van nieuws. Een schandaal kan leiden tot paniek waardoor iedereen plotseling massaal de aandelen dumpt.

Je kan in dit geval met een ETF waarin dit aandeel in opgenomen is alsnog geld verliezen; je verliest echter niet direct je volledige inleg. De overige aandelen in de ETF zorgen voor meer stabiliteit en kunnen je verliezen opvangen. Vergeet echter niet dat je met een ETF ook niet snel een klapper zult maken: hier zal je wel mee moeten kunnen leven.

Perfect voor het opbouwen van vermogen

ETF’s zijn een erg verstandige keuze wanneer het je doel is om een mooi vermogen op te bouwen. Door periodiek met een vast bedrag een brede ETF te kopen, zorg je ervoor dat je profiteert van het gemiddelde rendement op de markt.

Door bovendien je rendement steeds opnieuw te investeren, profiteer je van rente op rente. Hierdoor kunnen je resultaten exponentieel groeien en kan je bijvoorbeeld een mooi pensioen opbouwen.

Lage kosten = verstandig

Ook de lage kosten zijn een reden om voor ETF’s te kiezen. Eén van de redenen waardoor het veel actieve beleggers niet lukt om passieve beleggers te verslaan, zijn de veel hogere kosten. Je kunt ETF’s bij sommige brokers geheel zonder kosten kopen. Tegelijkertijd betaal je over aandelen elke keer hogere transactiekosten waardoor een deel van je rendement direct verdwijnt. Hierdoor is het als actieve belegger een stuk lastiger om de markt te verslaan; je moet het dan extra goed doen!

Toch kunnen we niet zonder actieve beleggers

Ondanks dat ETF’s een erg verstandige belegging zijn, kunnen we ook niet zonder actieve beleggers. Actieve beleggers dragen namelijk bij aan de efficiëntie van de markten en zonder deze groep zouden ook ETF’s niet goed functioneren. De markten worden immers gestuurd door actieve beleggers die informatie afwegen en op basis daarvan bepaalde aandelen kopen.

Zelf vind ik het veel te leuk om te beleggen. Ik weet dat het verstandig is om te investeren in ETF’s, maar ik beleg ook altijd met een deel van mijn geld in aandelen. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe dit werkt.

Meer lezen over ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *