Beleggen in zilver: hoe kan je dat het beste doen?
Beleggen in zilver is enorm populair: net zoals goud is zilver beperkt beschikbaar en kan daardoor flink stijgen in waarde. In dit artikel bespreken we hoe & waar je het beste kunt investeren in zilver. Ook vind je hier interessante zilveraandelen & bekijken we de factoren die de prijs van zilver bepalen.
Waar kan je beleggen in zilver?
Je kunt bij de volgende brokers online beleggen in zilver door bijvoorbeeld een zilver ETF of zilver aandeel te kopen:
Broker | Informatie | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
Gratis demo + tot 8,51% rente + zonder vaste kosten beleggen | |||
Direct beleggen in zilver. Ook zilver aandelen kopen zonder commissies. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. 51% van de reatail beleggers verliest geld met CFD's. | |||
€ 2,50 per transactie & geen kosten voor ETF's in de kernselectie |
Hoe kan je beleggen in zilver?
Je kunt op verschillende manieren investeren in zilver. We zetten de opties voor je op een rij.
Manier 1: de prijs van zilver volgen met een ETF
Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen in zilver, dan kan je er voor kiezen om dit te doen met een ETF. ETF’s zijn effecten die ontworpen zijn om de prijs van een onderliggend effect zoveel mogelijk te volgen. Voorbeelden van ETF’s waarmee je de zilverprijs kunt volgen zijn:
- Wisdom Tree Physical Silver: met deze ETF kan je in euro’s in zilver beleggen (0,49% lopende kosten).
- Sprott Physical Silver Trust USD: deze ETF is wat groter dan de ETF van Wisdom Tree, maar genoteerd in dollars (0,51% lopende kosten)
- iShares Physical Silver: een ander fonds waarmee je de zilverprijs in dollars kan volgen (0,21% lopende kosten).
Voor lange termijn investeringen, zijn zilver ETF’s vaak de beste keuze. De kosten van het fonds worden gebruikt voor het veilig opslaan van het zilver. Het is voor particulieren vaak het voordeligst om via een ETF te beleggen in zilver, aangezien je dan geen premie over de prijs hoeft te betalen.
Wil je in meer details lezen hoe beleggen in ETF’s werkt? Klik dan hier!
Manier 2: Actief speculeren in zilver via derivaten
Een populaire manier om te beleggen in zilver is door gebruik te maken van derivaten. Met derivaten kan je actief speculeren op zowel stijgende als dalende koersen. Hierdoor kan je inspelen op verschillende marktomstandigheden.
Je kunt voor actieve speculatie bijvoorbeeld CFD’s of futures gebruiken. Onthoud dat dit soort beleggingsproducten alleen geschikt zijn voor de korte termijn. Je betaalt namelijk financieringskosten wanneer je gebruikmaakt van derivaten.
Wil je leren hoe je zelf aan daghandel op zilver kunt doen? Klik dan hier!
Manier 3: beleggen in zilveraandelen
Je kunt er ook voor kiezen om in zilveraandelen te beleggen. Door aandelen van zilvermijnen te kopen, beleg je indirect in de prijsontwikkeling van zilver. Wel is het belangrijk om te vermelden dat zilver vaak een bijproduct is wanneer er gezocht wordt naar andere edelmetalen. Je belegt dan ook niet in bedrijven die zich alleen bezighouden met zilver.
Enkele voorbeelden van zilveraandelen waarin je kunt beleggen zijn:
- Pan American Silver
- Silvercorp Metals
- Adraitic Metals
- Mag Silver Corp
- First Majestic Silver
Vanzelfsprekend is de koers van een zilver aandeel niet één op één verbonden met de zilverprijs. Wanneer je in een bedrijf belegt, spelen ook andere factoren een rol. Een bedrijf kan het bijvoorbeeld operationeel gezien beter doen dan een ander bedrijf. Bestudeer daarom de fundamentele gegevens van het bedrijf voordat je de aandelen koopt.
Je kunt zilver aandelen kopen bij deze betrouwbare brokers:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Manier 4: beleggen in opties
Het is ook mogelijk te beleggen in zilver met opties. Met opties koop je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om zilver tegen een bepaalde waarde te kopen of verkopen. Wanneer je opties goed inzet kan je een leuke koerswinst behalen met je investering in zilver. Bij opties bepaal je zelf de exacte looptijd. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan ons uitgebreide artikel over opties:
Manier 5: fysiek beleggen in zilver
Mensen die bang zijn voor totale geldontwaarding geven vaak de voorkeur aan fysieke beleggingen in zilver. Er bestaan twee manieren waarop je in fysiek zilver kunt investeren: door baren te kopen of door munten te kopen.
Baren
Een groot nadeel van het kopen van zilveren baren is dat er 21% BTW op wordt gerekend. Hierdoor behaal je al direct een flink verlies, aangezien je die BTW als particulier nooit terugkrijgt.
Zilveren munten
Voor veel beleggers zijn zilveren munten dan ook interessanter. De verkoper moet alsnog BTW rekenen over de winstmarge wat doorberekend wordt in de prijs. Toch is dit een stuk lager dan de volledige BTW die je over een baar betaalt. Bij zilveren munten is het belangrijk om op de zuiverheid te letten.
Nadelen van fysiek zilver
Bij fysieke beleggingen in zilver moet je opletten. Het is belangrijk dat je voor een goede verzekering of opslag zorgt. Met fysiek zilver behaal je doorgaans een lager rendement dan met ETF’s.
Er zijn ook partijen zoals Goldrepublic waar je zilver kunt kopen en opslaan. Houd er echter rekening mee dat er een forse premie wordt doorberekend op het kopen van fysiek zilver. Hierdoor ligt je rendement vaak lager dan wanneer je in zilver belegt met een ETF.
Fysiek zilver kopen is dan ook vooral populair onder verzamelaars & onder de meer paranoïde beleggers die het einde van het systeem vrezen. Zelf kies ik voor ETF’s wanneer ik een lange termijn investering in zilver wil doen.
Hoe komt de vraag naar zilver tot stand?
De vraag naar zilver kun je in twee delen opsplitsen. Het eerste deel is de vraag naar zilver als veilige haven, en het tweede deel wordt wel de industriële vraag genoemd.
De ontwikkeling van de zilverprijs over de jaren
1. Beleggen in zilver als veilige haven
Sterke stijgingen van de zilverprijs worden vaak aangejaagd door een economische crisis. Beleggers zoeken tijdens een recessie naar een goede en betaalbare veilige haven voor beleggingen. De verschuiving van zilver van industrieel metaal naar monetair metaal is dan ook verantwoordelijk voor een groot deel van de huidige prijsstijging.
Recent was er weer een stijging in de edelmetalen te zien tijdens een crisis. De coronacrisis zorgde er direct voor dat de prijzen van goud en zilver sterk stegen. Het kan dan ook verstandig zijn om goud en zilver op te kopen in economisch onzekere tijden.
Als belegger moet je zilver als edelmetaal los zien van goud. De zilvermarkt is ongeveer 19 keer zo klein als de goudaandelen- of obligatiemarkt. Maar juist deze kleine marktomvang in combinatie met een snel groeiende industriële vraag naar het fysieke zilver, maakt zilver kopen in deze tijd erg aantrekkelijk.
2. Industriële vraag naar zilver
Maar liefst 85 procent van het zilver wordt gebruikt voor industriële doeleinden. Zilver wordt gebruikt in verschillende technologische producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiele telefoons. In tegenstelling tot goud heeft zilver dus echt een praktische toepassing. Met de opkomst van nieuwe economieën zal de vraag naar zilver in elektronische producten dan ook alleen maar toenemen.
Volgens The Silver Institute worden er ongeveer 900 miljoen ounces zilver gebruikt, tegen ongeveer 700 miljoen ounces die uit de zilvermijnen worden gehaald. Dit betekent dat er jaarlijks wordt ingeteerd op de voorraad zilver die bovengronds wordt bewaard. De zilvervoorraad, in andere woorden, is drastisch aan het krimpen.
In 1950 bedroeg deze voorraad ongeveer 10 miljard ounces, en zou volgens de Amerikaanse CPM Group in 2010 nog maar uit 3,5 miljard ounces bestaan. Dit betekent natuurlijk dat de prijs van zilver enorm is gestegen. De meeste zilverconsumptie vond voornamelijk plaats in het Westen. Als je bedenkt dat steeds meer Aziaten telefoons, dvd- spelers en iPods gaan gebruiken, begrijp je waarom zilver kopen een erg interessante belegging kan zijn!
Welke factoren beïnvloeden de prijs van zilver?
- Vraag en aanbod: het spel van vraag en aanbod bepaald de uiteindelijke prijs van zilver. Wanneer de vraag fors stijgt, kan de zilverprijs eigenlijk alleen omhoog.
- Goudprijs: er bestaat een sterke correlatie tussen de zilverprijs en de goudprijs. Wanneer de goudprijs stijgt, is de kans groot dat de zilverprijs ook stijgt.
- Waarde van de dollar: de prijs van zilver wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Wanneer de dollar zwak is, kan de zilverprijs stijgen. Beleggers betalen dan minder in hun eigen valuta voor zilver.
10 redenen om in zilver te investeren
Hieronder bespreken we 9 redenen waarop je juist nu in zilver zou moeten investeren.
1. Het is betaalbaar
Goud is voor veel beleggers te duur. Je moet voor een ounce goud al snel 1500 tot 2000 dollar neerleggen. Wanneer je je wilt beschermen tegen een crisis dan moet je dus in één klap een fors bedrag neerleggen. Zilver is vaak een factor 70 goedkoper waardoor je tegen een veel kleiner bedrag je kunt beschermen tegen economisch slechte tijden. Zilver is dus een stuk goedkoper en daarmee minder risicovol.
2. Het is tastbaar
De meeste beleggingen zijn tegenwoordig op papier. Geld, aandelen, obligaties, futures en obligaties zijn allemaal niet tastbaar. Wanneer je zilver fysiek koopt, dan kan je het met je meenemen en niemand heeft inzicht in wat je ermee doet. Mensen die hun privacy belangrijk vinden of die weinig vertrouwen hebben in het financiële systeem kunnen het kopen van zilver dan ook overwegen.
3. Zilver heeft waarde
Je kan niet naar de groenteboer met een staafje zilver. Toch wordt zilver door de meeste mensen nog als een vorm van geld gezien. Fysiek zilver heeft namelijk altijd waarde. Dit komt doordat het niet mogelijk is om zomaar zilver bij te drukken en ook kan je fysiek zilver niet digitaal opslaan. Het feit dat het fysiek is en beperkt beschikbaar is, geeft het waarde.
Ook heb je als voordeel dat er geen tegenpartijrisico is. Je hebt geen andere partij nodig om een belofte na te komen. Wanneer je geld op je bank hebt staan, dan werkt dit anders. De bank moet het geld dan kunnen blijven leveren.
4. Makkelijker te verkopen
Wanneer we zilver met goud vergelijken, dan geeft zilver je ook meer flexibiliteit. Wanneer je fysiek goud bezit, dan ontvang je er direct een fors bedrag voor. Met zilver kan je ervoor kiezen om een kleine hoeveelheid zilver te verkopen voor een kleiner bedrag. Op die manier kan je zilver dus eenvoudiger gebruiken voor het doen van kleine uitgaven.
5. Meer volatiliteit
De markt voor zilver is een stuk kleiner dan de markt voor goud. Hierdoor zie je dat de zilverprijs sneller beweegt: zowel omlaag als omhoog. Als slimme belegger kan je hiervan profiteren. Wanneer je zilver koopt in een bullmarkt, dan behaal je een beter resultaat. Ook kan je als daghandelaar ervoor kiezen om een short positie in te nemen op zilver. Je kan dan zelfs in dalende markten een goed resultaat behalen.
6. Geen voorraden
Overheden houden grote goudvoorraden aan. Dit is niet meer het geval voor zilver. Alleen in Amerika, India en Mexico slaan de overheden de grondstof nog op. Tegelijkertijd zien we dat de industriële vraag naar zilver steeds verder stijgt. We zullen daardoor steeds minder goed kunnen voorzien aan de behoefte aan zilver. Het kopen van een schaarse grondstof kan op de lange termijn goed uitpakken.
7. Wereldeconomie groeit
Een ander argument voor een belegging in zilver, is de stijgende wereldeconomie. De wereldwijde vraag naar industriële goederen neemt steeds verder toe. Zilver zit in bijvoorbeeld batterijen en zonnepanelen.
Zilver is dan ook een onmisbaar metaal voor allerlei toepassingen. Dit komt doordat zilver zowel elektrisch als thermisch geleidend is en reflecteert. De economische groei lijkt op de lange termijn niet te stoppen: de vraag naar zilver zal dan ook alleen maar blijven stijgen.
8. De zilverprijs heeft een beperkt plafond
Bij veel grondstoffen zie je dat een te sterke stijging van de prijs wordt afgeremd. Een te hoge olieprijs is bijvoorbeeld nadelig voor veel bedrijven. Je ziet dan dat allerlei instanties de prijs van olie proberen te beïnvloeden. Het negatieve effect van een hoge zilverprijs is echter beperkt doordat er in elk product maar een beperkte hoeveelheid zilver zit.
De enige drukkende factor zijn de Centrale Banken. Wanneer de zilverprijs erg sterk is gestegen, dan zie je vaak dat de banken een deel van hun voorraad verkopen. Hierdoor komt de prijs wat onder druk te staan. Toch zie je dat wanneer zilver stijgt, er enorm veel ruimte is voor stijging.
9. Derivaten kunnen de prijs verder laten stijgen
Het is ook belangrijk om te onthouden dat de meeste beleggingen in zilver plaatsvinden op papier. Met derivaten speculeren beleggers constant op stijgingen en dalingen van de koers. In de meeste gevallen willen ze het zilver echter niet ontvangen en nemen ze genoegen met de winst of het verlies in euro’s.
Wanneer het echter bijzonder slecht gaat met de economie, kunnen beleggers ervoor kiezen om toch het zilver te ontvangen. Er zijn echter veel meer derivaten op zilver in de omloop dan daadwerkelijk zilver. Hierdoor kan de zilverprijs bij levering dus fors toenemen.
10. Zilver kan je beschermen tegen inflatie
Onder invloed van inflatie wordt je geld steeds minder waard: in 2023 ligt de inflatie bijvoorbeeld op 8%. Dit betekent dat je met hetzelfde bedrag op je bankrekening steeds minder kunt kopen.
Grondstoffen stijgen echter vaak mee met de inflatie. Hierdoor kan je met een investering in bijvoorbeeld zilver jezelf beschermen tegen inflatie.
Wat zijn de nadelen van beleggen in zilver?
Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er voldoende argumenten te bedenken voor het kopen van zilver. Toch zijn er ook genoeg redenen om niet in zilver te beleggen. Wanneer je zilver fysiek koopt, dan bestaat er het risico op diefstal. Toch is dit niet het enige risico van een belegging in zilver.
1. Beperkte liquiditeit
Een groot nadeel van beleggen in zilver is de beperkte liquiditeit. Aandelen verkoop je vaak binnen enkele seconden op de beurs. Voor het verkopen van fysiek zilver zul je toch meer moeite moet doen.
2. Beperkt rendement
Ook is het rendement in veel gevallen beperkt. Dit komt doordat er niets achter zilver zit. Wanneer je een aandeel koopt, dan weet je dat er een bedrijf achterzit dat winst maakt. Je kan dan een deel van de winst ontvangen in de vorm van dividend.
Zilver is alleen een vorm van bezit waar je geen inkomen uit verkrijgt. Beleggen in zilver is dan ook alleen aantrekkelijk onder bepaalde marktomstandigheden. Wanneer de koers daalt, dan krijg je geen comensatie in de vorm van dividend.
3. Hoge transactiekosten
Een ander nadeel zijn de hogere transactiekosten. Zeker wanneer je zilver fysiek gaat kopen, betaal je vaak hogere premies. Wanneer je een fonds gebruikt om in zilver te beleggen, voorkom je dat je hoge transactiekosten moet betalen over je beleggingen.
Je portfolio beschermen door zilver te hedgen
Je kan er ook voor kiezen om zilver te hedgen. Dit is een strategie die je kunt gebruiken om het risico van je portfolio te verlagen. Wanneer je in erg risicovolle aandelen belegt, dan kan je op die manier je portfolio verzekeren. Wanneer de aandelen vervolgens fors kelderen, kan zilver een deel van deze verliezen compenseren. Klik hier om meer te leren over hedgen.
Speculeren in zilver met een hefboom & short posities
Je kan ervoor kiezen om actief te speculeren in zilver. Dit doe je door gebruik te maken van derivaten. Wanneer je dit doet heb je twee extra krachtige mogelijkheden. Je kan namelijk een hefboom inzetten en je hebt ook de mogelijkheid om een short positie in te nemen.
Hefboom inzetten op zilver
Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleiner bedrag een grotere belegging op zilver in te nemen. Je kan met een bedrag van € 100 handelen in € 500 aan zilver. Een stijging van 10% in de zilverprijs leidt dan tot een winst van 50%. Het tegenovergestelde is echter ook van toepassing. Met een daling van 10% verlies je ook 50% van je belegging. Beleggen met een hefboom zorgt dus voor extra resultaat, maar dat hoeft lang niet altijd gunstig uit te pakken.
Short positie op zilver
Ook heb je de mogelijkheid om een short positie in te nemen. Met een short positie kan je speculeren op een daling van de zilverprijs. Ook hier moet je oppassen: de prijs van zilver kan nooit verder dalen dan naar het nulpunt, terwijl de theoretische stijging onbeperkt is. Met een short positie kan je dus forse bedragen verliezen!
Oefenen
Wil je actieve speculatie in zilver uitproberen? Dan is het aan te raden om eerst een gratis demo te openen. Met een demo kan je de mogelijkheden zonder risico uitproberen!
Enkele beleggingstips
Zilver is doorgaans volatieler dan goud. Beide edelmetalen kennen een sterke correlatie. Wanneer goud stijgt, stijgt zilver doorgaans en vice versa. Zilver reageert echter sterker. Wanneer goud daalt, daalt zilver vaak sterker. Het is dan ook niet ongekend voor zilver om ruim vijf procent te dalen of stijgen op een dag.
Vroeger bestond er ook een vaste verhouding tussen zilver en goud van ongeveer 1:15. Dat deze verhouding niet altijd standhoud is ondertussen duidelijk. Het verschil tussen de zilver- en goudprijs is flink toegenomen en ligt nu rond de 1:70.
Er bestaat een sterke correlatie tussen goud en zilver
Is zilver is het nieuwe goud?
De vraag naar zilver is op dit moment erg groot, terwijl er maar weinig zilvermijnen zijn. Dit heeft ook als reden dat zilver vaak een bijproduct is van lood- en zinkmijnen. Zilver lijkt hoe dan ook het nieuwe goud te worden. ‘The poor man’s gold’ zou nog wel eens veiliger kunnen zijn dan goud.
Steeds meer beleggers zetten daarom de stap om in zilver te beleggen. Beleggen in zilver kan dan ook een goede bescherming bieden tegen inflatie en economische onzekerheid.
Daarnaast wordt het beleggen in grondstoffen ( en dus ook zilver) gezien als een belangrijk onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Als je ook obligaties en aandelen in je beleggingsportefeuille hebt opgenomen is het daarnaast voordelig om ook grondstoffen te bezitten.
Verwachting zilverprijs 2023, 2023, 2024, 2025
De ontwikkeling van de zilverprijs zal afhangen van de ontwikkeling van de wereldeconomie.
In 2021 werd de zilverprijs beïnvloedt door Reddit-gebruikers die massaal ETF’s op zilver en zilvermijnaandelen kochten. Hierdoor steeg de prijs in 2021 ors naar € 24 per ons. De Chicago Mercantile Exchange (CME) besloot vervolgens om de margevereisten voor zilvercontracten te verhogen naar 10% waarna de koers weer flink daalde.
In 2023 is de zilverprijs weer flink toegenomen door de spanning in Oekraïne. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel spanning op de markt waardoor de grondstofprijs flink is toegenomen.
De zilverprijs verwachting voor de toekomst is nooit met zekerheid te zeggen. De zilverprijs kan in 2023 tot 2025 nog flink stijgen wanneer economische onzekerheid en schaarste aanhouden. Beleggers gaan dan vaak op zoek naar veilige havens zoals zilver en goud.
Wat is de actuele zilverprijs?
Ben je benieuwd wat de koers is van zilver? Hieronder kan je de actuele zilver CFD prijs raadplegen.
Veelgestelde vragen over beleggen in zilver
Zilver weet waarde beter vast te houden dan fiat geld. Het geld op je bankrekening wordt eigenlijk elk jaar minder waard. Dit komt doordat Centrale Banken steeds geld bijdrukken. Dit is niet mogelijk met zilver: deze grondstof raakt steeds schaarser en is steeds duurder om te winnen doordat er dieper moet wordt gegraven. Op de lange termijn is zilver dan ook waardevast, maar dit betekent niet dat je op de korte termijn geen verlies maakt.
Op de lange termijn kan de zilverprijs eigenlijk alleen maar omhoog: het aanbod neemt alleen maar af terwijl de vraag naar zilver elk jaar ongeveer 6% toeneemt. China en India worden steeds belangrijkere partijen op de zilvermarkt en zilver is essentieel voor de elektronische sector & de autosector.
Analisten verschillen sterk in hun mening van de verwachte zilverprijs in de toekomst. De zilverprijs verwachting van Jeff Clark voor 2025 is minimaal 100 dollar. Of deze voorspelling uitkomt, zal sterk afhangen van de economische ontwikkelingen in de wereld. Zelf verwacht ik in ieder geval dat de prijs van zilver zal blijven stijgen op de lange termijn.
Boze tongen beweren dat de zilvervoorraad bijna op is: tegen het huidige gebruik zou er al geen zilver meer zijn over ongeveer 30 jaar. Toch zal dit in de praktijk wel meevallen: er wordt vaak alleen gerekend met bestaande reserves. Wanneer de zilverprijzen stijgen, wordt het weer rendabel om op lastigere plekken zilver te winnen.
Het aanbod aan zilver op de markt is in de afgelopen 20 jaar zelfs flink gestegen. Er is meer uit de grond gehaald en door recycling wordt zilver ook vaker hergebruikt. Dit kan verklaren waardoor de zilverprijs niet is geëxplodeerd: er zijn ook veel meer beleggers nodig om al het nieuwe zilver te kopen om de prijs te behouden.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!