ASR Nederland (2024) aandelen kopen – koers & analyse
Het Nederlandse verzekeringsbedrijf ASR Nederland is een beursgenoteerde verzekeraar. Wil je beleggen in deze verzekeraar door aandelen te kopen? In dit artikel bespreken we op welke manier je het beste kunt beleggen in ASR. Je kan op deze pagina ook de laatste aandelenkoers van ASR vinden.
Waar kan je ASR aandelen kopen?
Heb je vertrouwen in de toekomst van ASR? Dan kan het interessant zijn om ASR aandelen te kopen op de aandelenbeurs. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je ASR aandelen kunt kopen:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
€0 aan kosten voor ASR Nederland. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Wat is de actuele koers van ASR Nederland?
Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel ASR Nederland? In de onderstaande grafiek zie je direct hoe ASR aandelen presteren. Je kunt met de kopen & verkopen knoppen bovendien direct beginnen met het verhandelen van ASR aandelen.
Bedrijfsgegevens van ASR
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van ASR.
Beurskoersen van ASR over de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van ASR zien van de laatste 5 dagen:
Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in ASR?
- Sterke positie: ASR Nederland is een sterk bedrijf met een lange geschiedenis binnen de verzekeringsbranche. Het bedrijf biedt verschillende verzekeringsproducten aan, wat bijdraagt aan de diversificatie binnen het bedrijf.
- Stabiel inkomen & dividend: wanneer ASR goed presteert, zie je dat het bedrijf stabiel goede resultaten neerzet.
- Groeipotentie: ASR kan verder groeien door nieuwe producten uit te brengen en door uit te bereiden naar nieuwe markten.
Wat zijn de risico’s van aandelen ASR?
- Marktrisico: geopolitieke & sociaaleconomische factoren kunnen de winstgevendheid van AR beïnvloeden.
- Renterisico: bedrijven als ASR investeren een groot deel van de ontvangen premies in derivaten. De waarde van deze effecten kunnen in waarde stijgen of afnemen afhankelijk van de marktontwikkelingen.
- Industrie specifiek risico: concurrentie van andere verzekeraars en wisselende consumentenvoorkeuren kunnen de resultaten van ASR beïnvloeden.
Hoe kan je aandelen ASR kopen?
- Stap 1: open eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker.
- Stap 2: activeer je beleggingsrekening door de stappen te doorlopen.
- Stap 3: bepaal het bedrag dat je wilt investeren & stort geld op je beleggingsrekening.
- Stap 4: selecteer het aandeel ASR binnen het handelsplatform.
- Stap 5: vul het bedrag in dat je wilt investeren en druk op kopen.
- Stap 6: houd de resultaten van je belegging in ASR in de gaten.
Waaruit bestaat het bedrijf ASR?
Er vallen verschillende merken onder ASR waaronder de Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Ditzo. ASR biedt een uitgebreid aanbod aan verzekeringen aan: je kunt er bijvoorbeeld een schadeverzekering, levensverzekering, inkomensverzekering en uitvaartverzekering afsluiten. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in Utrecht.
Geschiedenis van ASR
De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1720 met de oprichting van de Maatschappij ter Discontering en de Belening. Lange tijd was dit bedrijf, na Lloyd’s of London, de op één na grootste verzekeringsmaatschappij in de wereld. Na de overname door het concern Stad Rotterdam van De Europeesche Verzekeringen en de Amersfoortse ontstond in 1997 de ASR-Verzekeringsgroep. Deze verzekeringsgroep werd 2000 overgenomen door Fortis voor 3,1 miljard dollar waardoor de verzekeraar Fortis ASR ontstond.
In 2008 kwam Fortis in grote problemen. Het bedrijf werd genationaliseerd en het Fortis-onderdeel Fortis Corporate Insurance werd afzonderlijk verkocht. ASR ging verder onder de naam ASR Verzekeringen, een naam die in 2013 gewijzigd werd in a.s.r.
Beursgang van ASR
In juni 2016 ging ASR naar de beurs. De Nederlandse Staat verkocht toen 60 miljoen aandelen. In januari 2017 werden door de Nederlandse Staat nog eens 20,4 miljoen aandelen verkocht. De resterende aandelen werden door de Nederlandse Staat verkocht in april 2017 en in september 2017. Met de totale opbrengst van 3,8 miljard euro behaalde de Nederlandse Staat een kleine winst, want bij de nationalisatie van Fortis werd er in 2008 3,65 miljard betaald voor de aandelen.
Betrokkenheid bij de woekerpolisaffaire
ASR was ook betrokken bij de woekerpolisaffaire. De door verzekerden afgesloten beleggingsverzekeringen waren complex en relatief duur. Na het bereiken van een schikking wordt er een bedrag van 780 miljoen euro uitgekeerd aan verzekerden die een beleggingsverzekering hadden bij de volgende bedrijven: ASR, De Amersfoortse, Falcon, Interlloyd Leven, VSB Leven, AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend.
Door claimorganisatie Vereniging Woekerpolis werd tegen ASR een proces gevoerd om de woekerpolissen. Deze rechtszaak werd in 2019 door ASR gewonnen. De rechter was van mening dat het bedrijf wel voldoende informatie had verstrekt over de kosten en gevaren van hun financiële producten. De woekerpolissen waren volgens de rechter geen “gebrekkig product”, maar ASR had wel in bepaalde gevallen te hoge administratiekosten in rekening gebracht.
Wel of niet ASR aandelen kopen?
Of het verstandig is om ASR aandelen te kopen, hangt uiteindelijk sterk af van je persoonlijke situatie. ASR kan een interessante belegging zijn vanwege het hoge dividendrendement en de relatief stabiele aandelenkoers. Wel is het belangrijk om zowel de financiële gezondheid van ASR als de concurrentie goed in de gaten te houden. Op die manier kan je vaststellen of ASR Nederland aandelen passen binnen je risicoprofiel.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!