IBM-aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je IBM aandelen kopen? Lees dan eerst de uitgebreide analyse door, op die manier weet je direct of het verstandig is om te beleggen in aandelen IBM.

Hoe kan je IBM-aandelen kopen?

Wanneer je vertrouwen hebt in de nieuwe koers die het bedrijf heeft ingeslagen, dan kan je het kopen van IBM-aandelen overwegen. Door de computerdivisie te verkopen kunnen ze de focus volledig verleggen op de meer rendabele productgroepen. Wel neemt dit risico’s met zich mee: IBM is afhankelijk van een kleinere groep divisies die het grootste deel van de inkomsten binnenbrengen.

Wanneer je de aandelen wilt kopen en je voldoende analyses hebt toegepast, dan is het belangrijk om dit bij een voordelige partij te doen. Hieronder zie je een overzicht van de beste brokers om IBM aandelen te kopen & verkopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor IBM. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen IBM & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom kan het voordelig zijn om IBM aandelen te kopen?

  • Sterke positie: IBM heeft een sterke positie opgebouwd binnen de technologiesector. Het bedrijf bouwt ook een sterke positie op binnen nieuwe sectoren zoals kunstmatige intelligentie en cloud computing.
  • Diversificatie: doordat het bedrijf actief is in verschillende segmenten, liggen de risico’s van een belegging in IBM lager.
  • Strategische samenwerkingen: IBM werkt samen met onder andere Microsoft en Red Hat.
  • Sterke financiële prestaties: IBM heeft een mooi, jaarlijks groeipercentage wat positief is voor de toekomstige aandelenkoers.

Dit zijn de grootste risico’s van beleggen in IBM aandelen

  • Afhankelijkheid: IBM is voor haar inkomsten volledig afhankelijk van de technologie-industrie.
  • Concurrentie: de technologie industrie kent een zware concurrentie, waardoor het bedrijf veel druk ervaart.
  • Externe risico’s: de economische situatie, nieuwe wetgevingen en problemen in de supply chain kunnen de resultaten van IBM in de toekomst onder druk zetten.

Wat zijn de grootste concurrenten van IBM?

Hoe kan je beleggen in IBM aandelen?

  1. Vergelijk: neem eerst de tijd om IBM aandelen te vergelijken met andere aandelen. Op die manier kan je bepalen of IBM de beste investering voor je is.
  2. Account openen: open vervolgens een account bij een broker waar het mogelijk is om in IBM aandelen te beleggen.
  3. Activeer je account: neem vervolgens de tijd om je beleggingsrekening te activeren. Je kunt vervolgens direct geld storten vanaf je bankrekening.
  4. IBM aandelen kopen: selecteer nu het IBM aandeel en bepaal het bedrag dat je wilt investeren. Door op kopen te drukken, verstuur je de order direct naar de aandelenbeurs.
  5. Beoordeel: je kunt je IBM aandelen op elk moment weer verkopen en het geld laten overmaken naar je persoonlijke bankrekening.

Is het slim om te investeren in IBM?

Er zijn voldoende argumenten te bedenken voor een investering in IBM. De kracht van de bestaande patenten die het bedrijf bezit, is al groot. Bovendien proberen ze constant te innoveren waardoor ze meer winstgevende patenten kunnen aanvragen. Ook is het ze gelukt om steeds meer schaalvoordelen te creëren waardoor de concurrentiekracht van het bedrijf toeneemt.

Toch zijn er ook zorgen rondom het presteren van IBM. Zo twijfelen veel beleggers erover of het IBM lukt om de concurrentie bij te benen. De groei valt tegen in vergelijking met veel concurrenten. Dit zag je bijvoorbeeld in hun aanpak van de nieuwe cloud techniek. Het is ze niet gelukt om de concurrenten Microsoft Azura en Amazon AWS te verslaan ondanks enorme investeringen on onderzoek. In de toekomst kunnen de clouddiensten van IBM misschien een groter marktaandeel veroveren waardoor ze beter bijdragen aan de winstgevendheid van het bedrijf.

Een investering in IBM kan verder interessant zijn voor de belegger die op zoek is naar een mooi dividendrendement. De gemiddelde betaling van 5 procent per jaar ligt hoger dan die van andere bedrijven uit de S&P 500. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het bedrijf zichzelf nog steeds opnieuw aan het ontdekken is: een lange termijn investering in het bedrijf is daardoor allesbehalve risicoloos.

IBM aandelen kopen

Wat is de aandelenkoers van IBM?

Wil je weten hoe de koers van het CFD-aandeel IBM zich heeft ontwikkeld? In de onderstaande grafiek kan je direct het CFD-aandeel IBM kopen door gebruik te maken van de knoppen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van IBM

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van IBM.

Analyse van IBM

Voordat je besluit of je IBM wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe IBM zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van IBM zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van IBM in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat IBM gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van IBM is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Over het bedrijf IBM

IBM (International Business Machines Corporation) is een van de grootste IT-bedrijven in de wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 70 landen waar klanten worden bediend uit meer dan 170 landen. Dit Amerikaanse IT-bedrijf houdt zich onder andere bezig met computer hardware en software, computertechnologie en met het verlenen van diensten aan bedrijven in de IT-sector. Dit machtige bedrijf met het blauwe logo heeft als bijnaam Big Blue.

Uitvindingen van IBM

IBM heeft verschillende uitvindingen op haar naam staan. Enkele voorbeelden van deze uitvindingen zijn Dynamic Random Acces Memory (DRAN), de floppy disk, de harddrive, de magneetstripkaart, de relationele database, de virtuele machine en de streepjescode van de Universal Product Code (UPC).

Het bedrijf bezit dan ook een groot aantal patenten waarmee het bedrijf nog steeds inkomsten kan genereren. Dit kan een goede reden zijn om te investeren in IBM.

De organisatiestructuur van IBM

Sales en Distribution

Deze divisie heeft als doel om de beste IT-oplossingen te leveren aan de klanten van het bedrijf. Tot deze divisie behoren daarom ook ontwikkelingen en de integratie van producten aan diensten. Deze divisie levert maatwerk aan onder andere de overheid, telecombedrijven, financiële dienstverleners en de industrie.

Global Technologies Services (GTS)

Deze in 1991 opgerichte divisie biedt klanten die zakendoen via het internet een breed dienstenpakket. IBM loopt voorop in deze groeiende markt van internetbetalingen, netwerkservices en hostingservices.

Global Business Services

Deze divisie houdt zich bezig met bedrijfsprocessen. Er wordt niet alleen advies gegeven. De divisie houdt zich ook bezig met de uiteindelijke implementatie en eventuele outsourcing.

Global Financing

Deze divisie biedt IT-financiering aan. De aanschaf van hard- en software en het inhuren van diensten van IBM of van een andere aanbieder kan door deze divisie worden gefinancierd.

Naar een Smarter Planet

Smarter Planet is een visie over een slimmere wereld die geïntroduceerd werd door het bedrijf in 2008. Door het bedrijf ontwikkelde slimme systemen kunnen gebruikt worden om informatie te halen uit de overweldigende hoeveelheid gegevens die dagelijks worden gecreëerd. Klanten van het bedrijf kunnen zo nieuwe inzichten krijgen, betere voorspellingen doen en betere besluiten nemen.

Denk je dat IBM in de toekomst betere resultaten neerzet met de grootschalige informatiesystemen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om IBM aandelen te kopen.

De lange geschiedenis van IBM

IBM kent een lange geschiedenis van vernieuwing die al begint in de 19e eeuw. Er zijn eind 19e eeuw allerlei pionierende bedrijfjes. Het waren bedrijfjes met revolutionaire uitvindingen op het gebied van informatieverwerking.

Eén van die bedrijfjes was bijvoorbeeld de door Hollerith in 1896 opgerichte Tabulating Machine Company. Herman Hollerith is de uitvinder van een gegevensverwerkende machine  die werkt met ponskaarten. Zijn bedrijf fuseerde in 1911 met twee andere bedrijven, de computing Scale Company en de International Time Recording Company, tot het bedrijf CTR (Computing Tabulated Recording Company). De naam van dit bedrijf werd in 1924 gewijzigd in INTERNATIONAL Business machines (IBM).

Informatie opslaan is belangrijk

Bij IBM draait alles vanaf het begin om informatie. De pionierende bedrijfjes aan het eind van de 19e eeuw zochten al naar manieren om informatie op te slaan, te berekenen en door te geven. Ook producten van IBM, zoals de PC en het systeem Watson, zijn ontstaan uit de behoefte om informatie op te slaan en te verwerken. Het systeem watson kon op een geavanceerde manier teksten kan analyseren en interpreteren.

PC afdeling verkocht aan Lenovo

IBM is vooral bekend door de Personal Computer die het bedrijf in 1981 op de markt bracht. De door IBM ontwikkelde pc mocht in licentie ook door andere bedrijven worden gebouwd. Toch besloot het bedrijf in 2004 om zijn pc-afdeling aan Lenovo te verkopen. Dit deden ze omdat volgens IBM het maken van pc’s geen strategisch doel meer was van het bedrijf. Voor deze overname betaalde Lenovo ongeveer 2 miljard dollar.

Door de verkoop kan IBM zich beter focussen op de voornaamste taken. Hierdoor kan het bedrijf in theorie betere resultaten neerzetten, wat een goede reden kan zijn om IBM-aandelen te kopen. Tegelijkertijd kent het bedrijf nu minder diversificatie waardoor de risico’s weer zijn toegenomen. Analyseer daarom of het een goed moment is om te investeren in IBM-aandelen.

Wel of niet IBM aandelen kopen?

IBM is een iconisch bedrijf dat al decennia lang een sterke positie heeft binnen de technologie-industrie. Doordat het bedrijf actief is in verschillende sectoren, kan het een interessante belegging zijn. Het bedrijf staat bovendien bekend om haar mooie groeicijfers, wat het een interessante investering kan maken.

Het is wel aan te raden om de concurrentie van IBM goed in de gaten te houden. Wanneer andere bedrijven beter presteren, kan de relatieve winstgevendheid van het bedrijf afnemen.

Bepaal bovendien altijd of IBM aandelen binnen je huidige beleggingsportfolio passen. Wanneer dit het geval is kan je een belegging in IBM overwegen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *