Beleggen in ETF tips: zo behaal je betere resultaten

Wil je beleggen in ETF’s, maar weet je nog niet hoe je dit het beste aanpakt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel geven we je enkele onmisbare tips waarmee je betere resultaten kunt behalen met ETF’s.

Tip: weet je niet goed wat ETF’s zijn? Lees dan eerst het artikel wat zijn ETF’s.

Tip 1: selecteer de juiste ETF

Ondanks dat beleggen in ETF’s het imago heeft passief te zijn, kan je niet volledig achterover hangen. Het is namelijk wel essentieel om een ETF te selecteren die bij je past. Lees altijd eerst de bijsluiter door (de zogenaamde KIID). In dit document kan je direct zien hoe duur een ETF is, waarin de ETF belegt en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Heb je hulp nodig bij het selecteren van een goede ETF? Lees dan ons artikel over het selecteren van een goede ETF.

Tip 2: kies een goedkope broker

Door een goedkope broker te kiezen, behaal je automatisch betere resultaten met je beleggingen. Hoge transactiekosten kunnen het rendement zeker op de lange termijn sterk verlagen. Dit komt doordat je vermogen bij herinvesteringen op de lange termijn exponentieel groeit. De kosten kunnen dit proces belemmeren, waardoor je tienduizenden euro’s kunt mislopen.

In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kunt voor beleggingen in ETF’s:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Tip 3: let op de kosten van de ETF

Naast de transactiekosten die je maakt bij de broker, betaal je ook kosten aan de beherende partij van de ETF. Je betaalt jaarlijks een beheerspercentage over de waarde van de ETF. Veel ETF’s zijn goedkoop vanwege de grote interesse: je betaalt dan slechts 0,2 of 0,3 procent aan beheerkosten. Op meer exotische ETF’s kan dit percentage echter flink oplopen tot zelfs één procent!

Verlies daarnaast niet de valutakosten uit het oog. Wanneer het fonds in een andere valuta belegt, heb je ook te maken met een valutarisico. Je moet bovendien eerst je euro’s omwisselen in een andere valuta wat ook geld kost.

Een goede tip is om vooral te investeren in grotere ETF’s. De grotere ETF’s rekenen lagere beheerkosten en kunnen bovendien tegen lagere kosten aandelen verhandelen. Onthoud: lagere kosten is direct winst voor jou als belegger!

Tip 4: spreid je beleggingen over tijd

Ondanks dat ETF’s vaak een lager risico kennen, is het belangrijk om ook rekening te houden met het marktrisico. Wanneer de markt als geheel minder goed presteert, zullen ook ETF’s het minder goed doen. Wanneer je net met een flink bedrag instapt op de top, dan kan je op die manier een fors bedrag verliezen. Het is daarom aan te raden om je te wapenen tegen dit risico.

Dit doe je door periodiek, bijvoorbeeld elke maand, een vast bedrag in een ETF te investeren. Op die manier koop je de ETF zowel tegen lage als hogere prijzen op waardoor je een gemiddeld rendement kunt behalen. Op die manier voorkom je dus dat je direct een groot deel van je investering verliest doordat je op de top al je geld belegt.

Tip 5: onderzoek de spreiding van de ETF

Veel beleggers voelen zich net wat te veilig met een ETF. Het is belangrijk om goed te onderzoeken of een ETF wel echt zo gespreid en passief is als het lijkt.

Dit kan je doen door na te gaan waarin de ETF investeert. Een ETF die bijvoorbeeld alleen in een handjevol cannabis-bedrijven investeert is niet enorm gespreid: je bent dan wel erg afhankelijk van één specifieke sector.

Let daarnaast ook goed op de wegingsfactor van de aandelen binnen een ETF. Binnen sommige ETF’s hebben een handjevol aandelen een wel erg zware weging. Je denkt dan in meer dan 3000 aandelen te beleggen, terwijl je in de praktijk een handjevol aandelen je resultaat bepalen.

Zorg er daarom voor dat je investeert in één ETF die breed genoeg is of in meerdere ETF’s die actief zijn in meerdere sectoren. Op die manier profiteer je maximaal van de kracht van een ETF.

Hoe kan je beter beleggen in ETF’s?

ETF’s worden voornamelijk gebruikt om een markt passief te volgen. Je behaalt dan de beste resultaten wanneer je met de volgende factoren rekening houdt:

  • Zorg dat je de juiste ETF’s selecteert die goed bij je passen
  • Kies een voordelige broker waar je in ETF’s kunt beleggen
  • Let op de kosten van een ETF en minimaliseer deze
  • Spreid je investeringen over tijd
  • Onderzoek de spreiding van een ETF

Het is daarnaast ook mogelijk om actief ETF’s te verhandelen. Door op het juiste moment in te stappen, kan je een hoog rendement behalen. Onthoud echter dat op die manier in ETF’s handelen net zo risicovol kan zijn als ‘gewoon handelen in aandelen’, aangezien veel van de voordelen van ETF’s dan wegvallen.

Meer lezen over ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *