fbpx

Beleggen in DSM: bedrijfsinformatie & laatste koers

DSMDSM, volledige naam Koninklijke DSM N.V., is een internationaal actief Nederlands chemiebedrijf. DSM is ontstaan uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen. De afkorting DSM stond oorspronkelijk dan ook voor Dutch State Mines. Inmiddels hebben ze wereldwijd enkele honderden vestigingen, waarbij het hoofdkantoor in Heerlen is gevestigd.

Aandelen DSM kopen

Bij Plus500 kan je handelen in DSM met zogenaamde CFD’s. CFD’s zijn een nieuwe manier van beleggen waarbij je ongeacht de richting van de koers (omhoog of omlaag) geld kunt verdienen. Hierdoor is het erg aantrekkelijk om te handelen in het aandeel DSM aangezien je altijd geld kunt verdienen mits je de juiste beslissing maakt. Op deze pagina kan je de actuele koersgegevens vinden en daarnaast is het mogelijk om meer te weten te komen over het bedrijf.

Geschiedenis

DSM is als staatsbedrijf in 1902 opgericht voor de exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves in de provincie Limburg. Later hebben ze hun werkzaamheden uitgebreid met het produceren van ammoniak en kunstmest op basis van bijproducten die vrij kwamen bij het vergassen van steenkool.

De Nederlandsche Steenkoolmijnen behaalden in 1960 een recordproductie van maar liefst 23 miljoen ton. Doordat de kostprijs hoger lag dan die van geïmporteerde steenkool en door een grote gasvondst in Slochteren, provincie Groningen, heeft de regering destijds besloten om de steenkolenmijnen te sluiten. Dat sluiten van de mijnen ging in fases, waarbij de eerste mijn al in 1965 werd gesloten, totdat de laatste mijn in 1973 zijn deuren ook moest sluiten. In dat zelfde jaar werd besloten om voortaan de afkorting DSM ook als naam te dragen.

Petrochemische industrie

Na het sluiten van de mijnen ging met in Limburg, om de werkloosheid door deze sluitingen tegen te gaan, nieuwe industrie ontwikkelen. Men begaf in de petrochemische industrie, dat werd opgezet onder de vlag van het oude mijnbouwbedrijf DSM, waarbij de naam behouden bleef. Dit betekende voor DSM uiteraard een geheel nieuwe fase.

Reeds vanaf de jaren 30 had DSM chemische kennis vergaard en de chemische activiteiten werden sterk uitgebreid, waarbij de nadruk sterk op bulkchemicaliën lag. Later verschoof de productie zich meer naar eindproducten zoals bijvoorbeeld plastics en industriële en fijne chemicaliën. Door deze verschuiving werd in 2002 besloten om de petrochemische activiteiten aan het Saoedische bedrijf SABIC te verkopen.

Nederlandse Staat

Tot 1989 was de Nederlandse Staat de enige aandeelhouder, maar door de beursgang zijn toen 69% van de aandelen verkocht. In 1996 werden nog eens 20% van de aandelen verkocht, waarna later in datzelfde jaar de rest ook is verkocht.

In 2007 heeft DSM de bulkchemie ook van de hand gedaan, waarna ze zich gingen toeleggen op producten voor de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidssector, de automobielindustrie, verf en de bouw.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!