fbpx

Beleggen in SBM Offshore: aandeel kopen & koers

SBM OffshoreSBM Offshore NV is een Nederlands bedrijf dat installatie voor de productie en opslag van olie- en gasproducten produceert. Het bedrijf is in 1965 ontstaan door de fusie van verschillende Nederlandse scheepswerven, die destijds verder gingen onder de naam IHC Holland. In het begin was de productie gericht op olietankers, maar al snel werd dat uitgebreid naar de productie van boorplatforms. Voor deze boorplatforms werd in 1969 een speciale maatschappij opgericht, namelijk Single Buoy Mooring Inc., afgekort tot SBM.

Beleggen in SBM Offshore

Ook jij kunt profiteren van het succes (of verlies) van SBM Offshore. Bij Plus500 kan je gratis een account openen waarmee je kunt handelen in aandelen SBM Offshore. Er is een reden dat we profiteren van verlies hebben vermeldt, je kan bij deze broker namelijk ook gewoon geld verdienen in slechte tijden met dalende beurskoersen. Door short te gaan verdien je namelijk geld wanneer de koers daalt. Op deze pagina lees je meer over het bedrijf SBM Offshore en kan je de laatste koers bekijken.

Ontstaan van SBM Offshore

Doordat het vervolgens slecht ging in de scheepsbouwwereld brak er voor SBM een onrustige periode aan en werden er verschillende bedrijfsonderdelen afgestoten en andere juist weer toegevoegd. Hierdoor ontstonden uiteindelijk 2 maatschappijen: IHC Inter Holdings en Caland Holdings. Beide bedrijven fuseerden in 1984 tot IHC Caland NV. Toen in 2004 uiteindelijk de laatste scheepswerven werden verkocht werd besloten om onder de naam SBM Offshore verder te gaan. Dit werd op 1 mei 2005 uiteindelijk gerealiseerd. De scheepswerven gingen verder onder de naam IHC Merwede.

Yme-platform

SBM tekende in 2006 een contract voor de bouw van een platform welke was gebaseerd op een olieopslagtank die rust op de zeebodem voor het Yme-olieveld in het Noorse deel van de Noordzee. Het Canadese energiebedrijf Talisman was hiervoor de opdrachtgever. De oplevering was gepland voor 2008. SBM wilde een nieuw markt aanboren, maar had tot op dat moment geen enkele ervaring met het bouwen van een dergelijk platform en met de strenge regelgeving van de Noren. De bouw werd uitbesteed aan een scheepswerf in Abu Dhabi.

In 2008 werd al snel duidelijk dat de bouw van het platform veel duurder zou uitvallen dan gepland en dat het pas in 2009 zou kunnen worden opgeleverd. Daarnaast was de kwaliteit volgens de opdrachtgever niet voldoende en moest er nog het een en ander aan gebeuren anders zou het platform niet worden geaccepteerd. In 2011 moest SBM al voor $ 850 miljoen aan afboekingen doen door kostenoverschrijdingen, productiefouten en vertragingen in de oplevering van het project. Eind 2012 nam SBM nog eens een buitengewone last van $ 400 miljoen, waardoor de waarde van het platform volgens SBM tot nul was afgeboekt.

De financiële positie van SBM is hiermee volledig uitgehold, waardoor ze eind 2012 nieuwe aandelen hebben uitgegeven. HAL Investments heeft deze aandelen allemaal gekocht, waardoor het een belang van bijna 15% in SBM heeft verkregen.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!