Vopak aandelen kopen

Koninklijke Vopak NV is een Nederlandse onderneming die wereldwijd opereert als tankterminal operator en die is gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Wil je zelf beleggen in aandelen Vopak? Op deze pagina leer je waar je het beste Vopak aandelen kunt kopen. Ook kan je hier de actuele koers van Vopak opvragen.

Hoe kan je actief beleggen in Vopak?

Je kunt ook zelf geld verdienen door te handelen in het CFD-aandeel Vopak. Dit kan bij de internetbroker Plus500. Nadat je een account hebt aangemaakt kan je CFD-aandelen Vopak kopen of verkopen. Het verschil tussen het moment waarop je de positie opent en sluit bepaalt je uiteindelijke resultaat.

Plus500 is erg geschikt voor korte termijn handel in Vopak en andere aandelen. Dit komt doordat je bij Plus500 geen commissies betaalt. Bovendien kan je zowel orders op dalende als op stijgende koersen plaatsen. Wil je beleggen bij Plus500 gratis uitproberen? Druk dan op de knop om een demo te openen:

Plus500 aanmelden

Waar kan je Vopak aandelen kopen?

Je kan aandelen Vopak kopen bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om te beleggen voor particulieren. Maar bij welke partij kan je nu het goedkoopst aandelen Vopak kopen? Volgens ons onderzoek is eToro de voordeligste partij. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies wanneer je Nederlandse aandelen koopt. Wil je de mogelijkheden gratis uitproberen met een demo? Met de onderstaande knop open je direct een account:

eToro aanmelden

We hebben de tarieven voor je op een rij gezet:

Broker
Flatex aandelen kopen € 0 voor aandeel Vopak Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen € 2 + 0,038% voor Vopak Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen € 1 + 0,1% met € 6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,06% met € 6 minimum Meer informatie Aanmelden

Wat is de actuele koers van Vopak? 

Ben je op zoek naar de actuele koers van het aandeel Vopak? Je kan hieronder de koers van het CFD-aandeel Vopak opzoeken. Met de knoppen kan je direct een CFD in Vopak aanschaffen.

Is het verstandig om te investeren in Vopak aandelen?

Of het verstandig is om te beleggen in Vopak, hangt erg af van de situatie. Wanneer de olieprijs het slecht doet, kan het vaal slim zijn om Vopak aandelen te kopen. Tijdens de coronapandemie in 2020 zag je bijvoorbeeld dat de olieprijs fors daalde. De algemene vraag naar olie nam sterk af waardoor de grondstof massaal werd opgeslagen. Vopak biedt speciale opslagmogelijkheden voor de grondstof olie, waardoor de winstgevendheid van het bedrijf in deze periode toenam.

Momenteel komt het grootste deel van de omzet tot stand in Europa (35-40%). Het bedrijf is echter bezig met het verkopen van deze activiteiten en het kopen van meer capaciteiten in Azië en het Midden-Oosten. In opkomende markten kan een bedrijf als Vopak op de lange termijn betere resultaten behalen wat een goede reden kan zijn om de aandelen te kopen.

Op de lange termijn zie je dat de aandelenkoers van Vopak vrij stabiel is: de winstcijfers zijn dan ook redelijk voorspelbaar. Terminals op industriële complexen en gasterminals worden namelijk verhuurd voor langere perioden (soms wel 20 jaar of langer). De opslagcontracten voor olie lopen echter korter: daardoor is de vraag naar olieopslag het belangrijkst voor het bepalen van de toekomstige koers van Vopak. Wanneer je denkt dat de vraag naar olieopslag zal toenemen, kan het dan ook slim zijn om Vopak aandelen te kopen.

Wat zijn de activiteiten van Vopak?

Vopak is vooral actief in de opslag. Dat klinkt natuurlijk niet heel fancy. Bij Vopak gaat het echter om erg gespecialiseerde opslag. Ze slaan namelijk chemicaliën, gassen en verschillende olieproducten op. Ze zijn hier internationaal mee actief en opereren ruim 70 verschillende terminals.

Vopak verdient hier natuurlijk ook het nodige geld mee. Dit doen ze door de opslagtanks te verhuren. Bovendien transporteren ze de chemicaliën ook tegen een meerprijs. Ondanks de internationale oriëntatie van het bedrijf komt het grootste deel van de inkomsten nog uit Nederland vandaan.

Vopak aandelen kopen

Hoe doet het aandeel het?

Vopak is een vrij stabiel aandeel. Zowel de omzet als de winstcijfers zijn weinig bewegelijk. De aandelenkoers van het bedrijf is dan ook niet erg volatiel. Dit maakt Vopak niet ontzettend spannend. Genoeg beleggers gaan het aandeel dan ook uit de weg. Toch kan een investering in Vopak juist vanwege de stabiliteit wel interessant zijn.

Bedrijf met verre geschiedenis

Vopak is in 1999 ontstaan door een fusie van Koninklijke Pakhoed NV en Koninklijke Van Ommeren NV. Koninklijke Pakhoed NV is weer ontstaan in 1967 door een fusie van Pakhuismeesteren en Blauwhoed, waarbij Blauwhoed zelfs een historie heeft die teruggaat tot het jaar 1616! De distributie van chemische producten werd in 2002 ondergebracht in de zelfstandige maatschappij Univar.

De fusie & problemen met de Europese Commissie

De zelfstandige bedrijven Koninklijke Pakhoed NV en Koninklijke Van Ommeren hebben in 1998 besloten om te gaan fuseren. Zowel Pakhoed als Van Ommeren waren actief op het gebied van de opslag van ruwe olie, petroleumproducten, chemicaliën en plantaardige oliën in tanks, evenals op het gebied van tankschepen en andere transportdiensten.

Daarnaast was Van Ommeren ook nog actief op het gebied van het vervoer van zware ladingen (Dock Express Shipping). Pakhoed was ook bezig met de distributie van chemische producten (Univar). Sinds de fusie gaat de combinatie door het leven als Vopak, waarbij de oud-aandeelhouders van Pakhoed 63,4% en die van Van Ommeren 36,6% van alle aandelen in handen hebben.

Volgens de Europese Commissie zou door de fusie van de opslagactiviteiten Vopak een te sterke marktpartij in het Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam – gebied, het ARA-gebied, worden, waarop beide fusiepartners aanboden om diverse opslagactiviteiten af te stoten. Dit was voor de Europese Commissie echter niet voldoende, waardoor de fusie in eerste instantie werd afgeblazen. Na nieuw overleg tussen beide fusiepartners en de Europese Commissie is men toch tot een goed compromis kunnen komen, waardoor de fusie een feit werd.

De fusie maakt het mogelijk om te profiteren van diverse schaalvoordelen, wat gunstig kan zijn voor de winstgevendheid van Vopak. 

Activiteiten

Vopak is werkzaam in meer dan 30 landen waar het 84 terminals exploiteert, samen goed voor een opslagcapaciteit van meer dan 28 miljoen kubieke meter. Dit terminalnetwerk is onderdeel van de weg die een product aflegt van de producten naar de eindgebruiker.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!