Leer beleggen in economisch zware tijden

Veel mensen stoppen met beleggen wanneer het economisch slechter gaat en dat is erg jammer! Juist in tijden van economische crisissen kan je tegenwoordig namelijk het meeste geld verdienen. In dit artikel bekijken we hoe je rijk kunt worden door in slechte tijden short te gaan.

Wat is short gaan precies?

Iedereen weet dat je aandelen kunt kopen, je verdient dan geld wanneer de koers stijgt. Je kunt bij de moderne brokers echter ook short gaan, je begint de transactie dan door direct je aandelen te verkopen waardoor je een negatief aantal aandelen hebt. Wanneer de koers daalt kan je diezelfde aandelen terugkopen tegen een gunstigere prijs waarna je ze levert tegen de hogere prijs waarvoor je de positie hebt geopend.

Het technische verhaal achter deze transactie is gelukkig niet belangrijk, aangezien de broker dit voor je regelt. Wanneer je short wilt gaan hoef je alleen maar op de verkopen knop te drukken en je begint met geld verdienen zodra de koersen dalen. Lees hier meer over short gaan.

Raak vooral niet in paniek

Ook wanneer je aandelen bezit, is het belangrijk om tijdens zware of slechte tijden niet direct in paniek te raken. Het is belangrijk om een lange termijn horizon te hanteren. Op de korte termijn kunnen aandelen het een stuk slechter doen. Op de lange termijn behaal je met aandelen echter veel betere resultaten dan met spaargeld.

Wanneer je actief aandelen koopt, kan je deze bewegingen omhoog en omlaag elimineren door gespreid in te stappen. Je stort dan iedere maand een vast bedrag in bijvoorbeeld een fonds. Het is vaak lastig om vast te stellen of de markt zich op een piek of juist een dal bevindt. Juist door steeds een vast bedrag te storten elimineer je een deel van de volatiliteit en kan je met een gerust hart een goed rendement op de beurs behalen.

Geld beleggen in economisch zwakke tijden

Bij CFD’s is de richting van de koers niet echt belangrijk: het gaat meer om de bewegingen die de koers maakt. Wanneer je in CFD’s belegt, bepaald het verschil van de koers tussen het moment waarop je de positie opent en sluit namelijk de winst die je behaald. Laten we een voorbeeldtransactie doen waarbij we short gaan om te illustreren hoe handig deze nieuwe manier van beleggen is.

Stel, je had het aandeel Facebook gekocht rond de opening van de handel en voor de forse keldering van de prijs. Bij CFD brokers kan je dit met een hefboom doen waardoor je met een lage inzet toch veel geld kunt verdienen. Wanneer je met 1000 euro met een hefboom van 1:20 voor 20.000 euro aan aandelen had gekocht zou je short staan met in totaal 20.000/38=527 aandelen.

Wanneer je had gewacht totdat de koers daalde tot 24 euro had je een winst van 14 X 527 = 7.378 euro in een periode van nog geen vier maanden! Op je inleg van 1000 euro is dit natuurlijk een enorme winst!

facebook short voorbeeld

Voorbeeld op basis van de koersbewegingen van het aandeel Facebook in 2012

Probeer beleggen in slechte tijden zelf

Beleggen in slechte aandelen kan dus erg winstgevend zijn, soms zelfs winstgevender dan beleggen in een goed aandeel. Bij slecht nieuws is de druk omlaag vaak sterker dan de druk omhoog bij goed nieuws. Dalingen zijn vaak enorm en wanneer je het nieuws rondom een bedrijf goed volgt kan je hierop succesvol inspelen.

Overigens geldt dit ook voor andere verhandelbare instrumenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het valutapaar EUR/USD? Steeds als er negatieve berichten rondom eurolanden naar voren komen daalt het paar EUR/USD weer enorm. Door bij elk nieuwsfeit te analyseren wat de te verwachten beweging is kan je dus geld verdienen ongeacht de richting van de koers.

Beleggen in CFD’s is dus enorm interessant en je kan op die manier eigenlijk altijd geld verdienen. Wanneer deze manier van beleggen je interessant lijkt kan je het beste beginnen met een gratis demoaccount. Er bestaan verschillende goede brokers alwaar je helemaal gratis een account kunt aanmaken.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!