Beleggen in economisch zware tijden: waarin kan je beleggen?

Veel mensen stoppen met beleggen wanneer het economisch slechter gaat en dat is erg jammer! Juist in tijden van economische crisissen kan je tegenwoordig namelijk de beste beleggingsresultaten behalen. In dit artikel bekijken we waarin je kunt beleggen wanneer het economisch even minder gaat.

Raak vooral niet in paniek

Wanneer je aandelen bezit, is het belangrijk om tijdens zware of slechte tijden niet direct in paniek te raken. Het is belangrijk om een lange termijn horizon te hanteren. Op de korte termijn kunnen aandelen het een stuk slechter doen. Op de lange termijn behaal je met aandelen echter veel betere resultaten dan met spaargeld.

Wanneer je actief aandelen koopt, kan je deze bewegingen omhoog en omlaag elimineren door gespreid in te stappen: dit noemen we ook wel dollar cost averaging. Je stort dan iedere maand een vast bedrag in bijvoorbeeld een fonds. Het is vaak lastig om vast te stellen of de markt zich op een piek of juist een dal bevindt. Juist door steeds een vast bedrag te storten beperk je een deel van de volatiliteit en kan je met een gerust hart een goed rendement op de beurs behalen.

Een crash kan zelfs een mooi koopmoment zijn. Het is daarom slim om altijd wat geld achter de hand te houden. Door juist wanneer het economisch minder goed gaat aandelen bij te kopen, kan je profiteren van een ‘uitverkoop’. Betrouwbare bedrijven met een sterke financiële positie herstellen vaak weer snel, soms binnen een paar maanden of een jaar.

Profiteren van dalende koersen met short posities

Iedereen weet dat je aandelen kunt kopen, je verdient dan geld wanneer de koers stijgt. Je kunt bij de moderne brokers echter ook short gaan, je begint de transactie dan door direct je aandelen te verkopen waardoor je een negatief aantal aandelen hebt. Wanneer de koers daalt kan je diezelfde aandelen terugkopen tegen een gunstigere prijs waarna je ze levert tegen de hogere prijs waarvoor je de positie hebt geopend.

Het technische verhaal achter deze transactie is gelukkig niet belangrijk, aangezien de broker dit voor je regelt. Wanneer je short wilt gaan hoef je alleen maar op de verkopen knop te drukken en behaal je een gunstig resultaat wanneer de aandelenkoers daalt. Lees hier meer over short gaan.

Hoe kan je slim beleggen in economisch zware tijden?

Door je risico’s te spreiden kan je de impact van economisch zware tijden beperken. Tijdens de kredietcrisis van 2008 zag je bijvoorbeeld dat vooral de huizenmarkt het erg slecht deed. Tijdens de coronapandemie waren het juist vooral ondernemingen waarvoor mensen de deur uit moeten. Ook waren er verschillen tussen regio’s: doordat corona beter onder controle was in China, groeide de economie daar zelfs in Europa.

Door ervoor te zorgen dat je in verschillende sectoren en landen investeert, verklein je de impact van economische zware tijden. Risicospreiding is daarom altijd een goed idee!

Veilige havens

Wanneer het niet goed gaat met de economie, zie je dat beleggers vaak hun heil zoeken in veilige havens. De goudprijs stijgt bijvoorbeeld vaak wanneer de onzekerheid rond beleggers toeneemt. Ook zie je dat andere alternatieve beleggingen zoals cryptovaluta’s het goed kunnen doen wanneer er veel onzekerheid is in de markt.

Door op zoek te gaan naar anticyclische beleggingen, zorg je ervoor dat je kunt profiteren van de economische problemen. Welke beleggingsproducten dit zijn kan verschillen van crisis tot crisis. Tijdens de corona pandemie had je bijvoorbeeld kunnen investeren in medische aandelen, terwijl reisaandelen het bijzonder slecht deden.

Een inkomen & geduld

Een andere slimme beleggingsstrategie tijdens economische zware tijden is de focus leggen op inkomen. Je kunt bijvoorbeeld vastgoed kopen en daarmee een inkomen genereren door het appartement te verhuren. Een andere optie is het kopen van aandelen in relatief stabiele bedrijven die een mooi dividend uitkeren.

Wanneer je voldoende tijd hebt, kan je wachten tot herstel. Economisch zware tijden zijn dan geen probleem: je moet simpelweg wachten en tussendoor wellicht wat aandelen bijkopen.

Geld beleggen in economisch zwakke tijden

Bij CFD’s is de richting van de koers niet echt belangrijk: het gaat meer om de bewegingen die de koers maakt. Wanneer je in CFD’s belegt, bepaalt het verschil van de koers tussen het moment waarop je de positie opent en sluit namelijk de winst die je behaald. Laten we een voorbeeldtransactie doen waarbij we short gaan om te illustreren hoe handig deze nieuwe manier van beleggen is.

Stel, je had het aandeel Facebook gekocht rond de IPO en voor de forse keldering van de prijs. Bij CFD brokers kan je dit met een hefboom doen waardoor je met een lage inzet toch veel geld kunt verdienen. Wanneer je met 1000 euro met een hefboom van 1:5 voor 5000 euro aan aandelen had gekocht zou je short staan met in totaal 5.000/38=131 aandelen.

Wanneer je had gewacht totdat de koers daalde tot 24 euro had je een winst van 14 X 131 = 1.834 euro in een periode van nog geen vier maanden! Op je inleg van 1000 euro is dit natuurlijk een enorme winst! Wel is het belangrijk om goed te onderzoeken welke transactiekosten de broker rekent. Transactiekosten kunnen het rendement natuurlijk drukken. Deze manier van beleggen is bovendien risicovol: wanneer je een slechte belegging opent kan je het volledige bedrag van je inleg verliezen.

facebook short voorbeeld

Voorbeeld op basis van de koersbewegingen van het aandeel Facebook in 2012

Probeer beleggen in slechte tijden zelf

Beleggen in slechte aandelen kan dus erg winstgevend zijn, soms zelfs winstgevender dan beleggen in een goed aandeel. Bij slecht nieuws is de druk omlaag vaak sterker dan de druk omhoog bij goed nieuws. Dalingen zijn vaak enorm en wanneer je het nieuws rondom een bedrijf goed volgt kan je hierop succesvol inspelen.

Overigens geldt dit ook voor andere verhandelbare instrumenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het valutapaar EUR/USD? Steeds als er negatieve berichten rondom eurolanden naar voren komen daalt het paar EUR/USD weer enorm. Door bij elk nieuwsfeit te analyseren wat de te verwachten beweging is kan je dus geld verdienen ongeacht de richting van de koers.

Beleggen in economisch onzekere tijden is dus enorm interessant. Wanneer deze manier van beleggen je interessant lijkt kan je het beste beginnen met een gratis demoaccount. Op die manier ontdek je of beleggen wat voor je is. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij een broker:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *