ING aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Denk je erover na om ING aandelen te kopen? In dit artikel lees je direct hoe je kunt beleggen in ING aandelen. Ook vind je hier een uitgebreide analyse van het aandeel en de laatste aandelenkoers.

Waar kan je ING aandelen kopen?

Wanneer je ING aandelen koopt, koop je aandelen in een bedrijf met een geschiedenis. De ING bank is een grote, stabiele bank die al meerdere economische crisissen heeft overleefd. Wil je een goed resultaat behalen met je belegging in ING? Dan is het belangrijk dat je de aandelen koopt bij een voordelige partij.

Hieronder kan je zien bij welke brokers je in ING aandelen kunt beleggen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende CFD ING koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor ING. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen ING & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van ING?

De koers van een aandeel verandert constant. Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel ING? In de onderstaande grafiek kan je zien hoe de koers van hetaandeel ING zich heeft ontwikkeld. Met de knoppen kan je direct een order uitzetten.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van ING

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van ING.

Analyse van ING

Voordat je besluit of je ING wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe ING zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van ING zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van ING in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat ING gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van ING is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom kan het interessant zijn om in ING aandelen te beleggen?

  • Diversificatie: ING biedt verschillende financiële diensten aan, waardoor het minder afhankelijk is van één specifiek product.
  • Duurzaamheid: ING legt de nadruk op duurzaamheid, waardoor het klanten kan aantrekken die dit belangrijk vinden.
  • Sterk merk: ING is een wereldwijd bekend merk met een groeiend aantal klanten op haar online banking applicatie.
  • Sterke financiële positie: ING zet al jaren lang goede resultaten neer, wat het een interessante investering kan maken.

Wat zijn de grootste risico’s van beleggingen in ING?

  • Rente: ING is voor haar winstgevendheid afhankelijk van de rente. Bij een lage rente, kan het voor de bank lastiger zijn om winst te maken.
  • Concurrentie: ING heeft te maken van sterke concurrentie van andere, internationaal grote banken.
  • Kredietrisico: ING verdient geld door het uitlenen van geld. Wanneer partijen het geld niet kunnen terugbetalen, kan de bank in de problemen raken.
  • Externe factoren: ING is afhankelijk van externe factoren voor het succes of falen van de bank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de economische situatie.

Hoe kan je beleggen in ING aandelen?

Stap 1: je hebt een account nodig bij een aandelen broker om in ING aandelen te kunnen beleggen. Het is belangrijk om de verschillende opties met elkaar te vergelijken; op die manier ontdek je welke partij het beste bij je past.

Stap 2: voordat je kunt beginnen met beleggen in ING aandelen, moet je eerst je account activeren. Je activeert je account door een kopie van je paspoort en adres te uploaden.

Stap 3: je kunt nu direct geld storten vanaf je bankrekening naar je aandelenrekening. Selecteer vervolgens het ING aandeel binnen het handelsplatform om direct een order te plaatsen.

Stap 4: vul nu het bedrag in dat je wilt investeren. Je kunt kiezen tussen een marktorder waarmee je de belegging direct opent of een limietorder waarmee je een maximum prijs instelt.

Stap 5: vergeet niet om regelmatig te controleren of de ING aandelen nog binnen je beleggingsstrategie passen.

Analyse van ING Bank aandelen

Voordat je aandelen ING wilt kopen, wil je natuurlijk de kracht- en zwaktepunten van de bank weten. In deze beknopte analyse kijken we waarom het aandeel ING minder goed presteert dan veel andere aandelen.

De rol van rente

Hoe kan het dat Europese banken het in de algemene linie lastig hebben? Dit heeft te maken met het rentebeleid dat wordt uitgevoerd. De vele renteverlagingen van Mario Draghi zijn voor banken niet erg gunstig. Veel winst wordt door banken immers behaald door een zogenaamde rentemarge.

Maar wat is een rentemarge nu eigenlijk precies? Een rentemarge is het verschil tussen de rente die de bank zelf moet betalen en de rente die de bank kan vragen over leningen die uitgegeven worden. Op een hypotheek maakt een bank bijvoorbeeld een X percentage aan winst. Door de dalende rente is deze marge echter geslonken en daarmee ook de algemene winstgevendheid.

Rente speelt dus een belangrijke rol bij het koersverloop van het aandeel ING. Wanneer de rente in de toekomst toeneemt, kan dit goed nieuws voor de bank betekenen. In zo’n geval kan je dus actief beleggen in aandelen ING.

In 2023 begint de ECB met het verhogen van de rente, hierdoor kan ING weer makkelijker winst maken. Dit is dan ook positief voor de toekomstige koersverwachting.

MiFID II

Ook MiFID II is niet bepaald gunstig geweest voor de aandelen ING. Dit zie je terug in de koers. In 2018 was de koers van een aandeel ING hoger dan € 16. Deze koers is over de jaren bijna gehalveerd. Naast de rente kunnen we ook naar de MiFID II wijzen als schuldige. NiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive.

Het doel van deze wetgeving is om Europese beleggers beter te beschermen. Het gevolg is echter dat er veel meer compliance taken moeten worden uitgevoerd. Banken moeten plotseling veel meer rekening houden met allerlei regels en dit kost natuurlijk geld. Ook dit gaat ten koste van de winstgevendheid van de bank. De koers van het aandeel ING kan onder deze druk dan ook verder dalen.

Schikkingen

Dat compliance belangrijk is voor banken, is te zien in de rechtszaak tegen witwaspraktijken die in 2018 plaatsvond. De bank heeft toen een boete betaald van 675 miljoen en moest daarnaast nog 100 miljoen aan winst terugbetalen. Deze schikking heeft de winst over het jaar 2018 flink naar beneden gebracht.

De bank probeert dit soort situaties in de toekomst natuurlijk te voorkomen. Hiervoor is echter veel extra personeel nodig. In 2018 namen de personeelskosten bijvoorbeeld met ruim 8,6% toe.

Sterke groeipunten voor ING Bank

Digitalisering

De ING bank is ook bezig met digitalisering, hiermee hopen ze de kosten verder te verlagen. Zelf heb ik hier al ervaring mee gehad. Toen ik een hypotheek afsloot via ING gebeurde dit volledig digitaal.

In 2021 verwacht ING klaar te zijn met de digitalisering. Hier zou het bedrijf 900 miljoen op jaarbasis mee besparen. Dat betekent dus extra winst voor de aandeelhouder! Denk je dat dit gunstig zal zijn voor de resultaten op de lange termijn? Dan kan het slim zijn om ING aandelen te kopen!

Digitaal bankieren ING

Dividend

ING keert twee keer per jaar dividend uit. Als aandeelhouder is dit een mooie bron van extra rendement. De kwartaalcijfers lijken ook stabiel te blijven groeien. Over de algemene linie lijkt ING dan ook een stabiele belegging.

To big to fail

De ING bank is een enorme bank met een groot belang. In het verleden is dan ook gebleken dat wanneer het de verkeerde kant opgaat de overheid bereid is om in te springen. Dit is nog een extra overweging die je kan helpen bij de beslissing om te investeren in ING.

Toch moet je je hier niet blind op starten. In het verleden dachten we ook heel arrogant dat banken te groot waren om te falen. In 2008 bleek maar dat dit niet altijd opgaat. Bovendien verlies je als aandeelhouder vaak je vermogen wanneer een bank genationaliseerd wordt.

Ontwikkeling ZKRP

Ook interessant is de ontwikkeling van ZKRP door de ING Bank. Dit is een code binnen de blockchain die het mogelijk maakt om bepaalde informatie te anonimiseren. Wat de code doet is vaststellen dat een bepaald cijfer gegarandeerd is, zonder het cijfer te laten zien. Dit is natuurlijk perfect in een wereld waar privacy steeds belangrijker wordt. Maar hoe werkt dit nu precies?

Wanneer je een hypotheekaanvraag instuurt, heb je een minimum salaris nodig. Vervolgens stuur je dit door aan de ING. Via ZKRP komt er vervolgens uit dat het salaris hoog genoeg is. Het exacte bedrag wordt echter niet vertoond. Dit soort technologieën zijn natuurlijk geweldig voor een bank. Wanneer je vertrouwen hebt in de innovatieve capaciteiten van ING kan je het kopen van aandelen overwegen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt ook steeds meer een hot topic en de ING bank springt hier mooi op in. Sinds 2017 investeert de ING bank alleen nog maar in groene projecten. Is het project niet groen genoeg? Dan weigert het bedrijf financiering. Uit recent onderzoek van Sustainalytics bleek ING dan ook de duurzaamste bank van Nederland te zijn.

Sociale media

De ING bank is ook erg actief op sociale media. Door sociale media slim in te zetten kan de bank een hele nieuwe doelgroep aanspreken. Het bedrijf heeft daarmee zelfs de Digital Dominance Award weten te winnen. Vertrouw je erin dat ING betere campagnes gaat neerzetten dan de concurrenten? Dan kan het kopen van aandelen ING zomaar een goed idee zijn.

Lange termijn investering

De ING bank zou een goede lange termijn investering kunnen zijn. Het is een bedrijf dat ondertussen al meer dan 100 jaar bestaat. Er is enorm veel kennis binnen het bedrijf te vinden. Het bedrijf heeft ook een enorme naamsbekendheid opgebouwd. Dit hebben ze onder andere bereikt door bijvoorbeeld sportteams en ondernemersevents te sponsoren.

Het is dan ook in de lijn van de verwachting dan de ING bank nog lang zal blijven bestaan. Het is misschien niet het meest spannende of innoverende bedrijf, maar wanneer je op zoek bent naar een solide aandeel dan kan ING zomaar een interessante optie zijn.

Meer over het bedrijf

Voordat je investeert in ING door aandelen te kopen, wil je wellicht wat meer weten over de exacte activiteiten van het bedrijf. In deze sectie bekijken we waar de ING bank zoal mee bezig is.

De missie en waardes

Een bedrijf zonder visie is als een schip zonder kapitein. Gelukkig heeft ING zeker een ambitieuze missie. Het is namelijk het doel van ING om de meest gekozen bank in de wereld te worden. Daarbij vindt de bank het belangrijk om dit op een zo ethisch mogelijke manier te doen. De witwaspraktijken helpen dan natuurlijk niet echt mee bij die missie.

Naast ethische waarden focust de ING bank ook op toegankelijkheid en veiligheid. ING is momenteel actief in ruim 41 landen en is altijd op zoek naar nieuwe regio’s om naar uit te bereiden. Deze spreiding maakt een belegging in de ING Bank minder risicovol. Een investering in ING aandelen is daardoor aantrekkelijker.

ING landen

Diensten en belangen

De ING bank is erg groot in retail banking. Retail banking is het aanbieden van allerlei diensten aan consumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanhouden van een bankrekening. Tegelijkertijd investeert het bedrijf ook in andere bedrijven. Zo heeft de ING bank een belang in de Chinese bank Bank of Beijing.

ING wereldwijd

Over de ING Bank

Het huidige ING is in 1991 ontstaan uit een fusie van Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep.

De aandelen van de ING Groep NV zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en New York.  Sinds 2009 zijn ze niet meer genoteerd in Parijs, Frankfurt en Zürich. Dat was ook het jaar dat de verzekeringstak werd afgesplitst van ING Groep NV.

Wel of niet ING aandelen kopen?

Wanneer je in een bankenaandeel wilt beleggen, kan ING een interessante optie zijn. Het ING merk is wereldwijd bekend en heeft een lange geschiedenis. Bovendien biedt het bedrijf verschillende financiële producten aan in tientallen verschillende landen. Dit verlaagt de risico’s van een investering in de ING Bank.

Tegelijkertijd is het belangrijk om het economische klimaat goed in de gaten te houden. Veranderingen in de rentetarieven beïnvloeden de resultaten van de ING Bank namelijk sterk. Het is daarnaast aan te raden om ING Bank met de concurrentie te vergelijken: op die manier kan je bepalen welke belegging het interessantst voor je is.

Vergeet niet om altijd een plan op te stellen: op die manier voorkom je dat je in aandelen belegt die niet bij je risicoprofiel passen.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *