ABN AMRO aandelen kopen

Denk je erover na om ABN AMRO aandelen te kopen? Dan is het belangrijk om eerst de economische situatie goed te analyseren. In het verleden is al eerder gebleken dat een faillissement erg duur kan uitpakken voor de aandeelhouders. In dit artikel lees je hoe je kunt beleggen in ABN AMRO. Ook kan je hier lezen welke ontwikkeling het aandeel heeft doorgemaakt. Ten slotte kan je op deze pagina de actuele koers van het aandeel ABN AMRO raadplegen.

Hoe kan je actief beleggen in ABN AMRO aandelen?

Je kan er ook voor kiezen om actief te beleggen in ABN AMRO aandelen. Actief beleggen heeft de nodige voordelen. Met actief beleggen kan je namelijk inspelen op de laatste marktomstandigheden. Je kan bijvoorbeeld aandelen verkopen wanneer het even minder gaat. Je kan er zelfs voor kiezen om short te gaan: je zet dan in op een dalende koers. Maar bij welke partij kan je nu het beste actief beleggen in ABN AMRO aandelen?

Een goede partij voor actieve handel is Plus500. Bij Plus500 kan je met CFD’s actief beleggen in ABN AMRO. CFD’s geven je veel flexibiliteit en met orders kan je je beleggingsstrategie zoveel mogelijk aan de laatste ontwikkelingen aanpassen. Met de onderstaande knop kan je direct een gratis demoaccount openen bij Plus500 (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's):

Plus500 aanmelden

Waar kan je ABN AMRO aandelen kopen?

Wil je ABN AMRO aandelen kopen? Dan is het belangrijk dat je eerst een goede analyse maakt van de marktomstandigheden. Denk je dat de economie het de komende tijd goed gaat doen? Dan kan het aanschaffen van ABN AMRO aandelen verstandig zijn. Bij eToro kan je geheel zonder transactiekosten alle bekende Nederlandse aandelen kopen. Gebruik de onderstaande knop om eToro gratis uit te proberen met een demo:

etoro aanmelden

Hieronder zie je bij welke partijen je tegen lage tarieven ABN AMRO aandelen kunt kopen:

Broker
Flatex aandelen kopen €0 voor aandeel ABN AMRO Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen €2 + 0,03% voor ABN AMRO Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen €1 + 0,1% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,06% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden

Wat is de actuele koers van ABN AMRO ?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het CFD aandeel ABN AMRO? In de onderstaande grafiek zie je hoe de koers van het CFD aandeel zich heeft ontwikkeld. Ook kan je met de knoppen direct een nieuwe positie openen.

Het ontstaan van ABN AMRO

De ABN AMRO ontstond in september 1991. Toen fuseerden de twee grootste algemene banken in Nederland met elkaar. Het was een fusie tussen de Algemene Bank Nederland (ABN) en de Amsterdam Rotterdam bank (Amro). Wat waren de motieven om samen verder te gaan als ABN AMRO? Schaalvergroting en internationalisering.

ABN AMRO

Is beleggen in ABN AMRO verstandig?

Voordat je ABN AMRO aandelen koopt, moet je bedenken of het momenteel verstandig is om in de bank te investeren. Banken doen het doorgaans vooral goed in economisch gunstige tijden. Wanneer het slecht gaat, zie je dat de aandeelprijzen van banken het eerste kelderen. Ook neemt het risico op een faillissement dan sterk toe.

Wanneer je een belegging in ABN AMRO overweegt, is het dus verstandig om te kijken naar het grotere economische plaatje. Het kopen van ABN AMRO aandelen heeft de nodige potentiële voordelen:

  • Je mag bij de algemene vergadering van aandeelhouders aanwezig zijn
  • Je kan winst maken met het verkopen van de aandelen tegen een hogere prijs
  • Het is mogelijk om met dividend extra geld te verdienen met je aandeel.

Onthoud echter dat beleggen risico’s met zich meebrengt. ABN AMRO is het schoolvoorbeeld van een aandeel dat laat zien dat je volledige inleg verliezen echt mogelijk is. Zorg daarom voor voldoende spreiding wanneer je gaat beleggen in ABN AMRO aandelen door ook in andere sectoren en landen te investeren.

Fusie of overname in 2007?

In 2007 brachten de Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander gezamenlijk een bod uit op ABN AMRO. Ze wilden ABN AMRO overnemen. Barclays had al eerder een bod gedaan. Die bank wilde komen tot een fusie met ABN AMRO. Het werd een overname. ABN AMRO kwam in bezit van het consortium van de drie genoemde banken. Door de nieuwe eigenaren werd de bank opgesplitst. Iedere eigenaar kreeg een bepaald deel van de bank.

2008: oplossing voor de problemen van Fortis

Tijdens de kredietcrisis in 2008 kwam Fortis in de problemen. Oorzaak was de financiering van de overname van ABN AMRO. De koers van het aandeel Fortis daalde sterk. De regeringen van de Benelux-landen besloten om over te gaan tot nationalisatie.

Fortis werd in 2008 volledig genationaliseerd. Door de Nederlandse regering werden zowel de Nederlandse activiteiten van Fortis, de verzekeringstak van Fortis als het aandeel van Fortis in ABN AMRO gekocht. Vervolgens werd door de regering besloten om de beide banken Fortis en ABN AMRO met elkaar te integreren.

Had je in 2008 aandelen ABN AMRO gehad? Dan was je je volledige inleg kwijt. Nationalisatie is nooit positief voor beleggers. In dit geval werd de waarde van de aandelen bij een faillissement op nul euro vastgesteld. Je moet dus oppassen bij het kopen van aandelen voor een faillissement. Wanneer je in slechte tijden risicovolle aandelen koopt, kan je je volledige inleg verliezen.

2010: naar een nieuwe ABN-AMRO

De Europese Commissie had in 2007 ingestemd met de overname van ABN AMRO door Fortis. Daarbij was wel een eis gesteld. Er moesten een aantal onderdelen van de door Fortis verworven businessunit Nederland van ABN-AMRO worden afgestoten.

In 2010 werden deze onderdelen verkocht aan de Deutsche Bank. De Nederlandse staat had de ABN AMRO in 2019 2,6 miljard euro gegeven om deze afstoting van onderdelen, ook wel de EC Remedy genoemd, te kunnen bekostigen. Niets stond een fusie en integratie van ABN AMRO en Fortis meer in de weg.

Op 1 juli 2010 vond de fusie plaats. Wat zijn de belangrijkste activiteiten van de nieuwe ABN AMRO? De retailmarkt in Nederland en de private banking in Nederland en in verschillende landen in Europa en Azië. Een andere activiteit is de merchant en corporate banking in Nederland en in het buitenland.

2020: analisten over het aandeel ABN AMRO

De resultaten van ABN AMRO laten een neerwaartse trend zien. De koers van het aandeel is ook fors gedaald. Het dividend is, hoewel iets verlaagd, nog aantrekkelijk. De sterke balans van de bank en de lage waardering van het aandeel maken het aandeel toch aantrekkelijk. De ABN AMRO heeft een sterke marktpositie, vooral in vermogensbeheer. Die sterke marktpositie kan, ook in tijden van economische teruggang en een lage rente, zorgen voor winstgevendheid.

ABN AMRO in cijfers.

In 2018 behaalde ABN AMRO een nettowinst van 2.325 miljoen euro.  In 2017 werd nog een winst behaald van 2.791 miljoen euro. ABN AMRO heeft 24.225 medewerkers.

Sinds de beursgang van 24 november is het weer mogelijk om ABN AMRO aandelen op te kopen. In dit artikel lees je alles over het bedrijf ABN Amro en ontdek je hoe je het beste aandelen ABN AMRO kunt opkopen.

Hoe kan je ABN AMRO aandelen kopen?

Wanneer je maximaal wilt profiteren van de koerswijzigingen van het aandeel ABN AMRO dan kan je het best de focus leggen op online brokers. Met een online broker is het immers mogelijk om ook van de kleinste koerswijzigingen te profiteren; hierdoor kan je de winst in het aandeel ABN AMRO al snel maximaliseren.

Bij de broker Plus500 ontvang je een demo van 20.000 euro waarmee je beleggen in ABN AMRO kunt uitproberen. Het is al mogelijk om vanaf 100 euro het aandeel ABN AMRO te verhandelen. Klik hier om een account te openen bij Plus500 >>

Over ABN AMRO

ABN AMRO is één van de grootste banken van Nederland met ruim 22.000 personeelsleden. Tegenwoordig is de bank grotendeels in handen van de Nederlandse staat; Gerrit Zalm is dan ook de voorzitter van de raad van bestuur. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Amsterdam.

De naam ABN AMRO bestaat eigenlijk pas sinds 1991; daarvoor waren ABN en AMRO twee losse banken onder de naam Amsterdamsche bank en Rotterdamsche bank. De bank deed echter niet altijd even voorspoedige zaken; ten tijde van de kredietcrisis in 2008 moest ABN AMRO namelijk genationaliseerd worden omdat de bank op omvallen stond.

Redding van ABN AMRO

De overheid heeft de bank uiteindelijk gekocht voor bijna 17 miljard euro toen deze in de problemen kwam. Wanneer de overheid dit niet had gedaan was de bank waarschijnlijk omgevallen wat desastreuze gevolgen zou hebben voor de Nederlandse economie. Naast het overnamebedrag heeft de overheid ook nog vele miljarden euro’s aan kapitaalinjecties gedaan om de bank overeind te houden.

Tegenwoordig doet de bank het echter weer goed. In het tweede kwartaal heeft de bank een positief resultaat behaald van 600 miljoen euro. Deze stijging van de resultaten binnen de ABN AMRO bank kunnen onder andere worden toegeschreven aan de verbeterde economie binnen Nederland. Tegenwoordig richt de bank zich voornamelijk op de Nederlandse markt en worden de risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Beursgang ABN AMRO

Vrijdag 20 november is de ABN AMRO weer naar de beurs gebracht voor de openingskoers van 17 euro en 75 cent. Na de opening steeg het aandeel meteen enkele procenten wat ervoor zorgde dat de particuliere beleggers die voorrang hadden bij het inschrijven op de aandelen miljoenen euro’s verdienden.

In de eerste instantie werd ongeveer 20 procent van de bank naar de beurs gebracht. Op een later moment zal de overheid ook de rest verkopen; de opbrengsten voor de overheid van het aandeel ABN AMRO hangen dan ook af van het verdere koersverloop.

ABN AMRO aandelen kopen?

Of het verstandig is om ABN AMRO aandelen te kopen is niet altijd even duidelijk; de meningen verschillen. Aantrekkelijk aan het aandeel is de herorganisatie en het ruime dividendbeleid. De bank belooft forse dividenduitkeringen waardoor je als eigenaar van een ABN AMRO aandeel een betrekkelijk stabiel percentage aan dividend kunt bijschrijven op je rekening.

Ook is de koers redelijk stabiel doordat de overheid later nog meer moet verkopen. Een forse daling is daardoor zeker op de korte termijn onwaarschijnlijk. In de andere richting geldt dit echter ook; verwacht geen enorme stijgingen. De bank is nu veel regionaler dan eerst en er worden weinig spannende dingen gedaan.

Tot slot is het regionale natuurlijk ook een risico: wanneer het slecht gaat met de Nederlandse economie, zal het aandeel ABN AMRO ook dalen.

De beste manier?

De beste manier om te beleggen in ABN AMRO is dan waarschijnlijk ook het timen van je aan- en verkopen. Door op het juiste moment te kopen en verkopen pak je kleinere koerswijzigingen mee en ben je minder gevoelig voor de lange termijn effecten van de economie. Deze manier van handelen is vooral goed toe te passen bij een moderne online broker. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment