Yahoo! Aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Yahoo! Was ooit één van de grootste internetbedrijven van de wereld. Tegenwoordig bestaat het bedrijf zoals we die kennen niet meer. De zoekmachine en andere diensten zijn verkocht aan Verizon Communications. In dit artikel kan je lezen hoe beleggen in Yahoo! Tegenwoordig werkt.

Over het bedrijf Yahoo!

Het Amerikaanse bedrijf Yahoo! Inc. werd vooral bekend door de zoekmachine en de portaalsite. Samen met Outlook.com en Gmail was Yahoo! één van de grootste aanbieders van gratis internetdiensten.

Yahoo! verkocht medio 2017 zijn bedrijfsactiviteiten aan Verizon Communications. Verizon betaalde 4,8 miljard voor de overname van het bedrijf. Dat is weinig voor een bedrijf dat op zijn hoogtepunt 125 miljard dollar waard was.

Het bedrijf Altaba Inc.

Niet alles van Yahoo! werd verkocht. Het aandelenbelang dat het bedrijf heeft in Alibaba en YahooI Japan blijven in het bedrijf achter. Op 16 juni 2017 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Altaba Inc. De overgebleven restjes van Yahoo gaan dus onder die naam verder.

Altaba is ondertussen geliquideerd en de aandeelhouders behalen een klein rendement. Altaba is niet meer verhandelbaar op de beurs.

Je kan nog wel beleggen in Verizon Communications. Yahoo! Is slechts een klein bedrijfsonderdeel van dit grote telecombedrijf. Wil je weten hoe je Verizon Communication aandelen kan kopen? Lees dan ons artikel over het kopen van aandelen:

Waarom kan het slim zijn om Yahoo! aandelen te kopen?

  • Veel gebruikers: met meer dan een miljard maandelijkse gebruikers worden de diensten van het bedrijf nog steeds door veel mensen gebruikt.
  • Sterk merk: Yahoo is een wereldwijd vertrouwd merk en heeft vooral in de Verenigde Staten een sterke positie opgebouwd.
  • Diversificatie: Yahoo is actief als zoekmachine, e-mailprovider en nieuwsdienst.
  • Samenwerking Verizon: Yahoo maakt onderdeel uit van de Verizon Media Group, wat kan helpen bij de verdere groei van het bedrijf.
  • Innovatie: Yahoo investeert veel geld in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machine learning.

De risico’s van beleggen in Yahoo!

  • Sterke concurrentie: het marktaandeel van Yahoo! is flink afgenomen door de concurrentie van andere providers zoals Google en Microsoft.
  • Afhankelijkheid van adverteerders: Yahoo! is sterk afhankelijk van de advertentie-inkomsten die kunnen dalen tijdens economisch moeilijke tijden.
  • Reputatie: door datalekken heeft Yahoo! In het verleden reputatieschade opgelopen. Strengere regels rondom data privacy en cybersecurity kunnen de kosten van het bedrijf verhogen.
  • Afhankelijkheid van één partner: de samenwerking met Verizon is kritiek voor het succes van Yahoo!

Wat zijn de concurrenten van Yahoo!?

De start van Yahoo

De oprichters van Yahoo! zijn Jerry Yang en David Filo. Ze richten in 1994 de website ‘Jerry’s Guide To The World Wide Web’ op. Het waren de beginjaren van het internet en zoekmachines stonden nog in de kinderschoenen.

Het was niet eenvoudig om interessante websites te vinden. Als snel werd Yahoo! één van de populairste zoekmachines, waardoor de advertentie-inkomsten sterk stegen.

Yahoo aandelen kopen

Yahoo! neemt GeoCities over

De eerste echte overname van Yahoo! is de overname van de webhoster GeoCities voor 3,6 miljard dollar. De overname werd echter geen succes doordat veel gebruikers het platform GeoCities verlieten na de overname. Ze waren het niet eens met de nieuwe voorwaarde dat de foto’s en teksten op Geocities eigendom werden van Yahoo.

Yahoo! liet de voorwaarde snel vallen, maar het was al te laat. Bovendien nam het bedrijf, in een poging om GeoCities winstgevend te maken, nog enkele andere omstreden besluiten. De gratis limieten op accounts werden verlaagd en ze boden weinig populaire premiumabonnementen aan.

Steeds meer concurrentie

Na 2000 kreeg Yahoo! steeds meer concurrentie. Er kwamen allerlei alternatieven voor de door Yahoo! aangeboden diensten. Ook op het hard groeiende Myspace en later Facebook konden foto’s worden gedeeld. Bovendien wist Facebook de verschillende diensten te combineren.

Concurrentie van Google

Google en Yahoo werden ongeveer tegelijk opgericht, maar Google werd steeds groter en machtiger. Yahoo kon de concurrent niet bijhouden. In 2000 trok het bedrijf de conclusie dat concurreren zinloos was. In 2000 implementeerde het bedrijf de technologie van Google in zijn eigen zoekfunctie en Google ontving daarvoor een aanzienlijk bedrag. De deal met Google werd in 2004 weer teruggedraaid. In 2009 stapte Yahoo over naar Bing. Door die overstap kon het bedrijf Microsoft Technologie voor zijn zoekfunctie gaan gebruiken.

Trieste 5 miljard overname

Verizon nam Yahoo in 2017 over voor 4,8 miljard dollar. Forbes noemde dit ‘de meest trieste 5 miljard overname uit de tech-geschiedenis. In 2000 was Yahoo nog 125 miljard dollar waard.

Het bedrijf werd voorbij gestreefd door onder andere Apple, Amazon, Facebook en Google. Ook Microsoft wist stand te houden.

Microsoft probeerde in 2008 Yahoo over te nemen voor 48 miljard dollar, maar het bedrijf sloeg het bod destijds af.

Wel of niet aandelen Yahoo! kopen?

Yahoo! is door de sterke concurrentie van Google en Microsoft flink in waarde gedaald sinds de oprichting. Het is dan ook maar de vraag of Yahoo! ooit weer kan herstellen tot haar oude glorie.

Onderzoek voordat je Yahoo! aandelen koopt met welke projecten het bedrijf nu bezig is. Op die manier kan je bepalen of een belegging in Yahoo! momenteel potentieel interessant kan zijn.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *