ExxonMobil aandelen kopen

Niet zo lang geleden was ExxonMobil één van de grootste bedrijven ter wereld. Tegenwoordig is ExxonMobil nog steeds een grote onderneming, maar zeker niet meer één van de grootste. Dit komt onder andere doordat olie een steeds minder grote rol in onze maatschappij opneemt. Wil je beleggen in ExxonMobil door zelf aandelen te kopen? In dit artikel bespreken we hoe je dit het beste kunt doen.

Hoe kan je actief beleggen in ExxonMobil?

Wanneer je voldoende tijd hebt om de beurskoersen zelf in de gaten te houden, kan je door actief te beleggen in ExxonMobil goede resultaten behalen. Controverses en schandalen kunnen de reputatie van het bedrijf schaden. De koers kan verder onder druk komen te staan door economische problemen in de toekomst: je zag bijvoorbeeld dat de koers van het aandeel ExxonMobil flink daalde toen de coronapandemie uitbrak.

Door actief te handelen kan je zowel beleggingsposities innemen op stijgende als dalende aandeelkoersen. Door short te gaan behaal je zelfs een positief resultaat wanneer de koers daalt. Actief beleggen werkt goed door gebruik te maken van CFD’s: je kunt deze manier van speculeren gratis proberen bij Plus500 met een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Plus500:

Plus500 aanmelden

Waar kan je ExxonMobil aandelen kopen?

Sommige mensen schreeuwen dat je beter geen olieaandelen kan kopen: olie zou uit zijn en er is geen plek meer op de wereld voor dit soort ouderwetse bedrijven. In de praktijk zal dit nog wel even duren: olie is nog steeds erg belangrijk voor het economisch verkeer en de grondstof is schaars. De kans is dan ook groot dat ExxonMobil ook in de toekomst nog mooie winsten kan neerzetten.

Overweeg je een investering in ExxonMobil? Dan kan je de aandelen het beste bij een broker als eToro kopen. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies wanneer je Amerikaanse aandelen koopt. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

eToro aanmelden

Wat is de aandelenkoers van ExxonMobil?

Wil je weten hoe het bedrijf ExxonMobil presteert? In de onderstaande grafiek zie je tegen welke prijs je CFD-aandelen ExxonMobil kunt kopen en verkopen. Met de knoppen open je direct een beleggingspositie:

Is een investering in ExxonMobil verstandig?

Voordat je aandelen Exon Mobil koopt, wil je waarschijnlijk weten of dit momenteel verstandig is. De vraag naar olie zal flink aantrekken wanneer de economie goed loopt: dit is dan ook geen groot probleem. Een ander argument voor het kopen van ExxonMobil aandelen is de beperkte schulden die het bedrijf is aangegaan: hierdoor is de financiële positie van het bedrijf sterk en is de kans klein dat het zal omvallen.

Wel zijn er twijfels of het dividendbeleid kan worden doorgezet. ExxonMobil heeft 37 jaar lang een stabiel, vast dividend uitgekeerd. Wanneer je dit minder belangrijk vindt, dan kan je een investering in ExxonMobil zeker overwegen.

Exxonmobil aandelen kopen

Over het bedrijf ExxonMobil

Het  hoofdkantoor van ExxonMobil, ook wel genoemd ExxonMobil Corporation, bevindt zich in Texas, Tennessee. Deze olieproducent, die betrokken is bij de olie- en gaswinning in 40 landen wereldwijd,  is een van de grootste oliemaatschappijen in de wereld. Deze olie- en gaswinning betreft alle vormen van olie- en gaswinning, zowel conventioneel als-conventioneel, ter zee en op het land.

Voorbeelden van niet-conventionele olie- en gaswinning zijn schalieolie en schaliegas en de winning van olie uit teerzanden. Deze olie- en gaswinning levert veruit de grootste bijdrage aan de winst van het bedrijf. Chemie levert een bescheiden bijdrage aan de winst an het bedrijf.

Geschiedenis van het bedrijf

John D. Rockefeller richtte in 1862 het bedrijf Standard Oil op. Dit bedrijf is de voorganger van ExxonMobil. Toen het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1911 gebood dat er een einde moest komen aan het monopolie van Rockefeller ontstonden er diverse Standard Oils. Na een fusie van twee van die Standard Oils, Standard Oil of New Jersey en Standard Oil of New York, ontstaat in 1999 ExxonMobil.

ExxonMobil gaat naar de beurs

Het bedrijf staat als ExxonMobil Corporation (XOM) genoteerd op de New York Stock Exchange. 92 jaar geleden kreeg het bedrijf zijn beursnotering als Standard Oil. In 2011 was het bedrijf, gemeten naar beurswaarde, nog het grootste bedrijf in de wereld. In 2020 is er voor het bedrijf geen plek meer in de prestigieuze Dow Jones Index, dat is de lijst met de 30 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. De rol van olie is veel kleiner geworden en de uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot een sterk verminderde vraag naar olie.

Denk je dat olie ook in de toekomst een kleinere rol krijgt in de wereld? Dan kan je misschien beter geen ExxonMobil aandelen kopen.

ExxonMobil: controverses

In 1989 was het bedrijf, toen nog Exxon, verantwoordelijk voor de milieuramp die de olietanker Exxon Valdez veroorzaakte toen het schip aan de grond liep. Door het bedrijf werd 5 miljard aan schadevergoeding niet afgelost, reden om in 2007 een schandpaal op te richten met een beeltenis van de toenmalige topman van het bedrijf Lee Raymond.

Ter bewaking van een gasveld en pijpleiding in Indonesië huurde ExxonMobile militairen in. Het bedrijf kwam in 2001 in opspraak. De ingehuurde militairen bleken zich schuldig te hebben gemaakt aan de mensenrechtenschendingen, martelingen, verkrachting en moord.

Uit onderzoek van ExxonMobil was, zo werd bekend in 2015, al 40 jaar geleden gebleken dat de mens zorgde voor klimaatverandering. Toch verspreidde het bedrijf informatie die het tegendeel moest bewijzen. Een in 2015 gestart gerechtelijk onderzoek resulteerde in 2018 in een dagvaarding. ExxonMobile zou, zo luidt de beschuldiging,  aandeelhouders onjuist hebben geïnformeerd over de financiële risico’s die de opwarming van het klimaat en de bijbehorende klimaatwetgeving met zich meebrengt voor het bedrijf. Deze beschuldiging werd door ExxonMobile ontkend.

 Dit soort schandalen en controverses kunnen de aandelenkoers van een bedrijf negatief beïnvloeden. Het is daarom altijd verstandig om de laatste ontwikkelingen goed te volgen. Actieve handelaars kunnen slim inspelen op dit soort ontwikkelingen door bijvoorbeeld een short positie te openen: met een short positie behaal je een positief resultaat wanneer de aandelenkoers daalt.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!