Beleggen met een kleine inleg of klein budget

Veel mensen denken onterecht dat beleggen alleen geschikt is voor mensen met een groot vermogen. Dit is echter absoluut niet het geval: ook op een klein budget kan je een goed beleggingsresultaat behalen. Door regelmatig met een kleine inleg te beleggen werk je langzaam toe naar een enorm bedrag. Met een investering van € 85 per maand bezit je na 20 jaar tegen een rendement van 6% bijvoorbeeld al € 38.730, terwijl je maar € 20.400 hebt ingelegd. In dit artikel bespreken we hoe je het beste kunt beleggen met een klein budget.

Hoe kan je beleggen met een kleine inleg?

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren waarop je op een klein budget kunt beleggen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om actief te speculeren. Ook kan je tegen lage tarieven aandelen verhandelen of je kunt ETF’s kopen. In dit deel van het artikel bespreken we waarin je het beste kunt beleggen op een klein budget.

Optie 1: speculeren op de beurs

Je kunt ervoor kiezen om actief te speculeren op de beurs door gebruik te maken van CFD’s. Met CFD’s kan je bijvoorbeeld handelen in het koersverloop van aandelen op de korte termijn. Je kunt al vanaf 100 euro beleggen in CFD’s: doordat je een hefboom kunt inzetten kan je ook met een kleine inleg een grote positie innemen. Een goede partij waar je actief kunt speculeren op de beurs met een klein budget is eToro. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Voorbeeld speculeren met kleine inleg

Laten we even een rekenvoorbeeld naar voren brengen. Wanneer je 100 euro stort op een broker rekening van een broker als eToro dan kan je gebruik maken van een hefboom van 1 om 5.

Je kijkt naar de tv waarop het nieuws naar voren komt dan Philips een verkoopsucces heeft dankzij de lancering van een nieuwe televisie. Op basis van dit nieuwsbericht verwacht je dat de aandelenkoers van Philips gaat stijgen, maar er staat slechts 100 euro op je rekening.

De koers van het aandeel staat in dit voorbeeld op 20 euro, waardoor je met 100 euro normaal gesproken zou je slechts 5 aandelen kunnen kopen. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom van één om vijf kan je echter voor 500 euro aan CFD-aandelen kopen wat neerkomt op een totaal van 25 aandelen.

Met een kleine inleg geld beleggen is dus zeker mogelijk. Wel is het belangrijk om te benadrukken dat met een hefboom alles harder gaat. Wanneer de koers met 10 cent daalt heb je ook direct 25 keer 10 cent verlies. Gelukkig kan je nooit meer verliezen dan je op je account hebt toegevoegd.

Optie 2: met een klein budget aandelen kopen

Wil je liever voor de lange termijn investeren? Dan kan je ervoor kiezen om één of meerdere aandelen te kopen. Ook met een kleine inleg kan je tegenwoordig aandelen kopen. Dit was in het verleden niet aantrekkelijk: je betaalde een minimale hoeveelheid aan transactiekosten waardoor je eigenlijk geen winst kon maken met een kleine inleg.

Wanneer je op je aandelentransactie altijd minimaal € 2 aan kosten betaalt, dan is dit op een investering van € 100 al ruim 2%. Tegen een gemiddeld rendement van 6% op jaarbasis is dit natuurlijk niet erg aantrekkelijk. Wanneer je met een klein budget gaat beleggen, is het daarom extra belangrijk om een goedkope broker te kiezen.

In het onderstaande overzicht die je direct bij welke brokers je ook met een klein budget terecht kunt:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Optie 3: met een kleine inleg in ETF’s investeren

Een laatste aantrekkelijke beleggingsoptie is het kopen van ETF’s. Een ETF is een fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Normaal gesproken volgt een ETF een mandje beleggingsproducten; dit kunnen bijvoorbeeld aandelen uit een bepaalde index zijn. Met een investering in een ETF kan je dan ook eenvoudig de gehele markt volgen.

Beleggen in ETF’s is ideaal voor de belegger die weinig tijd heeft en toch graag zijn vermogen ziet groeien. Je zult niet snel een enorme winst behalen, maar op de lange termijn kan je vermogen wel goed groeien. Dit is zeker het geval wanneer je gespreid instapt: op die manier voorkom je dat je al je geld verliest doordat je op de top van de markt al je geld investeert.

Met een klein budget is het natuurlijk extra belangrijk om tegen lage kosten te beleggen: hiervoor is DEGIRO de ideale optie. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen aankoop- en verkoopkosten wanneer je ETF-fondsen uit de kernselectie koopt. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Waar moet je op letten wanneer je met een klein budget belegt?

Wanneer je met een klein budget belegt, is het extra belangrijk om scherp te zijn. Door een verkeerde beslissing te nemen, kan je sneller een groot geldbedrag verliezen. In dit deel van het artikel bekijken we waar je op moet letten wanneer je met een kleine inleg gaat investeren.

Let op de kosten

Eigenlijk zou iedere belegger op de kosten moeten letten. Beleggers met een klein budget moeten echter EXTRA op de kosten letten. Wanneer je kan kiezen uit een broker waar je € 2 of € 6 aan transactiekosten betaalt dan speelt je budget een belangrijke rol:

  • Wanneer je € 100 belegt dan betaal je 2 of 6 procent aan transactiekosten
  • Wanneer je € 10.000 belegt dan betaal je 0,02 of 0,06 procent aan transactiekosten

Het gemiddelde rendement op beleggingen in aandelen bedraagt ongeveer 6 procent. Dit betekent dat je zeker met een kleine inleg dus extra moet oppassen, anders spek je alleen de kas van je broker.

kleine inleg beleggen

Spreiding is altijd belangrijk

Sommige beleggers investeren direct al hun geld in één specifiek beleggingsproduct. Dit zag je bijvoorbeeld veel tijdens de Bitcoin hype van 2018: veel mensen stopten al hun geld in bitcoins. Dit geld verdween vervolgens als sneeuw voor de zon en dat wil je zeker op een klein budget voorkomen.

Het is daarom verstandig om je geld goed te spreiden over verschillende beleggingsproducten. Meer spreiding betekent minder volatiliteit waardoor je resultaten minder sterk schommelen. Je kunt je beleggingen spreiden over bijvoorbeeld:

  • Verschillende beleggingsproducten zoals aandelen & obligaties
  • Verschillende regio’s zoals Amerika en Afrika
  • Verschillende sectoren zoals retail en bankieren
  • Over tijd: je geld investeren op verschillende momenten

Je kunt je beleggingen spreiden door steeds in nieuwe bedrijven te investeren. Wanneer je bij een goedkope broker belegt, dan kan je ook meerdere kleine beleggingsposities openen. Voor veel mensen is het daarnaast aantrekkelijk om in een indexfonds te beleggen door gebruik te maken van een ETF.

Geduld & discipline

Geduld en discipline zijn misschien nog wel extra belangrijk voor de belegger met een klein budget. Wanneer je miljoenen euro’s investeert dan is er veel actie: zelfs één procent aan rendement brengt tienduizenden euro’s in het laatje. Dit is natuurlijk niet het geval wanneer je belegt met een kleine inleg van € 100. Zelfs 100% procent rendement brengt dan maar € 100 in het laatje.

Het is daarom belangrijk om de lange termijn visie in je hoofd te houden. Door steeds met een kleine inleg te beleggen, kan je op de lange termijn toch een groot vermogen opbouwen. Vele kleine investeringen kunnen groeien tot één grote.

Voor de meeste beleggers is het dan ook aan te raden om niet te vaak in te loggen en naar je posities te kijken. Probeer je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen en stel een plan op. Door geduldig te wachten en door met discipline te investeren met een klein budget, behaal je op de lange termijn de beste resultaten.

Pas op met schulden

Niet beleggen is een probleem: door niet te beleggen weet je immers zeker dat je vermogen langzaam slinkt. Toch is het ook belangrijk om niet te enthousiast te worden over beleggen. Sommige mensen gaan investeren terwijl ze bijvoorbeeld nog forse schulden hebben openstaan. Wanneer je schulden met een hoog rentepercentage hebt dan kan je die beter eerst aflossen.

Het is daarnaast belangrijk om voldoende geld opzij te zetten. Beleg alleen met geld dat je op de lange termijn kunt missen en zorg dat je de vaste lasten kunt betalen. Beleggen is geen zekerheid: het is daarom belangrijk om altijd voldoende geld opzij te zetten.

Kan je rijk worden van beleggen met een kleine inleg?

Het is zeker de moeite waard om te beleggen met een klein budget! Hiervoor moet je het verschil begrijpen tussen rijk zijn en rijk worden. Je bent waarschijnlijk nu nog niet erg rijk, anders was je niet op deze pagina terecht gekomen. Dit betekent echter niet dat je in de toekomst niet rijk kunt worden. De beste manier om rijk te worden is door periodiek een bedrag opzij te zetten.

Wanneer je een realistisch plan opstelt dan weet je wat je ongeveer kunt verwachten. Onthoud dat je rente op rente ontvangt waardoor je geld zeker op de lange termijn exponentieel kan groeien. Wanneer je € 10 maandelijks opzij zet voor 40 jaar tegen een rendement van 70% dan groeit dit bedrag al naar € 24.855. Doe je dit met een kleine inleg van € 75 dan bezit je zelfs € 178.421. Beleggen met kleine bedragen is dus zeker de moeite waard!

klein budget beleggen

Heeft het zin om aan de slag te gaan met kleine belegger?

Absoluut! De nummer één factor die bepaalt of je succesvolle resultaten neerzet met beleggen is je tijdshorizon. De beurs is onvoorspelbaar en kan zeker zomaar langere tijd omlaag bewegen. Hierdoor kan je op de korte termijn fors verliezen op je investeringen. Wanneer je echter periodiek een klein deel van je beleggingsbudget investeert, dan vergroot je de kans om op de lange termijn gunstige resultaten te behalen.

Gratis aan de slag met een demo

Wil je beleggen in CFD’s zelf met een kleine inleg proberen? Dan kan! Bij de meeste brokers kan je snel en eenvoudig een demoaccount openen alwaar je met virtueel geld onder echte marktomstandigheden kunt handelen. Vervolgens kan je zodra je daarvoor klaar bent direct beleggen met een kleine storting van 100 euro of meer. Op die manier begin je klein en kan je met meer gaan beleggen zodra je er klaar voor bent.

Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij een broker:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *