Hoe kan je winst maken met het kopen van olievaten?

De olieprijs beweegt veel onder invloed van vraag en aanbod. Dit maakt het een potentieel aantrekkelijke belegging. Juist op de korte termijn kan je namelijk veel winst maken met het kopen van olievaten; vanzelfsprekend kan je ook veel geld verliezen wanneer het verkeerd gaat. In dit artikel bekijken we dan ook hoe je olie kunt kopen en gaan we in op de factoren die de prijs van olie beïnvloeden.

Hoe kan je in de olieprijs handelen?

Wanneer je wilt speculeren op de olieprijs, dan kan je dit het beste doen bij eToro. Dit is een professionele broker waar je geld kunt beleggen in dalende en stijgende markten. Dit kan al vanaf een bedrag van honderd euro: hierdoor is het voor iedereen mogelijk om goede resultaten te behalen met het kopen en verkopen van CFD olievaten. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat je naast winst ook verlies kunt behalen. Je kan bij eToro gratis beginnen met een demo of met een storting vanaf 100 euro.

Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Voordat je begint met de handel in olie

Voordat je enthousiast begint met het kopen en verkopen van honderden vaten olie is het belangrijk om eerst enkele basiselementen van het beleggen te benoemen. Het eerste wat je altijd moet doen is het vaststellen van de algemene trend. Bekijk waar de prijs het grootste deel van de tijd naartoe beweegt; wanneer de koers al een jaar daalt, is de kans klein dat hij morgen opeens fors gaat stijgen. Wees daarom een schaap, volg de kudde en je vergroot je kans op winst.

Bij het kopen van olie is het belangrijk om eventuele verliezen zo snel mogelijk af te kappen. Wacht niet eindeloos totdat je in de min staat: beperk je verliezen, en maximaliseer je winst. Dit doe je door van tevoren een logisch moment te selecteren waarop je uitstapt. Dit kan bijvoorbeeld een mooi rond getal zijn waarbij je een X aantal procenten hebt verloren: op die manier voorkom je dat je op één olie belegging direct al je geld verliest.

olie kopen

Andere manieren om in olie te handelen

Wanneer je niet direct wilt speculeren op de koers van olie, kan je ook winst halen met het beleggingen in olieaandelen en met investeringen in beleggingsfondsen. In dit deel van het artikel behandelen we kort hoe dit werkt.

Handelen in olieaandelen

Wanneer je niet in grondstoffen wilt beleggen, maar toch wilt profiteren van een stijgende olieprijs, kan je een investering in olieaandelen overwegen. Olieaandelen zijn aandelen van bedrijven die actief zijn in de olie-industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf als Shell of BP.

Wil je zelf investeren in olieaandelen? Dat kan bij één van de onderstaande aanbieders:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Investeren in een fonds

Je kunt er ook voor kiezen om te handelen in olievaten door een participatie in een ETF te kopen. Een ETF is een fonds dat op de beurs verhandeld wordt en een bepaalde index probeert te volgen. Enkele voorbeelden van ETF’s die zich bezighouden met de handel in olie zijn:

  • iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS USD (Acc) (EUR) | IS0D
  • Xtrackers Stoxx Europe 600 Oil & Gas Swap UCITS 1C (EUR) | XSER
  • Lyxor Index Fund – Lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS Acc | OIL
  • Invesco STOXX Europe 600 Optimised Oil & Gas UCITS | SC0V

Een goede & betrouwbare broker voor het kopen van olie ETF’s is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen aankoopkosten op fondsen zie zijn opgenomen in de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Factoren die de olieprijs beïnvloeden

Je maakt natuurlijk het meeste winst met het kopen van olie door op het juiste moment in te stappen. Laten we dan ook bekijken welke factoren de olieprijs het meeste beïnvloeden.

De wereldeconomie

Vraag is bepalend voor de prijs van een effect. Ook de vraag naar olie is dus bepalend voor de prijs van olie. Wanneer het slecht gaat met de wereldeconomie, daalt de vraag naar olie doorgaans. Dit komt doordat de algemene productie daalt en hierdoor wordt er minder olie gebruikt.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de economische situatie in nieuwe economieën. De grote opkomst van bijvoorbeeld China zal de olieprijs in de toekomst zeker beïnvloeden.

Economische crisissen zetten de olieprijs vaak onder druk. Je zag dit bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis: de olieprijs daalde toen zelfs onder de $ 0 per vat. Deze situatie was echter tijdelijk van aard, de olieprijs steeg een jaar later alweer boven de $ 50. Door slim in te spelen op dit soort schommelingen kan je een leuke winst behalen met olievaten.

OPEC

De OPEC of ook wel Organization of the Petroleum Exporting Countries heeft meerdere leden die samen olie exporteren. De aangesloten landen vormen een kartel waarbinnen er prijsafspraken gemaakt worden en uitvoerhoeveelheden worden vastgesteld. Uitspraken van de OPEC rondom de productie hebben dan ook direct invloed op de actuele prijs van olie.

Eigenlijk geldt altijd dat wanneer de productie wordt opgeschroefd, de prijs van olie zal dalen bij een gelijke vraag. Vergeet daarom wanneer je olievaten wilt kopen niet om ook de aanbodzijde goed te onderzoeken.

Amerikaanse dollar

Wanneer je olie gaat kopen speelt de dollar een belangrijke rol. Dit komt doordat de prijs van olie wordt weergeven in dollars. Wanneer de waarde van de euro stijgt bij een gelijke olieprijs kan je bijvoorbeeld meer olie kopen voor dezelfde hoeveelheid euro’s. Doordat wij gebruikmaken van de euro heeft de stand van de dollar dus een grote invloed op de kostprijs van olie.

Conflicten

Ook conflicten in vooral olielanden drijven de prijzen op. Wanneer er in een groot, olieproducerend land burgeroorlogen uitbreken kan dit de olieprijs omhoog brengen doordat de productie in gevaar wordt gebracht. Houd daarom de internationale politieke situatie goed in de gaten.

De olievoorraad

Daarentegen kunnen nieuwe olievoorraden de prijs weer omlaag brengen. Olie is namelijk eindig: wanneer het goedje bijna op is zal de prijs flink toenemen. Wanneer er echter plotseling een enorme nieuwe vondst wordt gedaan kan dit de prijs drukken aangezien het aanbod weer toeneemt.

Speculatie op de prijs van olie

Tot slot speelt speculatie een grote rol wanneer het aankomt op de prijs van olie. De markt voor speculatie is gegroeid en speculanten spelen een grote rol bij de totstandkoming van de actuele olieprijs. Het gaat daardoor al lang niet altijd meer om vraag en aanbod of om daadwerkelijk gebruik; nee, het gaat vaak om het algemene gevoel dat beleggers over de olie hebben.

Veel winst met olie mogelijk?

Is het mogelijk om veel winst te behalen met de handel in olie? Het antwoord is een volmondig ja! Door op het juiste moment olie te kopen of verkopen kan je in een korte tijd grote geldbedragen verdienen. Tegelijkertijd kan elke winst ook net zo goed omslaan naar een verlies. Beheer je risico’s daarom slim en investeer alleen geld in grondstoffen zoals olie wanneer je het kunt missen.

Voordat je begint is het verstandig om dit eerst door middel van een demo te oefenen. Op die manier kan je verschillende strategieën uitproberen en testen welke manier van beleggen het beste bij je past. Gebruik de onderstaande knop om direct  een demo te openen bij een broker:

Hoe kan je winstgevend olie verhandelen?

Voordat je begint met het kopen & verkopen van olie, is het verstandig om goed te bestuderen welke factoren de olieprijs beïnvloeden. Wanneer je goed begrijpt hoe de prijs van olie tot stand komt, kan je beter inspelen op de laatste ontwikkelingen. Dat het nieuws een sterke invloed heeft mag duidelijk zijn: in 2008 steeg de olieprijs naar meer dan $ 140 dollar per vat om in 2020 tijdelijk te dalen onder de $ 0!

Ook is het belangrijk om de spelers op de oliemarkt te herkennen. De meeste handel op de oliemarkt wordt uitgevoerd door professionele handelaren en hedgers, waardoor de markt minder emotioneel reageert dan die van groeiaandelen of edelmetalen. Wanneer er sterkere bewegingen plaatsvinden, stappen meer retailbeleggers in waardoor de onvoorspelbaarheid toeneemt.

Keuze tussen Brent & WTI olie

Wanneer je olievaten gaat kopen, kan je kiezen uit twee typen olie:

  • WTI: olie afkomstig uit Amerika
  • Brent: afkomstig uit de North Atlantische regio

Je zou denken dat deze type olie altijd vrijwel dezelfde prijs moeten hebben. Dit is echter niet het geval, doordat ze betrekking hebben op andere regio’s. In 2010 zag je bijvoorbeeld dat de WTI-olie daalde (noem het gerust de Amerikaanse olie) doordat het aanbod te veel toenam terwijl het aanbod van Brengt juist afnam. Hierdoor zag je dat Brent olie een stuk duurder werd dan WTI.

Houd daarom goed in de gaten of beide typen olie vergelijkbare prijzen neerzetten. Op die manier vergroot je de kans op winstgevendheid op je beleggingen.

Maak een plan

Wanneer je winstgevend wilt beleggen in olie, zul je een goed plan moeten opstellen. Bepaal wanneer je olievaten koopt en stel ook direct je exit strategie op. Door dit aan het begin van je beleggingspositie te doen, voorkom je dat je door sterke emoties een onverstandige beslissing neemt.

Beleg bovendien altijd alleen met geld dat je kunt missen. Op die manier voorkom je dat je veel geld verliest doordat je olievaten moet verkopen om je wasmachine te repareren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *