KPN aandelen kopen

De Koninklijke KPN NV is een onderneming die telecommunicatie- en ICT-diensten levert, evenals vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Beleggen in KPN is niet bijzonder spannend. Wanneer je het op de goede manier doet kan je er toch leuke resultaten mee behalen. Wil je weten hoe je KPN aandelen kunt kopen? Of ben je op zoek naar de laatste koers van KPN? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Hoe kan je actief beleggen in KPN?

Door CFD aandelen KPN te kopen en verkopen kan je speculeren op de laatste koersontwikkelingen. Bij Plus500 kan je een gratis demoaccount openen waarmee je de mogelijkheden zonder risico kunt uitproberen. Deze manier van beleggen is perfect voor het inspelen op korte termijn schommelingen in de aandelenkoers.

Wanneer er een nieuwe overname kandidaat naar voren komt voor KPN, kan de koers van het aandeel zomaar flink schommelen. Je kan hier op inspelen door actief te beleggen in de aandelen KPN. Wil je zelf beginnen met het online handelen in aandelen? Open dan een gratis demoaccount bij Plus500 met de onderstaande knop:

Plus500 aanmelden

Waar kan je KPN aandelen kopen?

Heb je een sterk vertrouwen in de toekomst van KPN? Denk je dat het bedrijf weet in te spelen op de laatste ontwikkelingen in de markt? Dan kan het interessant zijn om KPN aandelen te kopen. Je koopt KPN aandelen bij een online broker. Een goede online broker om in KPN aandelen te handelen is eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen transactiekosten wanneer je het aandeel koopt. Met de onderstaande knop kan je direct een gratis demo openen:

etoro aanmelden

We hebben de beste brokers voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je je investeringen het beste kunt uitvoeren:

Broker
Flatex aandelen kopen € 0 voor aandeel KPN Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen € 2 + 0,038% voor KPN Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen € 1 + 0,1% met € 6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,06% met € 6 minimum Meer informatie Aanmelden

Wat is de actuele koers van KPN?

Voordat je aandelen KPN koopt, is het belangrijk om de laatste koersontwikkelingen te bestuderen. Hieronder zie je de koers van het CFD-aandeel KPN. Wil je direct beginnen met beleggen? Dan kan je met de kopen en verkopen knoppen eenvoudig een order plaatsen.

KPN aandelen analyse

  • Overname: KPN is meerdere keren bijna overgenomen door een ander bedrijf.
  • Bedreigingen: wat zijn de grootste risico's van beleggingen in KPN?
  • Activiteiten: waar is KPN zoal mee bezig?
  • Sterke punten: waarom kan het slim zijn om KPN aandelen te kopen?
  • Risico: wat zijn de grootste risico's van beleggen in KPN?

Wat doet KPN in het kort?

KPN staat vooral bekend als een bedrijf dat mobiele telefonie en televisie levert aan consumenten. Toch is dit niet het enige waar KPN zich mee bezighoudt. Zo verzorgt KPN ook complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen voor zakelijke klanten. Wereldwijd biedt KPN Wholesale-netwerkdiensten aan andere operators.

Tot 1998 heette KPN nog Koninklijke PTT Nederland NV en daarvoor nog Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, of te wel afgekort PTT. Tot de afsplitsing in 1998 van de TNT Post bevatte het ook het nationale postbedrijf.

kpn

Wordt KPN overgenomen?

Over de jaren heen zijn er regelmatig overnamekandidaten geweest voor KPN. Al in 2011 wilde het telecombedrijf van de bekende Carlos Slim de aandelen overnemen voor € 8 per aandeel. Ondertussen balen grote groepen mensen waarschijnlijk dat dit niet is gebeurd. De koers van het aandeel is ondertussen namelijk flink ingezakt.

De geruchtenmolen is echter nog steeds actief. In 2013 bracht de Wall Street Journal bijvoorbeeld naar voren dat het bekende AT&T wellicht interesse had in een overname. In 2015 werden zowel Altice als Orange genoemd als bedrijven die wellicht interesse hadden in KPN. Tot nu toe is er nog een overname gepland, maar wanneer dit wel gebeurt zal het zeker een effect hebben op de koers van het aandeel. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je aandelen KPN wilt kopen.

Bedreigingen voor KPN

De nettowinst van KPN is in de afgelopen 10 jaar flink gedaald, maar waardoor komt dit nu eigenlijk? De concurrentie van andere bedrijven zal daar zeker een rol in hebben. Er zijn veel partijen die bijvoorbeeld mobiele telefonie aanbieden. Je ziet dat de prijzen van abonnementen hierdoor flink dalen. Tegelijkertijd zijn er nog wel grote investeringen nodig om het netwerk up-to-date te houden. Dit alles maakt het steeds lastiger om winstgevend te zijn.

Momenteel lijkt de focus van KPN vooral te liggen op het besparen van kosten. Het bedrijf zal dit moeten doen om in de toekomst ook het 5G-netwerk goed op te kunnen zetten. Er wordt steeds meer dataverkeer gebruikt en hier is wel capaciteit voor nodig. Gelukkig ontwikkelen technologieën zich ook snel en daar kan KPN dus wel winst mee behalen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze ontwikkelingen wanneer je wilt investeren in KPN aandelen.

Wat zijn de voornaamste activiteiten van KPN?

KPN is natuurlijk meer dan alleen aan aanbieder van mobiele telefonie. Maar wat doet KPN nu eigenlijk precies?

Telefonie

Natuurlijk is KPN actief met het aanbieden van telecommunicatie. Het bedrijf heeft ook verschillende telefoniewinkels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Simyo, Hi en Telfort winkels die je tegenkomt op je favoriete winkelstraat. Het bedrijf verkoopt via de eigen winkels ook mobiele telefoons en verdient daar een marge op.

Televisie

Bij KPN kan je ook een abonnement afsluiten voor digitale televisie. Het bedrijf heeft een groot belang in Digitenne en kan daardoor via KPN televisie aanbieden. Tegenwoordig kan je ook eenvoudig televisie ontvangen op bijvoorbeeld je smartphone. Ook werkt het bedrijf sinds kort samen met Viceland.

ICT diensten

KPN biedt ook ICT-diensten aan. Grote bedrijven zoals de NS huren KPN in als consultant. KPN kan bedrijven bijvoorbeeld helpen bij het beschermen van hun ICT infrastructuur.

Wat zijn goede redenen om KPN aandelen te kopen?

De koers van het aandeel KPN komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag naar het aandeel is, zal de prijs van het aandeel over het algemeen stijgen. Of een aandeel stijgt of daalt hangt dus uiteindelijk af van het oordeel van de algemene populatie. Een bedrijf dat het financieel erg goed doet, maar niet populair is bij de aandeelhouders, kan toch dalen op de beurs.

Maar wat zouden goede redenen kunnen zijn om in KPN te investeren? In deze analyse van het aandeel KPN gaan we er dieper op in.

Enorm veel kennis

Wanneer je aandelen KPN koopt, investeer je in een bedrijf dat veel kennis in huis heeft. KPN heeft diverse tegenslagen gehad, maar tot nu toe lukt het KPN altijd om te overleven. Deze tientallen jaren aan kennis zit in het bedrijf en dit kan in de toekomst zomaar leiden tot goede resultaten.

Toekomstvisie

KPN is een bedrijf met een groene en efficiënte toekomstvisie. Ook is KPN steeds actiever met het ontwikkelen van slimme oplossingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan systemen waarmee het mogelijk is om te zien welke werkplekken vrij zijn en welke werkplekken dat niet zijn. Dit soort ontwikkelingen kunnen in de toekomst bijdragen aan een gunstige koersontwikkeling. Denk je dat KPN met deze visie zieltjes weet te winnen? Dan kan het slim zijn om KPN aandelen te kopen.

Internet of Things

Een andere interessante ontwikkeling, is het zogenaamde Lo-Ra netwerk. Dit is een erg energiezuinige manier om allerlei objecten direct met het internet te verbinden. Door deze techniek toe te passen kunnen je koffers bij Schiphol bijvoorbeeld enorm goed bijgehouden worden. Dit soort innovatie en de juiste toepassing van big data kunnen het aantrekkelijk maken om KPN aandelen te kopen.

Wat zijn de risico's van een belegging in KPN?

Toch heeft elk aandeel ook zeker zo zijn zwakke punten. Waar moet je op letten voordat je aandelen KPN koopt?

Hevige concurrentie

Er zijn enorm veel andere vergelijkbare partijen bijgekomen. Hierdoor is er steeds meer strijd om het aanbieden van de beste producten tegen de laagste prijzen. Voordat je aandelen KPN koopt, is het dan ook belangrijk om te bekijken waar de concurrentie mee bezig is. Vergelijk ook hoe de aandelen van de concurrentie zijn geprijsd. Het zou zomaar kunnen dat het verstandiger is om een concurrerend aandeel van KPN te kopen.

Buitenlandse avonturen

Zoals eerder vermeld is de kans op een overname zeker aanwezig. Wanneer dit zou gebeuren, volgt er een hoop onzekerheid. Weet de buitenlandse partij de Nederlandse markt bijvoorbeeld goed te doorgronden? Het is daarom altijd verstandig om eventuele overname geruchten goed te volgen.

Focus op Nederland

De focus van KPN ligt erg sterk op Nederland. Met de open grenzen voor dataverkeer kan je nu overal binnen de Europese Unie mobiel internet tegen vergelijkbare tarieven gebruiken. Hierdoor kunnen internationale spelers zoals Vodafone en AT&T ook in Nederland eenvoudiger een marktaandeel opbouwen.

Ook is er minder ruimte voor schaalvoordelen wanneer de focus teveel op Nederland ligt. De focus op een kleine markt kan dan ook een bedreiging zijn voor de winstgevendheid van KPN in de toekomst. Een voordeel is natuurlijk wel dat het bedrijf zich echt kan specialiseren en toeleggen op de Nederlandse markt. Hierdoor heeft het bedrijf wel unieke en zeer specifieke kennis.

Geschiedenis

KPN is ontstaan halverwege de 19e eeuw toen de overheid destijds nationale telegrafieverbindingen ging aanleggen en exploiteren. Ongeveer 20 jaar na de oprichting werden de telegrafiedienst en de posterijen samengevoegd. In het begin maakte het bedrijf onderdeel uit van het ministerie van Financiën en later van het ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid.

Toen eind 19e eeuw de telefoon in opkomst kwam waren de aanbieders van telefonie nog lokaal versnipperd. Nog voor de eeuwwisseling werd de telefonie steeds meer genationaliseerd, waarna in 1940 de laatste lokale telefoonnetwerken in handen van de overheid kwamen.

Verzelfstandigd

De Administratie der Posterijen en Telegrafieën, kortweg P&T, werd in 1915 omgezet in een staatsbedrijf en later, in 1928 in Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, of te wel PTT. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de PTT tijdelijk een zelfstandig bedrijf, maar die status werd direct na de oorlog alweer opgeheven.

In 1989 werd de PTT verzelfstandigd en werd de naam omgezet in de Koninklijke PTT Nederland NV. In 1994 werden ze beursgenoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs en een jaar later in New York. In 2006 heeft de Nederlandse Staat ook zijn laatste aandelen verkocht.

De postactiviteiten werden in 1998 afgesplitst tot een zelfstandig bedrijf, de TPG geheten. Sindsdien levert KPN alleen nog maar telecommunicatie, waardoor de naam is gewijzigd in Koninklijke KPN NV.

Retail

KPN bezit ook een aantal eigen winkelketens, zoals KPN-winkels, Primafoon, Hi, Telfortwinkels en het Business Center.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!