Citigroup aandelen kopen

Citigroup is een grote Amerikaanse bank. Het bedrijf was, volgens Forbes, zowel in 2000 als in 2007, het grootste bedrijf in de wereld. Citigroup staat in de top 5 van de grootste banken in de wereld. Andere banken in de top 5 zijn onder andere de Deutsche Bank en UBS. Wat betreft haar activiteiten op de kapitaalmarkt is de bank een echte wereldleider. De bank is ook sterk in obligatie- en aandelenemissies. Het hoofdkantoor van de bank bevindt zich in New York.

Wil je beleggen in deze grote bank? In dit artikel lees je direct hoe je Citigroup aandelen kunt kopen.

Hoe kan je actief beleggen in Citigroup aandelen?

Citigroup is een perfect aandeel om actief in te beleggen. Bankaandelen zijn erg volatiel: zeker in financieel slechte tijden zie je dat de koers flink kan dalen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2008 toen de koers daalde van $500 naar minder dan $50. Ook tijdens de corona pandemie daalde de koers van het aandeel tientallen procenten. Als actieve belegger kan je hier goede resultaten mee neerzetten.

Dit doe je door gebruik te maken van CFD’s. Met een CFD kan je namelijk een short positie openen. Met een short positie is elke daling juist winst voor jou als belegger. Dit kan bij een bewegelijk aandeel dus goed uitpakken. Bovendien kan je een hefboom toepassen waardoor één procent winst of verlies toeneemt tot vijf procent.

Een goede partij om actief te speculeren op Citigroup aandelen met CFD’s is Plus500. Bij Plus500 kan je de mogelijkheden 100% zonder risico proberen met een gratis demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

Plus500 aanmelden

Hoe kan je Citigroup aandelen kopen?

Citigroup wordt tegenwoordig gezien als een redelijk stabiel & krachtig aandeel. Tijdens crisissen kan de koers even flink dalen. Beleggers zijn dan bang dat de bank veel leningen niet terug zal zien. Wanneer dit blijkt mee te vallen kan de koers weer herstellen. Zeker tijdens dit soort dipjes in de koers kan het aantrekkelijk zijn om Citigroup aandelen te kopen.

Zelf beleg ik in Citigroup bij eToro. Deze broker rekent namelijk helemaal geen commissiekosten. Hierdoor kan je rendement hoger uitvallen. Wil je een account openen bij eToro om direct zonder commissies in aandelen te handelen? Gebruik dan de onderstaande knop:

Citigroup aandelen kopen

Wat is de actuele koers van Citigroup?

De koers van een bankaandeel is erg cyclisch en kan daardoor volatiel zijn. In de grafiek zie je het koersverloop van het CFD-aandeel Citigroup. Met de knoppen kan je direct een positie openen op het aandeel.

Het ontstaan van Citigroup

Citigroup ontstond in ontstond in oktober 1988. Toen fuseerden Citicorp en Travelers Group. Citticorp was een groot bankbedrijf dat actief was in 100 landen. Door de Travelers Group werd een breed pakket aan financiële diensten aangeboden. Welke financiële diensten? Creditcards, levens- en schadeverzekeringen, consumentenkredieten en effectenhandel. De twee fusiepartners hadden een gezamenlijk balanstotaal van 700 miljard dollar. Na de fusie wist het bankbedrijf zich in rap tempo uit te breiden.

Citigroup aandelen kopen

Overname Banamex

In 2001 werd door Citigroup Banamex overgenomen. Dit is de tweede bank van Mexico.  Voor de overname werd 12,5 miljard dollar betaald. Waarom werd Banamex overgenomen? Omdat de bank mogelijkheden zag om te groeien in Mexico. Bovendien wilde de bank toegang krijgen tot de 21 miljoen in de VS wonende Mexicanen.

De bank was overigens al vanaf 1929 actief in Mexico. Alle Mexicaanse banken, dus ook Banamex, werden in 1981 genationaliseerd. De bank kreeg toen toch, als een van de weinige buitenlandse banken, toestemming om actief te blijven in Mexico.

Miljoenenboete voor Citigroup

In 2017 kreeg Citigroup een boete van 11,5 miljoen dollar. Waarom? De bank had jarenlang, tussen 2011 en 2015, een aantal klanten verkeerde adviezen gegeven. Zo waren er brokers en beleggers die het verkeerde advies kregen om aandelen te kopen. De bank wilde juist adviseren om de aandelen te verkopen.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Door een technisch mankement. De toezichthouder waarschuwde de bank meerdere malen. Er werd door de bank niet adequaat gereageerd. De problemen werden niet opgelost. Bovendien lieten controles te wensen over.

Citigroup op dit moment

Deze vooraanstaande aanbieder van financiële diensten heeft circa 200 miljoen cliëntenrekeningen in beheer. Deze cliëntenrekeningen zijn verspreid over meer dan 100 landen. Het bedrijf biedt ondernemingen, overheidsinstellingen, instanties en particulieren een breed pakket aan financiële producten en diensten.

Voorbeelden van deze diensten zijn kredietverlening, zakelijk bankieren, investeringsbankieren, particulier bankieren, effectenbemiddeling en vermogensbeheer. 

De onderdelen van de bank

Citigroup heeft drie bedrijfsonderdelen. De twee belangrijkste zijn Global Consumer Banking en Institutional Clients Group. Het laatstgenoemde onderdeel heeft vooral bedrijven en institutionele beleggers als klanten. Als naar de omzet wordt gekeken zijn de beide groepen vergelijkbaar in omvang. De laatstgenoemde groep is echter winstgevender. Het derde onderdeel is Citi-Holdings. Dit is de groep waarin de niet-kernactiviteiten van het bedrijf zijn ondergebracht.

 
 
 
 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!