Zelfstandig beleggen: hoe kan je zelf beleggen?

Als je (een deel van) jouw vermogen wil beleggen, kun je zelf kiezen hoe je dit wil doen. Je kunt een beleggingsfonds gebruiken om je geld te beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om actief zelfstandig te beleggen. Meer over zelf beleggen, lees je op deze pagina. Twijfel je of zelf beleggen iets voor jou is? Dan kom je hier na het lezen van dit artikel al snel genoeg achter.

Hoe kan je zelf beleggen?

Wanneer je zelfstandig wilt beleggen, kan je kiezen uit verschillende opties. We bespreken de vier populairste opties waar me zelfstandig mee aan de slag kunt gaan.

Optie 1: de markt volgen

Vind je het een eng idee om zelf te speculeren? Dan kan het slim zijn om zelfstandig te investeren in een indexfonds of ETF. Een indexfonds volgt automatisch een selectie aandelen waardoor je kunt profiteren van een gemiddeld rendement. Je kunt dit doen bij een online broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: zelf actief speculeren

Vind je het leuk om erg actief bezig te zijn met de beurs? Dan kan je ervoor kiezen om zelfstandig te speculeren op de beurs. Je kunt dan posities openen op zowel stijgende als dalende koersen waardoor je altijd kunt inspelen op de laatste ontwikkelingen. Een goede partij waar je zelf speculeren kunt proberen met CFD’s is eToro, gebruik de knop om hier direct een gratis demo te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Optie 3: zelf beleggen in crypto’s

Ben je niet bang van risico’s en wil je zelf beleggen in crypto’s zoals de Bitcoin of Ethereum? Dit kan zeker goed uitpakken, maar door de hoge volatiliteit kan je ook flink geld verliezen. Het is daarom aan te raden om slechts een klein deel van je beleggingen in crypto’s te stoppen. Bij Bitvavo kan je voor € 1000 aan gratis crypto’s kopen. Gebruik de onderste knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Optie 4: zelf aandelen kopen

Vind je het een leuk idee om zelf aandelen te selecteren en kopen? Dat kan natuurlijk ook! Zelf investeer ik ook graag in verschillende aandelen. Het kan helpen om op zoek te gaan naar extra informatiebronnen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Wil je weten hoe & waar je het beste aandelen kunt kopen? Lees dan ons artikel:

Bedenk wat bij je past

Voordat je een optie kiest, is het belangrijk om te bedenken wat bij je past. Hoe actief wil je bezig zijn met je eigen beleggingen en vind je het leuk om zelfstandig veel onderzoek te doen. Ben je bovendien bereid om bovengemiddelde risico’s te nemen, of doe je het liever rustiger aan? Door jezelf eerst de nodige vragen te stellen kan je een optie kiezen die goed bij je past.

Wat is zelf beleggen eigenlijk?

Wanneer je zelf belegt behoud je 100% de controle. Er is dan dus geen andere partij die je adviseert of die je geld investeert in bepaalde effecten. Zelf beleggen past daarom alleen bij mensen met een hoge mate van zelfstandigheid die er bovendien zin in hebben om echt actief aan de slag te gaan met de beurs.

Aandelenbelegger versus fondsenbelegger

Wanneer je zelfstandig gaat beleggen, kan je kiezen om zelf participaties te kopen in fondsen of om zelf aandelen te selecteren. Het lukt maar weinig mensen om de markt te verslaan: aandelen kopen is dan ook vaak niet winstgevender. Deze optie is vooral aantrekkelijk wanneer je beleggen echt een leuke activiteit vindt.

Ook wanneer je als fondsbelegger aan de slag gaat heb je veel keuzes. Een actief beheerd beleggingsfonds heeft veel adviseurs in dienst en probeert ook de markt te verslaan. Je betaalt hogere kosten voor een actief fonds en in veel gevallen maken deze fondsen hun beloftes niet waar.

Een indextracker is dan ook voor de meeste mensen een aantrekkelijkere optie. Met een indextracker kan je namelijk geheel passief de AEX of S&P 500 volgen.

Wat zijn de voordelen van zelf beleggen?

Het zelf beleggen van je geld brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van zelf beleggen, is dat je helemaal zelf de controle houdt op jouw beleggingsgedrag. Laat je jouw geld beleggen door een expert, dan geef je de touwtjes uit handen. Omdat je zelf de controle houdt, bepaal je helemaal zelf wat er wel en niet met jouw geld gebeurt.

Ook kun je helemaal zelf bepalen hoeveel geld je wil beleggen. Beleg je in een fonds, dan zitten hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Je kunt wel ongeveer kiezen wat je wil investeren, maar je moet wel aan de voorwaarden van het fonds voldoen.

Tot slot kun je veel leren van het zelf beleggen van je geld. Vind je het leuk om je te verdiepen in de wereld van het beleggen, dan raden wij je zeker aan om jouw geld zelfstandig te investeren. Beleg je in een fonds, dan leer je niet zo veel als de zelfstandig belegger die zelf zijn of haar beleggingsbeslissingen maakt.

Wat zijn de nadelen van zelf beleggen?

Helaas heeft het zelf beleggen van je vermogen ook enkele nadelen. Het eerste nadeel van zelf beleggen, is dat dit niet eenvoudig is. Voor je kunt starten met beleggen, moet je je goed verdiepen in de beleggingswereld. Alleen als je precies weet wat je doet, kan je een goed rendement behalen met zelf beleggen.

Daarnaast kost het zelfstandig beleggen van je geld veel tijd. Je moet namelijk continu de markt in de gaten houden, om je beleggingsacties op recente marktontwikkelingen af te stemmen. Je bent niet klaar als je in een bepaald beleggingsproduct geïnvesteerd bent, maar blijft continu bezig met jouw beleggingen.

Waar kan je zelf beleggen?

Je kunt zelf beleggen bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om als zelfstandige allerlei financiële effecten te verhandelen. Voordat je aan de slag gaat, moet je vaak een korte kennistest doen. De broker stelt op die manier vast of je voldoende kennis hebt van de financiële producten om te beginnen met beleggen.

Het is belangrijk om een broker te kiezen die goed bij je past. Vergelijk brokers daarom met elkaar en open niet willekeurig een account bij een broker. Ben je benieuwd welke brokers ik graag gebruik? Bekijk dan onze brokers vergelijken overzicht:

In 8 stappen een betere zelfstandige belegger

In het laatste deel van het artikel bespreken we graag acht stappen die je kunt doorlopen om een betere zelfstandige belegger te worden.

Stap 1: begrijp het principe achter beleggen

Voordat je zelf aan de slag gaat met beleggen, is het belangrijk dat je de beleggingsprincipes goed begrijpt. Onderzoek hoe de aandelenmarkt werkt en bestudeer welke beleggingsproducten er zoal bestaan.

Eén principe wat ik je in ieder geval wil meegeven is het principe van rente op rente. Dit is namelijk de kracht van een beleggingsstrategie op de lange termijn en kan kleine bedragen laten uitgroeien tot forse vermogens.

Stel, je ontvangt 10% rendement op jaarbasis over je beleggingen en je investeert een bedrag van 1000 euro. Na één jaar groeit je vermogen dan uit tot € 1010. Nog een jaar later krijg je weer 10%, dan groeit je vermogen uit tot € 1011; je ontvangt ook over het rendement weer rendement. Dit kan op de lange termijn hard gaan, waardoor je vermogen snel groeit.

Stap 2: bepaal hoe actief je wilt beleggen

Voordat je zelf aan de slag gaat met beleggen, is het belangrijk om te bepalen hoe actief je wilt zijn op de beurs. Vind je het bijvoorbeeld leuk om actief het laatste nieuws te volgen en om veel transacties uit te voeren in een maand? Of leg je liever één keer per maand een vast bedrag in.

Wanneer je graag actief bezig bent op de markt, kan je goed aan de slag gaan met het kopen en verkopen van aandelen. Wanneer dit niet het geval is kan je beter in een ETF investeren waarmee je direct een index kunt volgen.

Stap 3: open een account bij een broker

Voordat je echt zelf kunt beginnen met beleggen, heb je wel en account nodig bij een broker. Een broker maakt het mogelijk om zelf in diverse beleggingsproducten te investeren. Wil je weten waar je het beste kunt beginnen met beleggen? Bekijk dan ons overzicht van beste brokers:

Stap 4: bepaal je strategie

Een belangrijk onderdeel van elke belegging is een goede beleggingsstrategie. Bepaal voor jezelf wat je beleggingsdoel is en hoeveel tijd je hebt om dit doel te bereiken. Vraag jezelf ook af hoeveel risico’s je bereid bent om te nemen.

Wanneer je een rendement van 20 procent op jaarbasis wilt behalen, maar weinig risico wilt lopen, dan stel je onrealistische eisen. Bij beleggen zijn risico en rendement namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden: wanneer je hoge rendementen nastreeft neemt de kans om een groot deel van je inleg te verliezen ook toe.

Stap 5: een beleggingsportfolio opbouwen

Je begint zonder beleggingen, maar wanneer je zelf aan de slag gaat zul je de lastige beslissingen zelf moeten nemen. Het is in ieder geval verstandig om voldoende diversificatie toe te passen. Door alleen Tesla en Google aandelen te kopen bouw je een erg risicovolle beleggingsportfolio aangezien je afhankelijk bent van één onderneming en één sector.

Het is daarom slim om je beleggingen te verspreiden over verschillende sectoren en regio’s: op die manier kunnen problemen in één afdeling worden opgevangen door goede resultaten in een andere afdeling.

Wanneer je risicospreiding nog beter wilt toepassen, kan je ook gebruikmaken van dollar cost averaging. Je investeert dan periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) een vast bedrag. Op die manier stap je zowel in op de hoogte- als dieptepunten van de markt waardoor je kunt profiteren van een mooi, gemiddeld rendement.

Stap 6: blijf op de hoogte

Wanneer je zelfstandig gaat beleggen, ben je verantwoordelijk om de situatie goed in de gaten te houden. Volg het laatste nieuws en bepaal regelmatig of je beleggingen nog goed bij je passen.

Maak ook niet de fout om honderd verschillende aandelen te kopen: het wordt dan erg lastig om de situatie goed in de gaten te houden. Veel experts geven aan dat ongeveer 20 verschillende aandelen een goede spreiding zouden moeten geven.

Stap 7: investeer verstandig

Het is wanneer je zelf belegt belangrijk om je hoofd koel te houden. Geduld is hierbij een schone zaak. De beurs zal zeker niet alleen maar in een rechte lijn omhoog bewegen; maak daarom niet de fout om je beleggingen op het verkeerde moment te verkopen.

Het is verstandig om niet elke dag in te loggen op je beleggingsrekening. Veel mensen worden nerveus van de wisselende groene en rode cijfers en worden daardoor verleid om op het verkeerde moment actie te ondernemen.

Stap 8: beheer je portfolio

Zelf beleggen betekent zelf beheren. Zeker in unieke tijden, kan je evalueren of je portfolio nog goed bij je strategie past. Tijdens de corona pandemie had je bijvoorbeeld extra aandelen kunnen kopen in sectoren die het goed doen tijdens een lockdown: denk hierbij aan postbedrijven en digitale ondernemingen.

Het is sowieso aan te raden om één keer per jaar al je beleggingen gezamenlijk te evalueren. Bepaal of je het plan dat je hebt opgesteld nog goed volgt en voer verbeteringen door waar mogelijk. Eén ding is zeker: je zult als belegger constant blijven leren.

Vergeet de kosten niet!

Het is wanneer je zelf gaat beleggen belangrijk om de kosten goed in de gaten te houden. Wanneer je veel transacties uitvoert, kunnen deze namelijk flink oplopen. Dit komt doordat de meeste brokers een vaste commissie doorrekenen over iedere transactie.

Het is daarom aan te raden om een broker te kiezen die past bij het vermogen waarmee je zelf wilt beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld met kleine bedragen wilt beleggen, kan je beter een broker kiezen die geen vaste commissies rekent. Wanneer je met grotere bedragen belegt kan een broker met een percentueel kostenpercentage juist beter uitpakken.

Onthoud daarnaast dat voor de meeste beleggers indexfondsen de voordeligste optie is: bij DEGIRO betaal je bijvoorbeeld helemaal geen aankoop- en verkoopkosten op veel fondsen die zijn opgenomen in de kernselectie.

Zelf beleggen: 3 belangrijke tips

Ben jij overtuigd van de voordelen van het zelfstandig beleggen van je geld? Lees dan onderstaande drie tips om jouw vermogen op de juiste manier te investeren.

  • Tip 1: weet waar je in belegt. Voor je jouw vermogen in een beleggingsproduct steekt, verdiep je je goed in dit product. Pas als je precies weet om wat voor product het gaat, kies je ervoor jouw vermogen in dit beleggingsproduct te investeren.
  • Tip 2: spreid je beleggingen. Zorg je voor spreiding in de portefeuille, dan spreid je jouw risico. Gaat het even wat minder met het ene beleggingsproduct, dan wordt dit verlies gecompenseerd door de winst van een andere belegging.
  • Tip 3: vermijd emotioneel beleggen. Je maakt niet de juiste beleggingsbeslissingen als je boos, verdrietig, depressief of juist heel blij bent. Daarom kun je beleggen beter helemaal vermijden als je je zo voelt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *