Zelfstandig beleggen

Als je (een deel van) jouw vermogen wil beleggen, kun je zelf kiezen hoe je dit wil doen. Je kunt een beleggingsfonds gebruiken om je geld te beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om actief zelfstandig te beleggen. Meer over zelf beleggen, lees je op deze pagina. Twijfel je of zelf beleggen iets voor jou is? Dan kom je hier na het lezen van dit artikel al snel genoeg achter.

De voordelen van zelf beleggen

Het zelf beleggen van je geld brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van zelf beleggen, is dat je helemaal zelf de controle houdt op jouw beleggingsgedrag. Laat je jouw geld beleggen door een expert, dan geef je de touwtjes uit handen. Omdat je zelf de controle houdt, bepaal je helemaal zelf wat er wel en niet met jouw geld gebeurt.

Ook kun je helemaal zelf bepalen hoeveel geld je wil beleggen. Beleg je in een fonds, dan zitten hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Je kunt wel ongeveer kiezen wat je wil investeren, maar je moet wel aan de voorwaarden van het fonds voldoen.

Tot slot kun je veel leren van het zelf beleggen van je geld. Vind je het leuk om je te verdiepen in de wereld van het beleggen, dan raden wij je zeker aan om jouw geld zelfstandig te investeren. Beleg je in een fonds, dan leer je niet zo veel als de zelfstandig belegger die zelf zijn of haar beleggingsbeslissingen maakt.

Wanneer je zelf wilt leren beleggen kan je het beste beginnen met gratis demo. een Klik hier om een gratis demo te openen bij een broker

Zelfstandig beleggen

De nadelen van zelf beleggen

Helaas heeft het zelf beleggen van je vermogen ook enkele nadelen. Het eerste nadeel van zelf beleggen, is dat dit niet eenvoudig is. Voor je kunt starten met beleggen, moet je je goed verdiepen in de beleggingswereld. Alleen als je precies weet wat je doet, verdien je veel geld als zelfstandige belegger.

Daarnaast kost het zelfstandig beleggen van je geld veel tijd. Je moet namelijk continu de markt in de gaten houden, om jouw beleggingsacties op recente marktontwikkelingen af te stemmen. Je bent niet klaar als je in een bepaald beleggingsproduct geïnvesteerd bent, maar blijft continu bezig met jouw beleggingen.

Het is daarom verstandig om voordat je begint met zelfstandig beleggen een tutorial door te lezen.

Zelf beleggen: 3 belangrijke tips

Ben jij overtuigd van de voordelen van het zelfstandig beleggen van je geld? Lees dan onderstaande drie tips om jouw vermogen op de juiste manier te investeren.

  • Tip 1: weet waar je in belegt. Voor je jouw vermogen in een beleggingsproduct steekt, verdiep je je goed in dit product. Pas als je precies weet om wat voor product het gaat, kies je ervoor jouw vermogen in dit beleggingsproduct te investeren.
  • Tip 2: spreid je beleggingen. Zorg je voor spreiding in de portefeuille, dan spreid je jouw risico. Gaat het even wat minder met het ene beleggingsproduct, dan wordt dit verlies gecompenseerd door de winst van een andere belegging.
  • Tip 3: vermijd emotioneel beleggen. Je maakt niet de juiste beleggingsbeslissingen als je boos, verdrietig, depressief of juist heel blij bent. Daarom kun je beleggen beter helemaal vermijden als je je zo voelt.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!