fbpx

Beleggen in Philips: aandeel kopen & koers

PhilipsPhilips, officiële naam Koninklijke Philips Electronics NV is een Nederlandse elektronica multinational. De hoofdvestiging staat in Amsterdam, maar de roots liggen in Eindhoven. Philips produceert onder andere consumentenelektronica, lampen, communicatie apparatuur en medische apparatuur. Philips is de oprichter en tevens hoofdsponsor van de voetbalclub PSV.

Online beleggen in Philips

Je kunt zelf online beleggen in Philips bij de broker Plus500. Dat deze grote van oorsprong Nederlandse elektronicagigant een interessante belegging is lijkt me wel duidelijk. Bij Plus500 kan je het CFD aandeel Philips snel en eenvoudig aanschaffen via de simpele software. Een groot voordeel van deze specifieke broker is het feit dat je ook short kunt gaan wat inhoudt dat je geld verdient wanneer de koers daalt. Crisis of niet; je kunt dus altijd geld verdienen! Op deze pagina vind je verdere bedrijfsinformatie plus de actuele koers.

Geschiedenis

Vade Frederik en zoon Gerard Philips hebben samen in 1891 de firma Philips & Co opgericht. Het bedrijf werd gevestigd in Eindhoven, omdat ze daar een leegstaand pand konden krijgen alwaar ze gloeilampen gingen produceren. Dit pand bestaat nu nog en is inmiddels een museum. In het begin was Philips een eenvoudige assemblagefabriek waar kooldraadlampen werden geassembleerd.

Gerard Philips deed veel aan onderzoek en legde dan ook de basis voor het Philips Natuurkundig Laboratorium (het NatLab), later opgevolgd door High Tech Campus. Toen in 1895 broer Anton, een echte zakenman, bij het bedrijf kwam werken, kon de onderneming gaan groeien. In 1907 ging het bedrijf over in Philips’ Metaalgloeilampenfabriek, gevolgd door de oprichting van de NV Philips’ Gloeilampenfabriek in 1912.

Diverse Nederlandse gloeilampenfabrieken werden geleidelijk aan door Philips overgenomen, waarbij toeleveranciers afhankelijk van de onderneming werden gemaakt en daarna ook werden over gekocht. Dit alles leidde tot eigen glasfabrieken, golfkartonfabrieken, machinefabrieken en Philitefabrieken (Philite was de merknaam voor bakeliet van Philips).

De kentering

Philips groeide maar door, met als top jaar 1974. Op dat moment waren er meer dan 412.000 werknemers, waarvan 91.000 in Nederland. In Nederland was het personeelsbestand al op zijn hoogtepunt, want in 1970 waren er nog 98.000 werknemers. In 1975 zette wereldwijd de daling in. Door toenemende Europese en later wereldse concurrentie moesten de kosten naar beneden. Dat deed Philips door grotere productie-eenheden te produceren. Ondertussen werd alles uit de kast gehaald om de achterstand op het gebied van halfgeleiders en computers weer in te halen.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!