Hoe werkt beleggen in CFD’s?

CFD staat voor ‘contract for difference’. Beleggen door middel van een CFD gaat net even anders. Maar wat is een CFD precies en hoe werkt beleggen in CFD’s. Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is een CFD precies?

CFD staat voor contract for difference wat een zogenaamd derivaat is. Wanneer je belegt in een CFD handel je niet direct in bijvoorbeeld een aandeel. Nee, bij CFD-trading ga je een contract aan met de broker om in een bepaald effect te handelen. Je kan hierbij zowel inzetten op een koersstijging als op een koersdaling.

Hoe werkt beleggen in CFD’s?

Je kunt in CFD’s beleggen bij een online broker. Klik hier om een account te openen bij een online broker. CFD’s volgen de prijs van een onderliggend effect. Je kan CFD’s dan ook gebruiken om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen en valuta’s. Om een beleggingspositie te openen moet je kiezen uit één van de volgende opties:

  • Kopen: je behaalt een positief resultaat bij een stijgende koers.
  • Short gaan: je behaalt een positief resultaat bij een dalende koers.

Vervolgens bepaalt het verschil in de prijs tussen het moment dat je de positie opent en sluit je resultaat. Wanneer je een aandeel koopt voor € 5 en je sluit de positie op € 10 dan behaal je € 5 euro winst per aandeel. Je bezit het aandeel zelf echter niet, je handelt alleen maar in de onderliggende waarde. Je kan hier meer lezen over de werking van het saldo bij CFD’s.

Beleggen in CFDs

De hefboom bij CFD’s

Het is mogelijk om bij CFD’s een hefboom te gebruiken. Een hefboom maakt het mogelijk om met een klein bedrag een grotere belegging te doen. Kort gezegd kan je dan beleggen met geld dat je niet zelf hebt toegevoegd aan je account. De resultaten die je vervolgens behaalt zijn wel gewoon volledig van jou. Je kan hier meer lezen over de exacte werking van de hefboom.

Bij een CFD dekt de broker dus het grote delen van je beleggingspositie. Dit betekent gelukkig niet dat je meer kunt verliezen dan je inleg. Dankzij de zogenaamde margin call worden je posities automatisch afgesloten wanneer er niet meer genoeg geld op je account staat.

Maar waarom kan de broker je laten beleggen door middel van een hefboom? Dit kunnen ze doen doordat ze de posities normaal gesproken hedgen. Dit betekent dat ze een tegengestelde positie aannemen. Hierdoor verliest de broker (bijna) nooit geld op de positie. Ze verdienen echter wel geld door het berekenen van een zogenaamde spread. De spread vormen de transactiekosten, je leest er hier meer over.

Werking beleggen in CFD’s

Je begrijpt nu de basis van beleggen in CFD’s. Je kunt nu posities openen in onder andere aandelen, grondstoffen en indexfondsen. Het verschil tussen de prijs bij kopen en verkopen bepaalt vervolgens de winst of het verlies.

Toch is het nog niet direct eenvoudig om te handelen in CFD’s. Daarom hebben we een eBook en cursus ontwikkelt met handige beleggingstips. Klik hier om je gratis aan te melden voor dit programma en leer stapsgewijs meer over de mogelijkheden van beleggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *