Winst en verlies bij CFD’s: saldo uitleg

In dit artikel bekijken we hoe de winst of het verlies bij beleggingen in CFD’s worden berekend. Het is verstandig om het artikel over de werking van de hefboom te lezen wanneer je nog niet precies weet hoe deze werkt. Wanneer je handelt in CFD’s speelt de hefboom namelijk een belangrijke rol.

Saldo begrijpen bij een online broker

Je saldo zal bij de meeste brokers uit enkele onderdelen zijn opgebouwd. Ten eerste is er het beschikbare saldo. Het beschikbare saldo is het deel van je vermogen dat beschikbaar is om te beleggen. Je kan hier nieuwe posities mee openen. Let er wel op dat het belangrijk is om genoeg beschikbaar vermogen te hebben om je open posities te ondersteunen. Wanneer dit niet het geval is kan je last krijgen van een margin call.

Open posities CFD

Het tweede onderdeel van je saldo is de Winst en/of het Verlies (P&L).  De winst en/of het verlies wordt berekend door het de resultaten van de verschillende open posities op te tellen. Het resultaat van een positie wordt bepaald door te kijken naar de winsten en verliezen van alle openstaande posities. Pas als de positie wordt gesloten is de winst of het verlies definitief. Laten we dit toelichten met een voorbeeld:

  • 500 aandelen ING met een openstaande winst van € 1200
  • 120 aandelen Apple met een verlies van € 450
  • In dit geval is je Winst/Verlies € 1200 min € 450 wat neerkomt op € 750

Het laatste onderdeel van het saldo is de Equity. De Equity bestaat uit het beschikbare vermogen op je account verrekent met de open posities. Wanneer de open posities op een positief resultaat staan zal de Equity hoger liggen dan het beschikbaar vermogen. Wanneer de open posities echter negatief zijn, dan ligt de Equity lager dan het beschikbaar vermogen.

  • Je hebt € 10.000 beschikbaar en € 750 winst, de Equity is dan € 10.750
  • Je hebt € 10.000 beschikbaar en € 750 verlies, de Equity is dan € 9.250

Initiële marge & onderhoudsmarge

Bij een hefboomrekening moet je rekening houden met de zogenaamde marge. Er is altijd een initiële marge en een onderhoudsmarge.

De initiële marge wordt bepaald door het hefboomeffect. Wanneer de hefboom één om veertig is zal de benodigde marge voor het kopen of verkopen van een CFD 1/40 bedragen van de waarde van het effect.

De onderhoudsmarge is vervolgens het percentage van de waarde van het effect dat op de rekening aanwezig moet zijn om de positie open te houden. Wanneer het saldo ontoereikend is zal er een margin call plaatsvinden waarna de positie automatisch gesloten wordt. Lees hier meer over de exacte werking van een margin call.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *