fbpx

Beleggen in RDS/Royal Dutch Shell: aandelen kopen & koers

RDS, of te wel Royal Dutch Shell, Algemeen bekend als Shell, is een van oorsprong Nederlands-Britse multinational. Ze behoren tot de Supermajors, de 6 grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen. In totaal heeft Shell ruim 90.000 werknemers, verdeeld over ruim 140 landen over de gehele wereld. Shell is tevens de meest winstgevende onderneming van Nederland en de grootste private onderneming van de wereld.

Beleggen in Shell

Shell is een enorm aantrekkelijke en stabiele belegging. De vraag naar olie zal de komende decennia alleen maar toenemen terwijl het aanbod alleen maar afneemt. Bovendien betaald het bedrijf al jaren een stabiel dividend uit waardoor de aandelen op de lange termijn ook nog eens goed renderen. Bij de broker Plus500 kan je van dit succes profiteren door CFD aandelen te kopen en verkopen. Al vanaf een bedrag van 100 euro kan je hier handelen in aandelen Shell. Bekijk ook eens de onderstaande koersgrafiek voor uitgebreidere informatie.

Divisies binnen Shell

Shell, of RDS, is als energiemaatschappij actief in de hele keten van de exploratie van energiebronnen, de raffinage en de verkoop van de eindproducten zoals benzine en diesel via hun eigen netwerk van pompstations. In totaal zijn er 6 divisies binnen RDS:

  • exploratie en productie
  • raffinage en inkoop
  • gas
  • elektriciteit
  • chemie
  • corporate en overige

Daarnaast is RDS voor 50% eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), samen met ExxonMobil en heeft ze een belang van 25% in GasTerra.

Geschiedenis

In 1890 werd de NV Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) opgericht door Jean Baptiste August Kessler, Henri Deterding en Jhr. Hugo Loudon. Er werd in Nederlands-Indië geboord naar olie, met de steun van de Nederlandse overheid. Zo werd er op Sumatra en bij Perlak een grote oliebron gevonden, waardoor de onderneming groeide.

Halverwege de 19e eeuw zetten de gebroeders Samuel in Londen een zeeschelpenhandel op. Dat bedrijf bereidde haar werkzaamheden aan het einde van de 19e eeuw uit naar de oliehandel. Het bloeiende handelshuis heeft toen haar naam gewijzigd in Shell Transport and Trading Company Ltd. Als logo gebruikten ze eerst een mosselschelp, wat al snel werd veranderd in een Jakobsschelp met een geschulpte rand, zoals we dat nu nog kennen.

Koninklijke Olie en Shell Co. gingen in 1907 nauw samenwerken, zonder echt te fuseren. Koninklijke Olie kreeg toen een 60% belang in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. Daarbij hadden ze 2 hoofdkantoren, eentje in Den Haag en eentje in Londen, waarvan het kantoor in Den Haag het belangrijkst was.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!