Hoe kan je zelf starten met beleggen bij een broker?

Ben je overtuigd van de voordelen van beleggen? Dan is het tijd om de juiste stappen te ondernemen zodat je jezelf een belegger kunt noemen.  De belangrijkste stap bij het starten met beleggen is het openen van een effectenrekening. Een effectenrekening kan je openen bij een bank of bij een broker.

Wat is een broker?

Een broker is een financiële instelling die optreedt als tussenpersoon tussen jou en de beurs. Alle aankoop- en verkooporders die je indient, worden via de broker uitgevoerd op de beurs. Voordat je kunt starten met beleggen is het dan ook belangrijk om een rekening te openen bij een broker.

Wil je weten bij welke brokers je het beste een account kunt openen? Gebruik de knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Wat zijn de voordelen van een broker?

Het openen van een effectenrekening bij een broker heeft verschillende voordelen. In dit deel van het artikel bespreken we de voordelen van beleggen met een broker.

Live-streamen van koersen

Via het online platform heb je steeds de real-time koersen ter beschikking. Sommige websites of diensten bieden de koersen aan met een vertraging van 15 minuten. Omdat je steeds over de recentste koersen beschikt, kan je zeer nauwkeurig orders invoeren. Je loopt dan niet achter de feiten aan bij het starten van je eerste belegging.

Let er overigens op dat niet alle brokers actuele beurskoersen aanbieden. Bekijk daarom of de broker waarmee je wilt beleggen de laatste koersen van de beurs waarop je wilt beleggen beschikbaar stelt.

Analyse van de financiële producten

Naast real-time koersen biedt een broker je ook verschillende tools aan om analyses uit te voeren. Dankzij deze analyses heb je meer informatie en koop of verkoop je goed geïnformeerd je effecten. Het risico op een slechte investering vermindert hierdoor terwijl de kans op een goede investering toeneemt.

Bij sommige brokers zijn de analyses niet erg uitgebreid: je kunt er bijvoorbeeld alleen enkele ratio’s zien en wat basisinformatie zien. Bij andere brokers kan je gebruikmaken van uitgebreide analyses die je zelfs kunnen helpen bij het nemen van goede beleggingsbeslissingen.

Steeds het laatste nieuws

Elke belegger die actief bezig is met zijn portefeuille, lees het financiële nieuws. De financiële verslaggeving en nieuwsberichten over het bedrijf kunnen de koers van het aandeel beïnvloeden. Broker plaatsen steeds het laatste nieuws op hun platform zodat beleggers continue op de hoogte zijn van belangrijke berichten. Dit soort informatie kan erg nuttig zijn wanneer je zelf start met beleggen bij een broker.

Online lessen

Sommige brokers stellen syllabi en online cursussen ter beschikking van hun klanten. Deze items stellen elke belegger in staat de financiële kennis te vergroten of te herhalen.  Deze verbeterde kennis draagt bij aan het verhogen van het rendement. Op beleggen.info kan je tevens een online cursus beleggen vinden zodat je vlot aan de slag kan.

Een broker kiezen

Verschillende elementen spelen mee bij de keuze van een geschikte broker. Naast de tarieven zijn ook de reputatie, dienstverlening en beschikbare diensten belangrijk. Kijk steeds na of de broker de diensten aanbiedt die je belangrijk vindt. Het overzetten van effecten naar een andere broker kost veel geld dus een goede eerste keuze is veel geld waard.

Bij sommige brokers kan je beleggen zelfs gratis uitproberen met een demo. Ben je benieuwd bij welke brokers je beleggen zonder risico kunt uitproberen met een demo? Gebruik dan de knop om direct een demo te openen bij een broker:

Een effectenrekening openen

Na de keuze van een broker moet je nog registreren bij de broker. Dit kan je eenvoudig doen via het internet. Bij de registratie worden je persoonlijke gegevens gevraagd. Na goedkeuring wordt de effectenrekening aangemaakt en krijg je de inlogcodes. Zodra je deze codes hebt, kan je geld op de rekening plaatsen zodat je aandelen en andere financiële producten kunt aankopen. Na je eerste order is het moment aangebroken…je bent eindelijk een belegger en je kan starten met het uitvoeren van echte beleggingen.

Brokers vragen persoonlijke gegevens om je identiteit na te gaan. De overheid stelt dit verplicht: op die manier kunnen brokers er zeker van zijn dat de effectenrekening niet wordt gebruikt voor het witwassen van geld of andere illegale activiteiten.

Is goedkoper altijd beter?

Beleggen bij een online broker is goedkoper dan beleggen bij je eigen bank. Toch is het belangrijk om niet exclusief te letten op de prijs. Sommige brokers bieden extra waarde tegen een hoger tarief, waardoor meer betalen toch de moeite waard kan zijn.

Onderzoek daarnaast of de broker verborgen kosten rekent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het opnemen van geld of het uitbetalen van dividend.

Wel zou ik je aanraden om niet bij je eigen bank te beleggen. Banken rekenen vaak servicekosten, waardoor je elk jaar al een deel van je rendement verliest om alleen je rekening aan te houden. Dat is natuurlijk zonde!

Hoe bepaal je waar je het beste kunt beleggen?

Wanneer je begint met beleggen, is het slim om een lijstje te maken van de zaken die je belangrijk vindt. Let bijvoorbeeld op de tarieven, maar onderzoek ook of de broker een goede reputatie heeft. Onderzoek daarnaast of je kunt beleggen in de effecten waarin je wilt investeren en of er voldoende analysemogelijkheden zijn.

Door een lijstje te maken van de dingen die je belangrijk vindt, kan je ervoor zorgen dat je het maximale resultaat behaalt met je beleggingen. Wat de beste broker voor mij is, hoeft niet de beste broker voor jou te zijn

Je eerste aandeel kopen bij je broker

Nadat je een account hebt geopend, kan je een eerste aandelenorder openen. Bij elke broker werkt dit eigenlijk hetzelfde. Je kunt kiezen uit twee type orders:

  • Marktorders: waarmee je de aandelen direct koopt tegen de huidige prijs
  • Limietorder: waarmee je de aandelen koopt tegen een bepaalde prijs

Wanneer je op de lange termijn belegt, is een marktorder vaak een goede keuze. Als je liever actiever handelt en van plan bent om aandelen snel te kopen & verkopen kan je kiezen voor een limietorder.

Voordat je start met beleggen bij een broker, is het belangrijk om een goed plan op te stellen. Onthoud dat beleggen een risicovolle activiteit is: beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *